Hvor spiser du aftensmad?

aftensmad
Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er streg.jpg

Indlægget indeholder reklame

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er streg.jpg
En indrømmelse

Først er der noget, jeg må indrømme: Vi kan godt finde på at indtage vores aftensmad i dagligstuen. Altså siddende i sofaerne. Det gør vi, når vi er meget trætte, og når jeg er for svimmel til at balancere på en spisestuestol. Det kan være både nødvendigt og hyggeligt at snyde (for jeg føler til stadighed, at der er noget snyd over det) og rykke aftensmaden til sofagruppen.

aftensmad
Spisestuen

Men når den indrømmelse er gjort, vil jeg også sige, at jeg holder meget af at sidde i spisestuen. Vi har fravalgt at have spisebord i køkkenet, selv om der er plads til det. Vi vil hellere have luft og gulvplads i køkkenet. Så ikke noget alrum til os. Vi er vist ret gammeldags. Eller også er vi trendsættere. Det vil tiden vise …

Borddækning

Når vi sidder i spisestuen, dækker vi altid bordet pænt. Med dug, servietter, blomster og stearinlys. Også til hverdag. Det er ikke hver dag, servietterne er i stof, men i går var de, og billederne i indlægget tog jeg i går. De fine hørservietter har jeg købt hos Unik & Naturlig. Dug og bordløbere er sammestedsfra, og også i det fineste hør. Stellet er fra Villeroy og Boch. Det hedder French Garden.

På billederne er der dækket til tre. Det er fordi min datter i går kom forbi og spiste med. En skøn luksus når voksne børn kommer hjem til aftensmad!

aftensmad
Overskud

Jeg forbinder hjemmelavet aftensmad og samling omkring spisebordet med overskud. For det er, som nævnt, ikke altid, der er overskud til det dækkede bord. Der er heller ikke altid overskud til hjemmelavet mad. Så er det godt, at der findes færdig-mad. Det skal man ikke kimse af. Men en aften som i går, med god mad og pænt dækket bord er nu en yndlingsaften.

aftensmad
Hvor spiser du aftensmad?

Og nu ville det være sjovt, om du vil fortælle lidt om, hvor du spiser aftensmad. Jeg tænker, at måden vi vægter aftensmaden på, hænger sammen med vores livssituation. Da jeg boede alene, sad jeg aldrig ved spisebordet. Da mine børn var små, var den vildeste, hyggeligste luksus at købe McDonald’s og sidde i sengen, se Disneysjov og spise burgere og pommes frites. Og hvis jeg en dag bliver rig, vil jeg spise på restaurant i tide og utide. Lige nu er den største aftensmadsluksus for mig altså at lave mad i eget køkken og spise den i egen spisestue. Men hvad er din?

borddækning

50 meninger om “Hvor spiser du aftensmad?”

 1. 🙂 Morgenmad i køkkenet, frokost på arbejdet eller i weekenden i køkkenet – og aftensmad i stuen, medmindre vi skal ud til et eller andet. Så foregår det også i køkkenet. Køkkenet signalerer, at vi ikke har så meget tid, mens stuen betyder, at nu er det tid til at hygge og give sig tid.
  Kh, Karen

 2. Så må jeg indrømme, at jeg for det meste spiser min middagsmad i en bekvemmelig lænestol foran fjernsynet.
  Det ville jeg ikke, hvis jeg havde nogen at spise sammen med, men jeg er single, og så skal der være lidt underholdning til måltidet, og spisebordet er for langt væk.
  Kh, Marianne

  1. Når jeg er alene, spiser jeg også i sofa og med computeren i skødet (den er mit “fjernsyn”). Og boede jeg alene, ville jeg gøre præcis som du 🙂
   Kh Nana

 3. Vi samles i køkkenet om spisebordet dér – hver gang! Kun når der er særlige ting at fejre, gæster eller vi bare er for mange en hverdagsaften, spiser ved ved spisebordet i stuen. I juledagene spiser vi alle måltider i stuen – det er der noget højtid over. I køkkenet kan der godt blive dækket op med blomster. lys og servietter både på hverdags- og weekendsaftener, men de fleste aftner er det helt plain – prioriteten er, at vi spiser sammen. Oftest temmelig rustikt med gryderne på bordet og masser af liv og glade dage! Og for at fuldende billedet starter vi altid med et bordvers! I know – det lyder temmelig højtidligt, old scool og meget religiøst – men mest er det udtryk for stor taknemmelighed for familien og i forhold til de goder, vi har adgang til – og religiøst, ja – samtidig foregår det lettere kaotisk og med smil på læben – og det er hverken enstemmigt eller skønsang…..

