Hvad jeg har lært om mistelten – og om Asta

I går viste jeg billeder af alle de mange misteltengrene jeg havde købt. Jeg vidste godt at mistelten er giftig. Jeg har fx aldrig turdet bruge dem som bordpynt, for tænk hvis nogen kom til at spise et bær der sad fast under et stykke brød … eller sådan noget.

buket med mistelten

Jeg vidste også at hunde ikke skal æde mistelten. Hvad jeg ikke kunne regne ud – og det kan man undre sig over, for nu har jeg kendt Asta i snart 2 år – var at Asta ville æde sig halvt fordærvet i mistelten.

mistelten på stormglas

Nu risikerer jeg at blive skældt ud for at være dyrplager, dårlig hundeejer og fuldstændig ansvarsløs, men jeg løber risikoen og indrømmer at jeg stillede en stor zinkbalje fyldt med mistelten på gulvet i vindfanget foran bryggerset. Det så super fint ud. Der står den ikke længere; nu står den på et bord. Og der er ikke helt så mange mistelten – de er nemlig blevet ædt.

mistelten i vase

I nat vågnede vi ved at Asta kastede op … og kastede op … og kastede op. Hun kastede misteltenbær op, så det var ikke svært at gætte årsagen til hendes roskildesyge. Jeg gik på nettet og læste om hunde og forgiftning med mistelten. Der stod heldigvis at de ikke dør af at æde dem, men blot får meget dårlig mave. Og det skal jeg love for at lille Asta fik. Nej, hvor var hun syg. I dag er hun stadig mat i det, men dog ved godt mod.

Jeg er også mat i det, for jeg har været oppe det meste af natten og plejet patienten og tørret op efter hende.

mistelten udendørs

Billederne i indlægget er fra arkivet og stammer fra en del forskellige år. Jeg har altid været glad for mistelten. Det er jeg stadigvæk, men de kommer aldrig mere ned i hundehøjde herhjemme.

mistelten i lysekrone

25 meninger om “Hvad jeg har lært om mistelten – og om Asta”

 1. Kære Nana
  Stakkels lille Asta. Og stakkels dig. Man bliver så ked af det, når den slags sker, for man skal jo passe på hundene. Mine hunde var engang med i haven, da jeg afklippede visne påskeliljer. De synes det var megasjovt at løbe rundt og gumle og slås om afklippet. Nøj, hvor blev de syge. Så lærte jeg også det.
  Jeg er glad for at høre, at Asta har det godt, og at det ikke er dødeligt.
  Forhåbentlig kommer du også hurtigt over det. Du er så god ved dine hunde og har haft en forfærdelig nat.
  Giv hundene et knus under misteltenen.
  Kh Lisbeth

  1. Kære Lisbeth.
   Hvor er du sød! Jo-tak, jeg tror at Asta og jeg bare trænger til en god nats søvn, så er vi oven på igen 🙂
   Hunde er altså svære fordi de bare æder alt! Jeg kan huske at mine to gamle westier engang var mega syge efter at have delt et stort, råddent græskar. Altså hvem tænker på at de æder et råddent græskar?!? Eller afklip fra påskeliljer!?! Jeg har oplevet med høns, ænder og marsvin at de siger nej-tak hvis man giver dem noget de ikke kan tåle. Men hunde, de siger ja-tak til alt de kan klemme ned. Suk!
   Hundene og jeg tager en gruppekrammer under misteltenen 🙂
   Kærlig hilsen Nana

 2. Stakkels Asta! Sikke en nat for jer begge. Godt det ikke får fatale konsekvenser. Men jeg er nu også vild med mistelten, jeg synes dog kun, jeg falder over den halvvissen, så jeg har ingen endnu i år.

  1. Ja, det var næsten som da børnene var små og syge …
   Jeg har også set megen dårlig mistelten i år, men på torvet i Næstved handler jeg ved en god bod – som i øvrigt ejes af vores VVS-mands kone – og der var mistelten af god kvalitet. – Dog ikke i spisekvalitet 😉

 3. Stackars både Asta och dig, ni kommer säkert sova gott i natt. Jag visste faktiskt inte detta om Misteln, ska tänka på det om jag köper hem någongång. Lykke bara sticker nosen i tulpanbuketten, äter den inte:).
  Lykke och jag lekte med en pinne idag, hon åt och bet på den, och senare kräktes hon, så de kan vara lite känsliga ibland de små hundarna:)
  Hoppas Asta mår bättre i morgon
  Kram Maria

  1. Ja, Asta og jeg er putteklar nu, og vi planlægger at sove godt og længe 🙂
   Lykke er nok blevet irriteret i maven af noget træflis. Det er ikke altid nemt at være hund 🙂
   Knus til dig og Lykke fra mig og Asta

 4. Puha en grim oplevelse. Håber Asta er ok nu!
  Har aldrig hørt de skulle være så giftige……..
  Jeg elsker mistelten og sidder og er helt missundelige over så mange flotte du har.
  Jeg syntes de har været så grimme i år. Så har kun fået købt et par bunder.

