Hvad læser du?

læser
Dengang jeg underviste …

Da jeg underviste i dansk, plejede jeg, når jeg første gang mødte et hold, at spørge dem alle: Hvad læser du? Efter sådan en runde følte jeg at vi allerede kendte hinanden lidt.

knausgård
Billedet er fra i eftermiddags hvor jeg gik i gang med en fødselsdagsgave jeg længe har glædet mig til at læse
Mine yndlingsbøger

Selv har jeg læst mange bøger. Især skønlitterære. Og når jeg har læst faglitteratur har den oftest handlet om skønlitteratur.

Min yndlingsbog er Ved Vejen af Herman Bang som vist også må være min yndlingsforfatter. Charlotte Brontës Jane Eyre er også fantastisk. Der er mange andre værker og forfattere jeg sætter højt. Skal jeg nævne et par nulevende danske, må det blive Søren Ulrik Thomsen og Helle Helle som begge taler direkte til noget centralt i mig.

at læse
Et snapshot fra en af de sidste dage i år hvor man kunne sidde ude og læse.
Boganmeldelser på bloggen

Siden jeg blev syg, har jeg ikke læst ret mange bøger, men jeg øver mig i at komme i gang igen. Da jeg mødtes med Randi for nogle uger siden, talte vi blandt andet om at anmelde bøger på bloggen. Det gør hun nemlig. Og det vil jeg også prøve. Jeg har mailet med et par forlag, og det ser ud til at det godt kan lade sig gøre at jeg af og til får et anmeldereksemplar af en bog. Det vil jeg glæde mig til at prøve kræfter med.

hvad læser du
Mit arbejdsværelse står som jeg forlod det da jeg holdt op med at gå på arbejde. I reolen står de danskfaglige bøger jeg brugte i den daglige undervisning. For tiden er det mest Bella der bruger væreset. Om aftenen kan hun godt lide at trække sig tilbage til kurven ved siden af skrivebordet.
Vi har mange bøger

Vi har ret mange bøger. Nej, vi har virkelig mange bøger. Vi har bøger i en af udlængerne, vi har bøger på vores arbejdsværelser, vi har bøger i den store stue, og der har også sneget sig nogle bøger ind i den anden stue. Når vi har set på huse (og det har vi ofte gjort, for vi er flyttet en del gange), har det evigt tilbagevendende spørgsmål været: Hvor skal vi have vores bøger? Måske er det derfor vi har købt en firelænget gård. Her er i hvert fald plads til vores bøger.

bibliotek
Jeg går ellers ret meget op i at farver passer sammen og i øvrigt er afdæmpede. Men mine farveregler gælder ikke i reolerne. Her står mine bøger i alfabetisk rækkefølge, og de er i alle regnbuens farver.

Jeg er dårlig til at afhænde mine bøger. De klæber ligesom til mig. Min mand skiller sig med jævne mellemrum af med nogle af sine bøger. Det er godt. Men det hjælper ikke meget på bestanden, for inden vi ser os om, har han anskaffet nogle nye.

Jeg vil ikke undvære mine bøger

Der er ingen af os der har lært at læse bøger på en skærm. Duften af en lidt støvet bog, følelsen af papir, lyden når man bladrer, muligheden for at finde en gammel inskription. Alt det vil jeg ikke undvære. Jeg vil ikke undvære mine bøger.

hund på hylde
Astas yndlingsplads da hun var hvalp, var lige efter Knausgård som står på nederste hylde i min reol.
Hvad læser du?

Og nu bliver jeg altså nødt til at spørge: Hvad læser du – når du ikke læser blogs? Og gemmer du også på dine bøger?

31 meninger om “Hvad læser du?”

 1. Jeg har ikke så mange bøger, jeg bruger biblioteket eller låner hos min far.
  I sidste uge har jeg læst “Løgneren” af Nora Roberts.
  Ellers er jeg mest til krimier som f.eks. afdeling Q eller Camilla Läckbergs svenske serie om Erika Falck.

  1. Biblioteket er da også en fantastisk ting!
   Det er sjovt: Jeg læser aldrig krimier, men jeg ser ret mange. Måske skulle jeg prøve at læse en engang 🙂

 2. Lige nu læser jeg Mirakelmanden af Julie Hastrup. Jeg har bøger, som jeg aldrig kunne drømme om at skille mig af med – og så er der andre bøger, som jeg giver videre til andre.Grundlæggende synes jeg, at bøger skal læses – ikke stå og samle støv..