  1. Jeg er helt vild med jeres bordvers. Jeg tilbragte mine første skoleår på en kvækerskole, hvor der var morgenbøn og bordbøn, og jeg holdt meget af begge dele. Jeg sidder og bliver fristet til at indføre det herhjemme!
   – Og gryder på bordet, bruger vi nu også ret tit. Maden holder sig bare bedre varm i en gryde 🙂 Jeg ser for mig din familie samlet omkring spisebordet i køkkenet. Det ser hyggeligt ud!
   Kh Nana

 4. Som jeg skrev da vi skulle fortælle om os selv , så har vi mange børn .
  Vi har et stor spisebord Der sidder vi altid og spiser , gryder og fade og skåle står på et bord min mand har bygget af et par skabe og fyrretræsgulv . Så går man selv op og henter hvad man kan spise . For ellers kan vi ikke lave andet end at sende maden rundt
  Vi spiser aldrig i sofaen . Det forbudt .
  God aften

 5. I “gamle” dage da vi var to her i huset ( eller i det jyske hus) spiste vi tit med en gryde på bordet.Den stod på en elektrisk varmeplade – jeg ved ikke, om det er brugt i dag. Det var nu kun, når det “bare” var os, der spiste. Ikke til gæstebrug. Nu, jeg er alene er det anderledes. Vi indretter os nok efter omstændighederne. hilsen fra Hellebæk

  1. Det er da egentlig smart med en varmeplade. Sådan nogle har de ofte på kinesiske restauranter, mener jeg at have lagt mærke til.
   Ja, jeg tror også, at vi indretter os efter omstændighederne, så det er nok de færreste af os, der har de samme aftensmadsvaner hele livet. Mine har i hvert fald løbende forandret sig.
   Hilsner fra Havreholm 🙂

 6. Ja jeg må indrømme, at efter vores børn er blevet voksne, vælger vi tit at sidde i hver vores stue med vores underholdning (fjernsyn/computer) Vi gider ikke at se det samme, så hvis vi ikke spiser i køkkenet, så er det hver for sig. Gryderne bliver over i køkkenet. På den måde fristes vi ikke til at blive ved med at småspise, selv om vi er mætte. Man når at mørke efter når man skal rejse sig på for at hente mere mad.
  Til gengæld nyder jeg, når vi har børnene hjemme (vi er ikke så gode til gæstebud i øvrigt), så sidder vi i stuen med lys, servietter og samvær for alle pengene.

  1. Jeg har ikke tænkt på, at man spiser mindre, hvis man portionsanretter, men det er der nok noget om. Smart trick 🙂
   Åh, ja, det er så hyggeligt, når børnene kommer hjem. Det er bare noget af det allerbedste 🙂

 7. Jeg må også indrømme, at her efter børnene er flyttet hjemmefra, bliver aftensmaden ofte indtaget foran fjernsynet. Det er ikke noget jeg er stolt over, men det er nu meget praktisk at spise og se nyheder samtidigt.
  Når der så er gæstebud, ja så får den fuld skrue med Georg Jensen dug og tilhørende stofservietter. På fredag kommer mine biologikolleger og jeg bliver måske nødt til at købe lidt flere servietter for at der er til alle. For det skal der være :-).
  Tak for opfordringen Nana. Hvor er det bare hyggeligt at læse om hvordan andre gør!
  Knus herfra

  1. Du har det vist, som jeg, kan jeg se, at det føles som snyd at spise i sofaen 🙂
   Du er naturligvis nødt til at købe flere stofservietter. Jeg har faktisk selv for nylig indkøbt flere hørservietter (bland andre dem på billederne), fordi man bare skal have nok af den slags 😉
   Det er nemlig så hyggeligt, når I fortæller. Så er det som om vi er en masse herinde på bloggen samtidig. Tak fordi du ville dele!
   God fornøjelse på fredag!
   Knus fra Nana