  Smuk dag
  Charlotte

  1. Jo-tak, Asta er ved at være i form igen 🙂
   Ja, mistelten skal være friske for at være interessante. Jeg tror det er et dårligt mistelten-år i år, for jeg har også set mange kedelige, gule eksemplarer.
   Tak, Charlotte og i lige måde til dig! Jeg håber din søn har fået det bedre!!

 5. Hej Nana.
  Det var synd for lille Asta, som sikkert har guffet i sig med største fornøjelse. Jeg håber, I kommer jer over oplevelsen.
  Hilsen Lis

  1. Hej Lis.
   Jo-tak, i dag har Asta næsten været sig selv, og jeg har sovet hele natten, så jeg er også oven på igen 🙂
   Hilsner fra Asta og Nana

 6. Det var dog forfærdeligt, jeg håber at I begge er friske igen. En hundemave er ellers ikke at spøge med har jeg erfaret det sidste halve år.
  Mistelten er smuk på sin helt egen måde og det er så fint på alle dine billeder i indlægget 🙂

  1. Jo-tak, vi er friske igen 🙂 Nej, man skal passe på hunde og deres maver. De kan jo simpelt hen æde sig selv ihjel. Især nogle racer (og her kunne man nævne westien som eksempel 😉 ) er helt grænseløse når det kommer til at æde. Hvad er det du har oplevet med dine hundemaver?
   Ja, mistelten er en fin plante – bare man ikke spiser den 🙂

  1. Nej, det var en værre historie!
   Det kan være I ikke har samme tradition for at bruge mistelten i Norge som vi har i Danmark. Her synes jeg man ser den allevegne. Men nu jeg tænker efter, tror jeg det er relativt nyt. Da jeg var barn, var mistelten vist ikke almindeligt brugt.
   Knus

 7. Åhhh nej stakkels stakkels Asta, og stakkels dig.
  Jeg elsker mistelten, og dine billeder er så smukke
  Her i Nordjylland er alle de mistelten jeg har set, desværre helt gule i det. Så de kommer IKKE ind i min stue
  Ønsker dig en smuk dag, og god bedring til lille søde Asta

  Knus, Lone

  1. Nej, gul mistelten er ikke godt!
   Tak! Asta fik det bedre, men hun har faktisk været dårlig igen i nat. Jeg må en tur til dyrlægen med hende …
   Dejlig dag til dig, søde Lone!
   Knus

 8. Stakkels jer. Vi havde samme cirkus sidste år, da Christie havde forspist sig i hestekastanjer. Man nåede lige at falde i søvn, før man vågnede ved de der gylp gylp lyde. Dem har katten også været verdensmester i – når den havde spist flere mus, end maven kunne rumme. Nu er han blevet gammel og spiser ikke så mange mus mere… Ja, det nytter ikke noget at være for sart, når man har dyr 🙂 Godt, Asta er kvik igen. Hun skal bare drikke en masse, og det finder hun jo selv ud af.
  Kh, Karen

  1. Nej, sart kan man ikke være når man har dyr 🙂 Og man kommer heller ikke til at sidde og falde hen og tænke over livet og døden (hvilket godt kan blive en lidt tung beskæftigelse), for der er altid en der lige har kastet op eller skal fodres eller luftes eller noget andet meget, meget jordnært og opmærksomhedskrævende 🙂
   Kh Nana

  1. Ja, man kan hurtigt komme i problemer når man er en lille, grådig hund 🙂 Asta er faktisk stadig træt, men hun har det meget bedre, tak 🙂
   Kærlig hilsen Nana

 9. Man skal altså også have et øje på hver finger, når man har dyr… og det er ikke altid til at forudse, hvad de kan hitte på. Mistelten vokser mange steder – i hvert fald i England, hvor jeg havde en stor flot én i træet udenfor. Og de bær faldt jo ned i haven, hvor de kunne blive spist… af hunde og andre. Stakkels lille Asta spiser nok ikke flere af de hvide bær… “af skade bliver man klog” 😉 KH og god bedring til hundepigen

  1. Jamen, der er jo en masse af det vi har i haven som er giftigt. Når man først begynder at tænke på det, bliver man helt svedt!
   Tak! Den lille Asta har det meget bedre, men er stadig på kogt ris og kogt torsk, og hun er stadig lidt mat i det. Kender jeg Asta ret, har hun ikke lært det 🙂 Men det har jeg!
   Kh Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.