  1. Jeg forstår godt din holdning til bøgerne, og jeg er ellers vældig god til at skaffe mig af med ting. Bare ikke bøger. Og på en eller anden måde, kan jeg godt lide lige præcis det at de står og samler støv 🙂 De har været der hele mit voksne liv, og de forankrer mig på en eller anden måde i livet. I øvrigt flytter vi så ofte at bøgerne aldrig når at samle støv for alvor 😉

 3. Jeg har det ligesom dig Nana, jeg vil også helst have en rigtig bog i hånden, når jeg læser. Jeg har ikke en brøkdel af hvad du har, men holder meget af mine bøger og have dem i reolen. Jeg har en del have og fugle bøger og selv om vi nu bor i en dejlig lejlighed, så bliver de bestemt ikke smidt ud. Så kan jeg godt lide at læse biografier og historiske bøger. Jo, bøger skal læses med en rigtig bog i hånden.

  1. Sådan nogle lidt tunge bøger med lækre billeder af planter og fugle er skønne! Jeg kan bestemt godt forstå du beholder dem! Jeg læser næsten aldrig biografier, men de er vist ellers meget læste. Jeg tror jeg snart skal forsøge mig ud i den genre 🙂

 4. Det er altid spændende at høre hvad andre læser! Jeg læser meget bredt, og kunne ikke drømme om at skille mig af med bøger. Til gengæld farvesorterer jeg af hjertets lyst – og kan altid finde mine bøger i et snuptag 😉

  1. Ja, det er nemlig spændende at høre hvad andre læser. Hi-hi, jeg har set din reol i stuen, så jeg har luret at du farvesorterer 🙂 Jeg har en veninde der gør det samme. Hun ved også præcis hvor hver eneste bog står. Jeg er nødt til at bruge alfabetet 😉

 5. Hej Nanna.
  Jeg elsker bøger og har altid nogle stykker til at ligge på mit natbord. I køkkenet er det på Tablet jeg læser,men jeg holder mest af en ”rigtig” bog. Jeg har haft mange bøger, men de er givet væk.
  Nu har jeg en mindre samling af de bøger jeg holder mest af. Jeg køber bøger og dem jeg ikke vil beholde giver jeg til genbrug når de læst, og køber andre med hjem eller bytter mig frem. Jeg er meget glad for at læse om fortiden og livet både i by og på landet. Jeg vil nok sige at Selma Lagerlöf er min nr. 1 forfatter,men også Elfride Fibiger (En Magdalene historie). Jeg læser også nye bøger som min søn ofte anbefaler mig. Har lige læst 3 af serien i Brobyggerne af Jan Guillou. Dertil kommer fagbøger om kreative emner og Haven. Når jeg har mange smerter læser jeg noget banalt som Lars Nielsen. Hygge herfra

  1. Hej Leila.
   Det lyder som om du læser lidt af hvert, og det kan jeg godt blive inspireret af 🙂 Jeg kunne vist også godt tåle at blive inspireret af din evne til at gå af med en bog igen 😉
   Fortsat god læselyst!
   Kh Nana

   1. Tak Nanna. Det er dejligt at bytte bøger med andre ,på den måde læser man måske en bog man ellers ikke ville havde valgt. Jeg har ofte gang i fllere bøger samtidig. og jeg læser ihvertilfælle en bog ca hveranden dag alt efter om det er en moppedreng eller en alm. str. Nogler bøger har jeg læst op til mange gange og kan næsten læse dem med lukkede øjn. Jeg har 3 børnebørn og de er blevet præget og det er en skøn verden der åbner sig når de kommer og siger at nu har de læst den og den. Hygge til dig og dine.

    1. Åh, ja, jeg kan selv huske hvor vidunderligt det var da jeg begyndte at læse som barn. Det er virkelig en hel verden der åbner sig for én 🙂
     Kh Nana

 6. Jeg er en læsehest! Jeg elsker mine bøger (jeg har nok ikke så mange som du, men næsten… 😉 ) og jeg vil også helst have dem som trykte bøger. Hernede på Lolland er jeg endda ved at opbygge et mini-antikvariat med engelsksprogede bøger til salg; det er noget, jeg har haft lyst til længe.

  Personligt læser jeg både det ene og det andet. Lige nu er jeg meget opslugt af vintage smykker – så jeg læser om alle de firmaer, der fremstillede smykker i 1920’erne og 1930’erne. Når jeg skriver mine bøger, læser jeg en masse faglitteratur – og så hygger jeg mig med en god skønlitterær bog ind i mellem. Den behøver ikke at være “lødig” – der skal lidt sjov til al det “tørre” – men det kan sagtens være en bog, der giver mig lidt at tænke over.

  Hvad jeg læser lige NU? Bortset fra den stak med Homes and Antiques blade, som en venlig kunde lod mig arve – og bortset fra en hyggelig bog om “Victorian Christmas” – så er jeg i gang med The Complete Mapp and Lucia Collection. Historierne er skrevet af forfatteren E. F. Benson, der boede i Rye… og lige ved siden af hans hus boede vi selv i et lejet hus sidste år. Så hyggeligt med en slags “gensyn”… 🙂

  1. Åh, et antikvariat … Det lyder godt! Og vintagesmykker lyder heller ikke dårligt! Når man læser engelsksprogede bøger, bliver udvalget nærmest uendeligt, og hvor findes der bare mange velskrevne bøger derude! Jeg kender ikke E.F. Benson, men jeg vil prøve at kikke på ham 🙂
   God dag til dig, Mia!