 8. Vi spiser i stuen, vi har ingen bord i køkkenet, det er der ikke plads til. Gryderne er på bordet hver gang 🙂 Vi kan ikke se fjernsyn fra spisebordet, så vi må underholde os selv. Vi spiser aldrig foran fjernsynet, og vi er meget sjældent ud at spise, vi har det fint herhjemme. Når børn og børnebørn er hjemme, udvider vi bordet, så alle kan være der. Vi har altid haft bordskik, vi går ikke fra bordet i utide 🙂
  Kh Lisbeth

  1. Jamen, det er jo ligesom det for det meste er hos os. Vi spiser heller aldrig foran fjernsynet (men vi har slet ikke fjernsyn …). Vi kan også sætte plader for bordenderne, så der bliver plads til flere. – Jeg gad godt at gå ud at spise lidt oftere, men der er alligevel andet, jeg hellere vil bruge pengene på 🙂
   Kh Nana

 9. Hej Nana. Intressant det här, jag fick googla på ‘aftensmad’ och då betyder det ‘middag’ på svenska. Middag äter vi vid bordet i vardagsrummet. Men vi äter alltid ‘kvällsmat’ i soffan framför tv’n (till kvällsmat äter vi smörgåsar och dricker te).
  På helgerna äter vi senare middag och då brukar det inte bli någon kvällsmat.
  Det är alltid trevligt att duka fint:)
  Ha en fin kväll
  Kram Maria

  1. Hej Maria.
   Ja, det er så sjovt at høre, hvordan andre passer deres måltider 🙂 Jeg bliver da pludselig også i tvivl om, hvordan måltidernes navne er på svensk. Jeg ved at jeres frukost er vores morgenmad. Vi spiser til gengæld frokost midt på dagen. Og middag (hvis det er lidt fint) eller aftensmad (når det er til hverdag) om aftenen (altså kvällen). Jeres måltider minder mig England, og det kommer helt bag på mig, at I spiser smørrebrød og drikker te om aftenen 🙂 Det kan vi faktisk også finde på en enkelt gang imellem, men ellers er det en skik jeg forbinder med England. Og, tænk, så er det også sådan lige ovre i Sverige.
   Tak for at fortælle, Maria! – Og du dækker altid meget smukt bord!
   Knus fra Nana

 10. Ja, ord og utrykk er forskjellig i de forskjellige land, og her kaller vi det også middag 🙂
  Den spises i stuen akkurat nå. Når vinterhagen blir ferdig skal vi ha spisestuen der. Likevel tror jeg at vi mesteparten av gangene spiser her i stuen foran tv 🙂

  Klem fra Marit

  1. Det må være så skønt at have spisebordet i vinterhaven! Hvor må I glæde jer til den står færdig 🙂 (Men det ER også hyggeligt at sidde i dagligstuen 🙂 )
   Knus fra Nana

 11. Vi har også fravalgt spiseplads i køkkenet selvom det er stort, for jeg kan ligesom du også godt lide rummeligheden.
  Dernæst har vi en en stor spisestue, og jeg syntes den skal bruges hver dag, og jeg elsker at pynte med blomster, stearinlys og fint stel uanset om det er morgen, middag eller aften.
  En gang imellem spiser vi foran tv, men det er længe siden nu da to er blevet til tre.
  Men jeg mindes det var vildt hyggeligt ofte om fredagen at få franske flute med dejligt pålæg foran Disney sjov,åh sikke en luksus.

  Men jeg sidder bedst ved spisebordet og fordøjer maden, og vi har udsigt til vores marker heste og skoven, og nu med min søn på snart et år nyder jeg alligevel de mørke november morgener, kaffe, stearinlys og havregrød med servietter og hygge

  Skønt at høre om din måde og hvor i spiser på.

  1. Med sådan en udsigt er man da nødt til at sidde omkring spisebordet 🙂 Og jeg mener også at huske, at det er bedst at sidde omkring spisebord, når børnene er helt små. Når de er lidt større, er den dér fredagshygge, hvor maden bliver taget med et andet sted hen, altså også god 🙂 – Nå, ja, og så er der jo alle de aftener, hvor vi kan sidde ude at spise aftensmaden. Det har man næsten glemt på denne årstid …
   Tak for dit input, Christine!

