Her har vi mælkebøtter, og vi er glade for dem

mælkebøtter

Da jeg blev skilt fra mine børns far for snart mange år siden, købte jeg et lille rækkehus i Kokkedal. Da børnene og jeg havde boet der i ganske kort tid, fik jeg et brev fra beboerforeningen om at jeg skulle luge den smalle jordstribe der lå på ydersiden af mit hegn. Her voksede nogle yndige, vilde blomster som jeg faktisk bare nød synet af. Jeg havde desuden nok at gøre med at passe to børn, tre hunde, en kat, to marsvin og et fuldtidsjob, så lugning på ydersiden af hegnet stod ret langt nede på min to-do-liste.

Nogle år senere boede jeg med min mand og mine børn i en forstad til København. Her voksede mælkebøtter i hækken. De lyste gult og fint i april og maj, og jeg kunne godt lide dem. For mig er mælkebøtter lig med blomsterkranse, forår og solskin.

mælkebøtter

En mand der boede et stykke nede ad vejen, forlangte at vi straks fjernede mælkebøtterne inden de fuldstændig overtog hans have og ødelagde hans liv. Jeg fjernede ikke mælkebøtterne, men det gjorde han så selv. En eftermiddag så jeg gennem hækken at han lå med måsen i vejret og lugede VORES hæk. Vi mistænkte at det var den samme mand der hæftede en anonym trusselsskrivelse på de tomme paller som en kort overgang stod udenfor vores matrikel og ventede på at blive afhentet. DE PALLER SKAL FJERNES NU. ELLERS …!!!

mælkebøttefrø

Herude på landet har vi mælkebøtter i græsset, og der kommer ingen skrivelser eller vrede naboer som forlanger at vi luger. Så vidt jeg kan se er samtlige græsstykker i landsbyen for tiden fulde af solskinsgule blomster, og jeg nyder ikke kun egne, men også andres mælkebøtter. Og jeg nyder at her er god plads. Både i konkret og i overført betydning.


15 meninger om “Her har vi mælkebøtter, og vi er glade for dem”

 1. Puha Nana…..
  Det lyder bestemt ikke hyggeligt.
  Hvorfor mon nogle mennesker bare skal være så små.
  Jeg hader gul men er ret vilde med mælkebøtter.
  Er der tørke er de det eneste der stadig strutter i plænen :))))))

  Klem og skøn weekend
  Charlotte

 2. Hehe – sådan en grundejerforeningsformand havde vi også, da vi boede i Brønshøj. Emsig som bare … hækken skulle klippes inden Sankt Hans – uanset fuglereder – græsset skulle slås uden for hækken langs med stien over til anlægget – uanset betragtelige mængder hunde høm-hømmer. Og så var han både salvelsesfuld og selvfed – fæl fyr – måtte han hvile i fred…
  Mælebøttemarkerne er smukke – det er jo ikke bøtternes skyld, at Rosie spiser dem og får dårlig mave, som jeg skrev om i mit mælkebøtteindlæg – og deres sæson er så kort, at det kun er et midlertidigt problem for hundemaver.
  Kh, Karen

  1. Det er ikke så rart når reglerne bliver vigtigere end glæden, fornuften og kærligheden. Måske i virkeligheden allermindst rart for regelrytterne …
   Nej, snart er Rosie udenfor mælkebøttefare. Som barn lærte jeg faktisk at saften i mælkebøtternes stilk er giftig. Det en nok den der giver hunde maveproblemer.
   Kh Nana

 3. Vi har marker med mælkebøtter og tidsler lige over for min have, men jeg tror nu ikke, at de vil fjerne dem, selvom jeg forlanger det. Marken har stået sådan i flere år. Mælkebøtterne er da flotte, når de blomstrer, selvom det er træls at få dem ind i plænen og bedene.
  Kh Lisbeth

  1. Jeg har hørt at mælkebøtter er gode for bierne, og bierne er gode for haven, så måske får du noget godt ud af mælkebøttemarken på bundlinjen. – Udover den pæne blomstring 🙂

 4. Vi har også mælkebøtter i græsplænen her i vores parcelhushave i Risskov og en masse på vores sommerhusgrund ved Madumsø.
  Bierne elsker dem!
  Mon ikke det er i tidens ånd og ønsket om mere biodiversitet snart at stoppe mælkebøttekrigen?
  Men vores nabo her i Risskov hader dem stadig, så jeg genkender typen!

  1. Jeg har netop hørt at mælkebøtteblomster hører til blandt biernes favoritter. Godt at vide 🙂 (Måske ved jeres nabo det ikke 😉 )

 5. Nu er det sikkert ikke de smukke mælebøtteblomster, folk har noget imod; mon ikke det er frøene, der der flyver rundt under de fine faldskærme, de føler sig generet/provokeret af. Bor man meget længe på samme adresse, som jeg har gjort her i Sønderjylland, fra 1970-1993 i lejlighed i byen og fra 1993 i mit skønne hus i en landsby, så er det nu meget rart at stå på god fod med sine naboer. Af og til kan mennesker få brug for hinanden.

  1. Det er da altid godt at have et godt forhold til sine naboer 🙂 Derfor er jeg også så glad for at bo et sted hvor vi er omgivet af venlige mennesker der taler pænt og ikke afleverer anonyme trusselsskrivelser 😉

 6. Mælkebøtter er gule sole, synes jeg. Jeg bliver altid så glad over synet, og så kan bladene jo spises i salat, hvis man vil. Hvis altså ikke de er sprøjtet, men DET er de selvfølgelig ikke. Ikke dér hvor jeg er i hvert fald 🙂

 7. Vi kan konstatere at der er vidt forskelligt syn på hvad der er smukt og godt i haverne, men ligefrem at modtage trusler det er over stregen.
  Jeg kan også godt lide mælkebøtter, når de står på marken eller står i begrænset antal i min græsplæne, men de skal ikke være i mine bede med stauder, roser og sommerblomster.
  Vi købte en grund fuld af mælkebøtter, tidsler og kvikgræs sidste år og pt. holder mælkebøtterne sig mest på ydersiden af hækken som vi har meget af. Jeg har luget nogle af dem, men mangler stadig en pæn sjat.. Jeg har dårlig samvittighed for de fleste omkringboende er virkelig meget glade for deres rene rullegræsplæner. Så glade at jeg har set nogle af dem sprøjte deres ukrudt på trods af at de har små børn der leger i haverne. Så jeg tror ikke at man her hvor det også er på landet, bryder sig om mælkebøtter…

  1. Ej, jeg er heller ikke så glad for mælkebøtterne at de får lov til at stå i staudebedet 🙂 Men en mælkebøtte hist og her i græsset er da opmuntrende. Da mine børn var små, lærte jeg dem at binde kranse af mælkebøtterne. Det tænker jeg umiddelbart er en bedre idé, end at sprøjte græsset. Synes jeg, i hvert fald 🙂
   Kh Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.