Hønsene har holdt flyttedag

hønsene
En hovedkuls begyndelse

Da vi for halvandet år siden anskaffede os høns, foregik det på en lidt hovedkuls måde. Det endte nu helt fornuftigt med en fin hønsegård, som hønsene har boet i lige siden. Men hønsegården stod ret dumt, omme bag gården, hvor vi kun kom for at se til hønsene.

Vi har længe talt om, at vi gerne vil have hønsene et sted, hvor vi mere naturligt løber på dem, et sted, hvor vi kan sidde om sommeren og følge livet i hønsegården.

hønsene
Karen, Putte og Maren på nye eventyr.
Ny hønsegård

For en uge siden fik vi sat en ny hønsegård op. Den står i frugthaven (meget mere om frugthaven en anden dag), og der står den så fint. Vi ser hønsegården, når vi kører hjemmefra, og når vi kommer hjem igen. Vi kan endda se den inde fra huset. Og om ikke så længe, sætter vi et bord og et par stole op derude, så vi kan sidde og få en kop te, mens vi følger med i hønsenes liv.

Nyt hønsehus

I dag fik vi også nyt hønsehus, og det er næsten det bedste af det hele. Det er simpelt hen så sødt, og meget større, og meget, meget mere solidt end det gamle.

hønsehus
Er det ikke bare et fint hønsehus?
hønsehus
Se lige hvor luksuøst huset er indeni. Med vindue og hele tre redekasser. I den modsatte side er en siddepind og endnu et vindue.
Flyttedag

For et par timer siden holdt hønsene flyttedag, og nu går de rundt i deres nye hønsegård og skraber og gokker og virker vældig tilfredse.

hønsene
Hønerne er netop kommet ud af flyttekassen. De er på vagt, og de holder sammen!

Stolperne på hønsegården mangler stadig at få en gang sort træbeskyttelse, men det er hønsene jo ligeglade med.

Når stolperne bliver sortmalede, bliver hele hønsemiljøet simpelt hen så tjekket at se på! Og hvis drivhuset, som skimtes yderst til venstre i billedet, blev skiftet ud med et sortmalet drivhus på muret sokkel, ville jeg nok besvime af begejstring …
Snart udvider vi hønseflokken

Der er plads til 8-10 høns i huset. Snart udvider vi den lille flok på 3 med et par stykker. Jeg vil helst have høns, der lægger æg i fine farver, så jeg er på Den blå avis dagligt for at se, om der skulle dukke nogle interessante høner op ikke alt for langt fra os. For så er jeg den, der har lagt billet ind på et par stykker eller tre.

22 meninger om “Hønsene har holdt flyttedag”

  1. Tak skal du have, Elisabet!
   Vi skal arbejde videre med hønsegården. Der skal være nogle siddepinde og nogle klatretræer. – Og så arbejder jeg med mig selv, for jeg tror, at hønsene ville blive lykkeligere, hvis de fik lov til at komme på tur i frugthaven i løbet af dagen. Jeg er bare så bange for, at de bliver taget af ræven eller en hund eller noget … Men vi forsøger virkelig at give dem gode forhold. Jeg kan slet ikke have den måde, man holder høns på i industrien!

 1. Hvor er det flot det nye hønsehus…nærmest et flot legehus. Skønt med god plads til dem. Skal de ha’ hver deres rugekasse?..så I skal sætte flere kasser op, når der kommer flere høns?
  Den var ellers så pæn den gamle hønsegård..håber den bliver genbrugt.
  Kan du bruge det hø fra hønsene til dine blomster..
  Spændende projekter I har gang i ❤️

  1. Ja, det ligner et helt legehus, det er rigtigt. Høns har det med at vælge den samme redekasse, når de lægger æg. De kan finde på nærmest at lægge sig oveni hinanden i den rede der er den populære 🙂 Så de tre kasser er rigeligt, også hvis der kommer en del flere høns i huset.
   Den gamle hønsegård er stadig super fin, og den kunne jo blive god at have, hvis man en dag lod en høne ruge nogle kyllinger ud. Jeg tænker, at så kunne mor og børn bo der, til kyllingerne har en vis størrelse. Den kunne måske også blive til andegård … Der er flere muligheder 🙂
   Ja, jeg tænker, at halmen ryger på komposten, så vi får glæde af hønsemøget.
   God aften til dig, Jytte!

 2. Hvor er den fin. Hvordan har I gjort ift. besøg af ræv? Er der gravet net ned, eller hvordan har I sikret jer (hvis I har) 🙂 Men en rigtig fin og stor gård – og hus <3

  1. Hønsegården har bund. Den er lavet som en hel kasse, hvor bunden er mage til toppen. Så har vi bare fyldt op med jord og dækket med halm. Så den skulle altså være helt sikker 🙂 Uf! Jeg hader-hader-hader, når ræven tager mine fugle. Vi har engang mistet nogle ænder til ræven, og – selv om jeg godt ved, at det blot er rævens natur – bærer jeg stadig nag …

 3. Meget flot hønsehjem 🙂
  Og super fint hønsehus og rent frisk halm alle vegne til de smukke høns.
  Måske I skal på Roskilde dyrskue og se deres flotte høns, I kunne måske fristes 🙂
  Aften hilsner ønskes herfra.