 12. Her i huset bliver alle måltider indtaget ved bordet i køkkenet. Vi har et meget stort køkken og bord med plads til mange. Det var nødvendigt da børnene boede hjemme og dejligt nu hvor de kommer hjem med ægtefæller og børnebørn. Selvom vi nu kun er 2 i det daglige holder vi fast i at alle måltider spises ved bordet. Vi er så gammeldags, at der ikke er tv andre steder end i stuen, så det eneste der kan rokke ved at vi spiser i køkkenet er hvis der er landskamp enten håndbold eller fodbold i fjernsynet, så kan vi finde på at spise i stuen. Selv når vi har gæster spiser vi tit i køkkenet, men er der mange som i lørdags til mandens 60 års dag, tager vi både stue og køkken i brug, de hænger heldigvis sammen kun adskilt af glasdøre.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  1. Allerførst: Til lykke med din mands runde fødselsdag! Det er smart, at I kan slå de to rum sammen ved sådanne lejligheder. Det lyder hyggeligt, at I har plads til gæster i køkkenet. Jeg har altid syntes at god plads omkring spisebordet er noget af det bedste. Jeg kan huske, da jeg boede meget småt og nærmest skulle møblere om, hvis jeg havde flere end 2 mennesker på besøg. – Men det gik selvfølgelig også. Hvor der er hjerterum …
   Mange hilsner fra Nana

  2. Hvis vi begge er i København, spiser vi som regel ved spisebordet. Her har vi et stort køkken-alrum. Hvis jeg er alene hjemme spiser jeg i sofaen og ser som regel et have- eller madprogram imens. Hvis der er et enkelt af børnene på besøg til aftensmad, når jeg er alene hjemme, spiser vi som regel også i sofaen, mens det altid er ved spisebordet, hvis vi er flere.

   På Lolland har vi et meget stort rum med både stue, køkken og spisebord, og her spiser vi stort set altid ved spisebordet, medmindre jeg er virkelig træt efter en lang dag i haven – så kan det godt være i sofaen. Fra både spisebord og sofa kan vi kigge ud over en del af haven og smålandshavet.

   Hilsen
   Anette

   1. Hvor sjovt, at du fortæller om København, for jeg kender dig jo fra Instagram, hvor du viser billeder fra udsigtshaven, og jeg anede ikke, at I også har et sted i København 🙂 Jeg kan forstå, at udsigten på Lolland ikke kun er fra haven, men også fra huset. Det lyder fantastisk at sidde omkring et bord med den udsigt!
    Mange hilsner fra Nana

    1. Gården på Lolland er indtil videre kun vores fritidsboliger, men min mand er selvstændig og tilbringer noget mere tid dernede, end jeg gør, da jeg arbejder i København. Vi har indrettet bolig i den gamle stald, fordi det er der fra man kan se ud over vandet.

 13. Før spiste vi altid enten i køkkenet eller i sofaen (hygge!!!), men nu, hvor husholdningen er udvidet med søn, svigerdatter og barnebarn, er det altid ved spisebordet i stuen. Savner køkkenspisning lidt

  1. Ja, der er noget hygge over sofaspisningen 🙂 – Og sikkert også over at spise i køkkenet; det har vi bare aldrig rigtigt haft bord til. Kan du ikke få plads til hele familien i køkkenet, så du kan genoptage køkkenspisningen? 🙂

 14. Aftensmad indtager vi altid ved et dækket spisebord og når vi er hjemme sammen dækker vi også op til frokost. Det har jeg taget med fra min barndom og givet videre til mine børn kan jeg se. I vores gamle hus havde vi så lille et køkken så det gav sig selv at vi dækkede op ved et spisebord allerhelst i vores havestue. Her i det nye hus har vi spist i glashuset så vidt det har været muligt hele sommeren, men nu er det for koldt derude, så det bliver i det rum hvor vi har køkken, spise- og opholdsstue ud i et.
  Jeg føler med dig at du kan have det så dårligt at du ikke kan sidde på en spisebordsstol, for jeg ved hvor rædselsfuldt det er at være så svimmel. Der kan dog være hygge forbundet med at spise der også og det er mit indtryk at I hygger jer:-)
  Hvis jeg en sjælden gang er alene hjemme om aftenen spiser jeg i sofaen foran fjernsynet, jeg synes at det er kedeligt og ensomt at sidde ved et spisebord og spise alene.