 7. Kære Nana.
  I tidernes morgen har jeg læst mange bøger og været medlem af mange bogklubber. Desværre forsvandt min læselyst efter jeg tog min uddannelse og er endnu ikke dukket op igen. Kan slet ikke huske hvornår jeg sidst er kommet igennem en hel bog i kategorien skønlitteratur, snøft.
  Det eneste jeg får læst nu om dage er havebøger, som inspiration til vores kommende projekt. Lige nu er jeg i gang med at lade mig inspirere af Tante Grøns “Cottagegaven”, som jeg fik i indflyttergave af Susan Durup. Fantastisk bog.
  Håber inderligt, at jeg finder min læselyst igen.
  Knus Heike

  1. Kære Heike.
   Hvis du er i gang med Tante Grøns cottagehavebog, så er du i hvert fald i et skønt univers! Ih, det er en dejlig bog!
   Jeg synes at min skønlitteraturlæselyst har svinget en del, så jeg tror på at din kommer tilbage 🙂
   Knus

 8. Hei Nana. Når jeg leser bøker er det nesten alltid skjønnlitteratur, og skjelden krim. Jeg liker å låne mine bøker på biblioteket som e-bok på min ipad. Det fungerer bra og jeg slipper å kjøpe boken, for jeg leser den bare en gang. Vi har et bibliotek hjemme som er fullt, for det meste mannens bøker. Jeg leser oftest norske forfattere, men akkurat nå er jeg ikke i lesemodus. Andre ganger leser jeg mye.

  Klem fra Ingrid på http://www.ingridtunheim.no

  1. Hej Ingrid.
   Jeg har også perioder hvor jeg læser, og perioder hvor jeg ikke læser. Det lyder altså smart at låne e-bøger på biblioteket. Jeg har ofte sagt at jeg vil prøve, men hvis jeg skal være helt ærlig, tror jeg at jeg bliver ved papirbogen. Jeg tænker ellers ikke på mig selv som gammeldags i den slags sager. Jeg har jo fx en blog og færdes meget på internettet, men lige med bøger, er jeg vist hægtet af den moderne udvikling 🙂
   Knus

 9. Jeg har altid læst bøger og har også mange stående i reolen i stuen, dog langtfra så mange som du – det ser fantastisk ud og skaber et dejligt miljø i stuen, synes jeg.
  Skønlitteratur og havebøger… Er også med i en læseklub hvor vi er 6 piger der mødes en gang om måneden og snakker om en bog og der kommer vi vidt omkring.
  Jeg har dog lige læst en spændingsroman, som jeg varmt kan anbefale: Anna Ekbergs Kærlighed for voksne.
  Og har man ikke læst Merete Pryds Helles roman “Folkets skønhed”, så har man i hvert fald noget godt tilgode Men jeg får ikke læst så meget som jeg gerne ville, for det er så hyggeligt og afslappende at læse blogs ….

  1. Vi talte om bøger herhjemme i går, og vi blev også enige om at de hygger 🙂
   Åh, jeg plejede også at være i læseklub, men jeg måtte opgive at være med da vi flyttede herned. Jeg kan ikke køre så langt om aftenen; jeg bliver svimmel i mørket. Men jeg savner min læsegruppe!
   Hi-hi, ja inden man er færdig med at læse blogs, er aftenen gået og man når ikke til bøgerne 😉
   God torsdag til dig, Frk. Anemone!

 10. Hvor er det et fint billede af Asta i bogreolen. Min yndlingsbog (tror jeg nok) er Prins af Ib Michael. Det sker sjældent, jeg læser en bog flere gange, men Prins har jeg været igennem tre gange. Vi har mange bøger og ikke så meget plads som i har, Nanna, så tre stole er taget i brug og sofabordet, både oven på og hylden under… Det er en uholdbar situation, men vi kan ikke rigtig afse nogen af dem. Jeg synes, det er så hyggeligt at komme i et hjem med masser af bøger og blade. Glæder mig til at læse dine anmeldelser.

  1. Jeg kan se det for mig: Bøger alle vegne 🙂 Det lyder ret hyggeligt! Når vi en dag flytter, får vi nok heller ikke plads til alle vores reoler, så må vi finde på alternative opbevaringsmetoder …
   Ja, det er svært at vælge én yndlingsbog. Jeg kommer også hele tiden i tanker om flere … 🙂

 11. Vi har også rigtig mange bøger, og jeg gemmer også de fleste, for jeg har det ligesom dig, at det er en del af mit liv. Jeg når ikke at læse så meget, som jeg gerne vil, og de sidste år er det også blevet til en del havebøger:) De sidste par bøger jeg har læst, og som jeg kan anbefale er “Folkets skønhed” og “Kvinden ved 1000 grader” af Hallgrimur Helgason.