 4. wow, en fin hønsegård. Jeg tror vores hønsedamer ville blive ret misundelige, hvis de så den. Deres er så ! mudret og træls for tiden. (Til gengæld vover vi altså pelsen og lukker dem ud på matriklen noget af dagen. Og det er de vilde med. Men ja…. – ræven kan i perioder blive for nærgående, og det er så trist når det sker :-((

  1. Åh, ja, det er altså et dilemma, om man skal lukke dem ud eller ej. Jeg er faktisk ret sikker på at hønsene foretrækker det frie liv inklusive den risiko, der følger med, men jeg er bare så dårlig til at løbe ræverisikoen (og så er der naboens hund og vores egen Olga …)

 5. Overvejer I ikke at lade dem gå frit? Vi startede også med at have vores inde i gården, men de nyder så meget at gå ude, at de får lov, når vi er hjemme. Gården bliver hurtigt træls indvendigt i de våde perioder, især når den ikke er overdækket, så er det dejligt at de kan gå ud og spise noget frisk græs.

  1. Jo, det kan du tro, at vi overvejer. (Det skriver jeg lidt om i et svar til den første kommentar i tråden). Vi har overvejet det, siden vi fik høns første gang, og vi har også eksperimenteret lidt med det. Jeg tror – og nu kommer jeg vist til at gentage mig selv – at hønsene foretrækker at gå frit og løbe risikoen, men jeg har ikke et roligt øjeblik 😉 Så vi overvejer videre lidt endnu 🙂

   1. Jeg forstår dig også godt! Vores grund er indhegnet og hønsene har ikke fundet ud af at flyve over hegnet, men finder de ud af det, så klipper vi svingfjer på dem. Og så lukker vi dem kun ud når det er HELT lyst og lukker dem ind igen så snart der er antræk til skumring. Jeg ved vi har ræven i nærheden, da jeg har set ham 200 m fra vores grund, men indtil videre har vi kun fået taget en enkelt høne (og det var inden vi fik hegnet og fordi jeg var overmodig og havde ladet dem gå ude for længe). Jeg VED at hønsene elsker at komme ud, så snart de ser mig i haven, så står de og hopper foran døren til hønsegården 🙂 Jeg var også selv meget nervøs i starten, men når man ser hvor meget glæde det giver dem at gå ude, så er det bare det hele værd, når man lige tager sine forholdsregler og prøver at passe lidt ekstra godt på dem, når de er ude.

 6. Det er et flot hønsehus, men med al den “land” I har, skulle de have lov til at komme ud – om ikke overalt, så i en lav indhegning ifm. hønsehuset, hvor hønsene kan bruge deres natur, skrabe rundt og finde gode sager i græs og deslige. Når hele jeres grund er indhegnet, kan de gå frit. Det er et rigtigt hønseliv. De skal selvfølgelig gennes ind i huset til natten, men det er et hyggeligt arbejde. Kan huske det som barn.

  1. Hej Eva.
   Tak for din kommentar. Vi har ofte overvejet – og også eksperimenteret med det – at lade vores høns gå frit i forskelligt omfang. Jeg tror – men jeg kan jo ikke spørge hønsene – at de foretrækker friheden inklusive den ret alvorlige risiko, de løber for at blive taget af en hund eller en ræv, men jeg har ikke et roligt øjeblik, når de futter rundt i det fri. Araucanaer flyver ret godt, så man kan ikke holde dem inde med et lavt hegn, så det er enten eller. Jeg har ikke opgivet tanken om fritgående høns, men jeg har heller ikke fundet modet endnu …

 7. Hvor er det dejligt for hønsene med så stor en hønsegård og et fint nyt hus:-)
  Jeg er egentlig bange for høns, men havde en tanke om at vi godt kunne få et par stykker.. Den tanke forsvandt i sidste uge, da der sad en rotte i træet hvori vi havde nødder til fuglene. Jeg var ellers så glad for at “fuglene”havde fundet vores foder, nu må de klare sig med de insekter som jeg kan lokke til via beplantningen og rotten skal dø!

  1. Ja, jeg begik engang den fejl at synes, at en enkelt rotte i andegården var nuttet (jeg er vild med gnavere 🙂 ). Den ene rotte blev godt nok hurtigt til mange! Men bortset fra det, så kan rotterne jo ikke komme ind i hønsegården, hvis den er lavet af volierenet. Vi har aldrig haft problemer med rotter hos hønsene (kun hos ænderne, der boede uden volierenet omkring). Og høns er altså så SØDE, Lisbeth 🙂

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.