  1. Det må være SÅ skønt at kunne spise i havestue/glashus! Det ville jeg helt klart også gøre, hvis jeg havde sådan et. Det allerbedste er i øvrigt – efter min mening – at spise udendørs, men det kan man jo ligesom ikke i november i Danmark 🙂
   Jeg vidste ikke, at I har et køkken/spise/opholdsrum i ét. Det giver plads og lys, og jeg kan se en masse fordele i det. Jeg har bare aldrig selv haft sådan et rum. (Måske i næste hus 😉 ). Jeg er også helt klart til sofa og skærm, når jeg spiser alene.

 15. Vi spiser ved spisebordet i vores stue. Har ikke spisekøkken og bor småt. Vild luksus er, når min hjertenskær laver en lækker ret – eller henter en skøn færdiglavet thairet 🙂

 16. Vi spiser stort set altid ved spisebordet i stuen, for vi har ikke andre spiseborde;-) Det er forskelligt om det er i grydee eller i skåle, om der er stofservietter, eller ej. Men der er altid en stor buket på bordet, og lys. For mindre end et år siden, begyndte Kim og jeg at snuppe sofaen og tv et, når vi fik takeaway-det har altså noget dovent over sig, og er ret hyggeligt, men også lidt besværligt at sidde og spise i den stilling;- ) så herligt at læse om alle andres spise situationer. De minder meget om vores, smiler. :-))))
  Rigtig god dag Nana
  Knus fra Anette

  1. Jamen, der ER altså noget over takeaway i sofaen 🙂 Og der er også noget over et pænt dækket spisebord. Under alle omstændigheder er vi heldige på vores breddegrader, at vi kan sætte god mad på bordet hver aften!
   Tak for input, Anette! Det er nemlig så herligt at læse om hvordan andre indtager aftensmaden 🙂
   Knus fra Nana

 17. Jeg kan bedst lide at spise varm mad ved halv to tiden og så sidder jeg ved mit spisebord. Om aften laver jeg tit en bakke med en kop the og lidt forskellig og så holder jeg af at sidde i sofaen og hygge mig. Er med i en spise gruppe vi spiser på skift hos hinanden, hverandre uge. Så laver vi tre retter og hygger så dejligt har vi gjort i over 30 år. Er guld værd med så gode veninder. Her hvor jeg bor er der fælles spising i beboerhus en gang om måndene der er også hyggeligt at værre med der. Ja og har jo en stor famillie så laver tit mad jeg kan godt lide at være i køkkenet.

  1. Jamen, sådan kan man da også gøre. Det er sjovt at høre, så forskelligt vi forholder os til måltiderne 🙂 Det lyder hyggeligt at du er med i en spisegruppe – og at der er fællesspisning i beboerhuset. Det er sådan noget jeg af og til tænker, jeg godt kunne tænke mig at være med til, men jeg har aldrig fået det arrangeret …

 18. Kære Nana
  Det et sjovt at høre om andres vaner. Vi spiser aldrig i sengen eller i sofaen. Da vores fire børn var små spiste vi tit i køkkenet. Men det er længe siden og nu foretrækker min mand og jeg, når vi kun er os to at spise i dagligstuen ved et rundt bord i en slags karnap. Der har vi den skønneste udsigt ud over Frederiksberg Kirkegård. Når nogle eller alle børnene med deres familier er hjemme er vi foreløbig op til 15 personer og så spiser vi ved et langt bord i spisestuen. Vi sætter højt at alle måltider indtages samlet men også at der er dækket op med pænt service, servietter, stearinlys og gerne lidt blomster. Jeg blander gerne Tranquebar, musselmalet med Switch fra Villeroy et Boch. Alle stellene er jo fortrinsvis blå og hvide. Vi føler os heldige og glade over at kunne spise i godt selskab og i pæne og smukke omgivelser.
  Mange hilsner
  Annette

  1. Kære Annette.
   Ja, det er nemlig bare så sjovt at høre om andres vaner, og jeg er så glad for, at I er mange, der vil fortælle lidt om jer selv! En karnap med udsigt lyder fortryllende. Jeg kan godt forstå, I sidder der og spiser. Åh, jeg elsker porcelæn … Og når man blander forskellige slags, der alligevel passer sammen … det er så pænt!
   Tak for dit input!
   Manger hilsner fra Nana

 19. Hvor ser der bare hyggeligt ud, i jeres spisestue, Nana. Og det ligner næsten, det er sommersol, der strømmer ind af vinduerne.