  1. Havebøger er altså også dejlige! Jeg elsker at bladre i dem og se billeder 🙂
   Tak for anbefaling. Jeg her hørt om bøgerne, men ikke læst dem. Her er vist et par julegaveønsker!

 12. Pinligt Nana.
  Men jeg hader at læse bøger……
  Jeg elsker at kigge billede bøger, men nej jeg kommer aldrig til at læse andet end blogs.
  Jeg syntes det er tidskrævende og for mig er tiden givet bedre ud andre steder.
  Min mor ville sige verden er af lave. Ville sige at jeg går glip af alt for meget. Hun er stor læser og jeg er vokset op med 4 mill bøger.
  Derfor har jeg ingen….. et klassisk eksempel på oprør :))))))))))
  Men nej jeg er temmelig ordblind og har kæmpet mig op til det jeg kan af rim og remser i dag. For at huske mange skrevne ord.
  Min eller mine dansk lærer har total smadret mit initiativ til at læse.
  Så det kommer nok aldrig til at ske desværre……

  God dag
  Knus

  Charlotte

  1. Det er i hvert fald slet ikke pinligt at man ikke bryder sig om at læse bøger! Som i slet-overhovedet-ikke. Jeg har selv været træt af at læse i en lang periode, og mit liv blev ikke ringere da jeg holdt lange boglæsepause 🙂
   Som gammel dansklærer er jeg bare ked af at høre at det er dansklærere der har ødelagt dit forhold til bøger. Jeg håber ikke jeg har haft den effekt på nogen! Jeg har faktisk en del gange oplevet at ordblinde var super gode danskkursister fordi de bare kunne HUSKE alting. Vildt imponerende!
   God – helt bogfri – dag til dig, Charlotte!
   Knus

 13. Nej, hvor hyggeligt med alle jeres bøger! Vi har også virkelig mange bøger og bøger i flere rum, så jeg øver mig i at låne på biblioteket, så vi ikke hele tiden skal sætte nye reoler op. Jeg læser meget, både nyt og gammelt og både tungt og let Let når jeg har travlt og har hovedet optaget af arbejde f.eks. Tungt særligt omkring ferier, hvor tiden til fordybelse er en anden.

  1. Ja, det er hyggeligt – omend pladskrævende – med bøger 🙂 Og så er biblioteket jo en fin opfindelse. Jeg tror at jeg også skal øve mig i at låne der …

 14. Det er en rigtig god ide at du kunne anmelde bøger. Det må være en drøm at gå i dit bibliotek og læse bagsider – det er det jeg gør mest når jeg ser folks bogreoler;) Og jeg vil rigtig gerne inspireres for der er ikke noget værre end at være færdig med en god bog og ikke vide hvad man så skal læse.
  Da vi malede vores stue i sommer, ryddede jeg nogle af mine gamle bøger ad vejen for at give plads til Flemmings biografier af hans gamle rockidoler. Han er begyndt at læse bøger og jeg synes at hans nye skal have plads til fordel for nogle af mine gamle støvede – jeg gemmer dem jo indeni mig og har ikke behov for at have dem fremme mere. Jeg har derimod behov for at have alle mine havebøger både i reolen og rundt omkring:-)
  Jeg har ikke vildt mange bøger og slet ikke i forhold til dit bibliotek. Jeg har lånt bøger på biblioteket hele mit liv. Som ung læste jeg en del kvindelige forfattere Doris Lessing, Erica Jong, Dea Trier Mørch, Kirsten Thorup, Dorit Willumsen, Anne Marie Løn, Ida Jessen, Helle Helle o.m.a. De seneste ti år er jeg røget på krimigenren – jo værre jo bedre virker det som om d.v.s at jeg er gået fra femikrimi og over til mændene;) Når en god slægtsroman dukker op så er jeg stadig med på det og i sommer læste jeg en bog af en helt anden genre – “Hvor blev du af Bernadette” af Maria Semple – den fik jeg et rigtig godt grin over 🙂
  Jeg læser efterhånden kun e-bøger eller hører lydbøger, dem kan jeg have med mig allevegne.

  1. Ja, jeg glæder mig til at prøve at anmelde en bog engang imellem 🙂
   Jeg har læst mange af de samme forfattere som du, og nogle af dem læser jeg stadig. Krimier har jeg til gengæld aldrig læst, og det er lidt mærkeligt for jeg ser en del.
   Jeg vil se nærmere på Maria Semple! Tak for tippet!

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.