Hornvioler i lange baner

hornvioler

I dag har jeg købt hornvioler og stedmoderblomster, og det var en helt særlig oplevelse. Jeg havde læst og hørt om et gartneri der ligger små 10 minutters kørsel fra os. Gartneriet Engholm. Der kørte jeg over, og jeg blev ikke skuffet. De dyrker hornvioler og stedmoderblomster. – Og andre lækre ting. Jeg så de fineste rododendron og hortensia.

Man kunne ikke få så mange forskellige planter. Der var ingen brugskunst. Man kunne ikke købe afskårne blomster. Til gengæld var alle planter i super kvalitet, og der var den mest fantastiske service. Jeg nåede aldrig selv at bære på mine blomster, for en venlig mand bar dem for mig. Han skubbede også rundt på de lange planteborde, så jeg kunne komme hele vejen rundt og vælge lige de planter jeg ville have.

gartneriet engholm

På hjemvejen var jeg både glad og lidt ked af det. Glad fordi indkøbsoplevelsen havde været opløftende god. Ked af det fordi vi har mistet så meget da vi indførte de kæmpestore indkøbscentre i grimme betonbyggerier langs byernes indfaldsveje.

I går var jeg i sådan et plantecenter. Og det er ikke fordi der var noget i vejen med det center. Men planterne var knapt så lækre i kvaliteten som dem hos Engholm. Alting var dyrere i det store plantecenter, end i det lille gartneri. Og der var meget langt imellem medarbejderne der ikke kunne fortælle så meget om varerne. Det kunne de i Ålsgårde. De havde jo også selv dyrket planterne.

hornvioler

Besøget hos Engholm mindede mig om den personlige service der fandtes for mange år siden da jeg voksede op. Og pludselig savner jeg den.

Hvis du bor i nærheden vil jeg anbefale et besøg i det charmerende gartneri. Det ligger Holmenevej 30 i Ålsgårde. Og i disse dage dufter der helt vidunderligt af hornvioler i det store drivhus.

stedmoderblomster

Nu er hornvioler, stedmoderblomster og påske/pinseliljer plantet i krukker og baljer på gårdspladsen. Velkommen forår!

forårsblomster

11 meninger om “Hornvioler i lange baner”

 1. Kære Nana

  Hornvioler er bare skønne. Sidste forår fik jeg to planter gratis med fra det lokale plantecenter. De var hvide og sart gule, så de blev plantet i den hvide have. Nu har de frøsået sig og blomstrer i hele bedet men nu i mange forskellige farver, men jeg kan ikke få mig selv til at fjerne dem, selvom de ikke længere passer til den hvide have

  Forårshilsener fra Anette

  1. Kære Anette.
   Jeg kan godt forstå at du lader de sartgule bo i den hvide have. Det ville jeg også gøre 🙂
   Er det ikke bare skønt at det er blevet forår?!?
   Kh Nana

 2. Ja hos mig sår de også sig selv både i bedene og mellem fliserne, sidste år havde jeg ikke så mange, men i år kan jeg finde dem rigtig mange steder i haven.
  Personlig betjening bliver man glad af, det er også en af grundene til, at jeg tager i Rhododendronhaven flere gange om året, der er en hel egen stemning. For ikke at tale om en tur til Jas Roser, det er helt anderledes end i de store havecentre, der kommer jeg ikke, de er for dyre og upersonlige, så hellere handle på nettet.
  Kh Lisbeth

  1. Ja, mon ikke den milde vinter gør at vi får flere selvsåede hornvioler i år …? Jeg kan godt forstå at du vender tilbage til Rhododendronhaven og Jas, for man bliver da helt glad af den personlige betjening. Jeg er heller ikke færdig med Engholm 🙂
   God torsdag til dig, Lisbeth!
   Kh Nana

 3. Dejligt med forår og masser af blomster. Jeg har også handlet en del ved JAS, og det er en helt speciel oplevelse, at gå og vælge mellem hans smukke roser, og lytte til hans lune små sludren om alt muligt . Noget helt andet end de store centre, hvor ingen har tid til noget.
  Dine krukker er blevet så flotte.

  Rigtig god dag og knus
  Lone

  1. Ham JAS har jeg hørt så meget godt om. Hvis jeg boede lidt tættere på, ville jeg helt sikkert køre omkring hans planteskole!
   Tak, Lone og god torsdag til dig! (Jeg skal have besøg af en veninde, og det glæder jeg mig til 🙂 )

 4. Sikke et dejligt sted. Jeg holder også rigtig meget af den slags steder. Derfor vil jeg også hellere køre til Bonderosen i Kjellerup efter kønne ting og sager. Det tager en halv time at køre dertil, men det tager det jo også at køre til Aarhus. For et par uger siden kørte jeg forbi det store, nye Plantorama i Aarhus, og jeg måtte da lige kigge ind. Det er flot med cafe og meget mere, men der er ikke den der følelse af ægte planteglæde.
  Jeg har selvsåede hornvioler i potter, mellem fliserne, i bedene – ja – alle vegne. De er så kønne, og jeg prøver at lære Rosie, at man ikke må træde på dem 🙂
  Kh, Karen

  1. Det er rigtigt at der mangler noget ægte hvad-som-helstglæde i de store centre. Det hele blive så ens og upersonligt. Det er ikke fordi det er dårligt. Det er bare heller ikke noget man bliver rigtigt glad af. Det gør man til gengæld af selvsåede hornvioler – og søde hunde 🙂
   Kh Nana

 5. En anden skøn plante, der er flittig til at smide frø, er løvefod; det er så fint at bruge både blade og blomster i buketter. Forhør dig hos venner, om de har små nye planter til gratis afhentning. En lang række ser meget flot ud …

  1. Åh, ja, dem havde jeg virkeligt mange af på Vadekærgård. Jeg kan godt høre det lyder tosset når vi har adskillige tønder land, men vi har faktisk ingen bede, så jeg venter lige lidt med at anskaffe mig planter. Jeg glæder mig til den tid kommer!

 6. Det er bare noget helt særligt at få lov at komme ind hos producenten og se de lange blomstrende planteborde. Jeg var hos Gartneriet Spiren i forrige weekend og købe juleroser – jeg vil dog ikke sige at det føltes billigere end hvis jeg køber i centrene, men jeg bilder mig ind at jeg fandt nogle rigtig specielle;-)
  Angående plantecentre må jeg erkende, at jeg med undtagelse af Plantorama (som jeg ikke kan lide) samler meget inspiration hos nogle af dem, de har træer, buske, stauder løg og sommerblomster samlet samme sted og det synes jeg er praktisk.

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.