  Jeg kommer til at tænke på, ved at læse jeres fortællinger, at det er jo derfor, vi allesammen roder med hus, lejlighed og haver, nusser og pudser, vedligeholder og gør det fint : For stunder som den her med din datter og mand.

  – Kærlige hilsener til jer alle!

  Fra Laila

  1. Tak, Laila! Jeg synes også, der er hyggeligt i vores spisestue 🙂 Og der er den skønneste eftermiddagssol på denne årstid. Det er rigtigt – og tankevækkende – at vi alle på hver vores måde (og af og til på samme måde) gør det fint omkring os for at skabe nogle rammer for fine stunder.
   Kærlig hilsen til dig og dine,
   Nana

 20. Vi spiser altid ved spisebordet. Vi har i den grad et alrum, for køkken, spisebord, sofa og tv og masseovn er i samme rum, og stort set alle vågne timer indenfor tilbringes i dette rum. Vi har altid værnet meget om de fælles, hjemmelavede, måltider ved bordet med vores børn, og hvor har vi haft mange mange snakke ved det bord. Vi hænger ofte lææænge efter maden og snakker. Må sige, at det i høj grad er min mands fortjeneste, at det er blevet sådan. Vi sætter stor pris på det alle 4, men jeg kan nu godt være tilbøjelig til sofaspisning og take-away eller halvfabrikata, hvis jeg er alene hjemme. Da børnene var små blev maden dog ofte indtaget i sofaen om fredagen til Disneysjov. Det var nu også hyggeligt. Og for nylig spiste vi faktisk i sofaen på mandens opfordring, fordi han var heeelt træt og ingen af de unge mennesker var hjemme. Så jeg tror, vores vaner vil ændre sig lidt, når vi bliver bare os to, der bor her. Så, ja, jeg tror også det handler rigtig meget om livsfaser og omstændigheder.

  1. Ja, vores vaner forandrer sig i løbet af livet. Da mine børn var hjemmeboende, unge mennesker, tror jeg egentlig også altid vi sad omkring spisebordet. Og i de perioder, hvor jeg har boet alene, har jeg hængt ud i sofaen med en bog eller en film. Jeres alrum lyder skønt. Er det sådan en smuk, finsk/svensk masseovn, I har?

   1. Ja, det er en muret finsk masseovn med varmebænk med genbrugsklinker på. Et stort varmt bankende hjerte i rummet. Jeg sidder faktisk op ad den lige nu 🙂

 21. En lille tilføjelse: indenfor det seneste år har vores datter introduceret fænomenet “tjek-ind” ved bordet. Vi tager hinanden i hænderne, kigger hinanden i øjnene og siger hver i sær lidt om hvordan vi har det eller hvad vi har lavet eller bare et-eller-andet… – alvorligt, sjovt eller almindeligt – og slutter med: “Jeg tjekker ind”. I starten var det lidt hippie-skørt, men det er faktisk vildt skønt. Det kan anbefales.

 22. Åhhh hvor jeg bare elsker, din ærlige måde, at fortælle livet på.
  Vi spiser for det meste ved sofabordet, med stearinlys (altid, alle steder) servietter og en form for blomsterpynt.
  Det gjorde vi også da børnene var hjemme. Det er ligesom mere afslappet og får snakken til at flyde, også selvom tv’et skulle være tændt. Så får vi osse diskuteret verdenssituationen 😉

  1. Tak, kære Lone – for dine smukke ord og for dit input til “hvor-spiser-du”! Det er sjovt at høre, at I har sofabordet som hovedspisested, og at I sad der allesammen, da børnene boede hjemme. Det ER altså også hyggeligt – og, som du siger, der er bare noget afslappet over det 🙂
   Knus

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.