Hegn og hæk

hæk


Indlægget indeholder reklame

Mens jeg venter på nyt køkken, går jeg ture på vores grund. Turene er fulde af drømme om hvordan vi skal skabe en fantastisk have.

I dag var fokus især på hvordan vi kan få noget mere privatliv. Vi har hele tiden vidst at her mangler hegn (her tænker jeg især på levende hegn) og hække i hunredemetervis. Nu hvor træer og buske står nøgne for første gang siden vi flyttede ind, bliver det endnu mere tydeligt at vi savner randbeplantning.

Vi har heldigvis allerede sat en ligusterhæk som afskærmning ud mod vejen. Den glæder vi os over dagligt, selv om der vil gå år før den for alvor skærmer af. Vi har også plantet et række syrener. De er så små at de er svære at fotografere, men herunder er de. De står langs hegnet ind til vores nabo mod øst.

syrenhæk

I en del af skellet mellem Ravnegård og vores nabo mod vest har vi et vedbendbevokset hegn. Det er ikke nogen dårlig løsning, og jeg kan sagtens forestille mig at vi sætter mere hegn og vedbend hvor det nuværende stopper. En anden løsning jeg er tiltrukket af er en uklippet hæk af kirsebærlaurbær. Der er meget skygge i skellet, og vi vil gerne have noget stedsegrønt. Andre ideer end vores egne modtages med kyshånd!

vedbend

Den lille forhave omkring hovedhuset er grundlæggende indrammet af en ligusterhæk, men der er også et stykke med syren. Jeg elsker syrener. De er bare meget gennemsigtige om vinteren, og lige nu må jeg indrømme at jeg kraftigt overvejer at fjerne syrenerne (kan man fjerne noget så smukt som syrener?!?) og sætte liguster i stedet. Herunder ser du det gennemsigtige stykke som giver os et meget åbent kik til genboens smukke gård.

Der er noget befriende over havedrømme i november. Man kan tillade sig at svømme helt væk i forestillinger om fortryllende haverum – uden at man behøver at blive konkret og regne på penge og arbejdsindsats og den slags kedelige detaljer.

Nu vi er ved haven: Morten, som ejer Zinkbakken.dk, har fortalt mig at han i anledning af Black Friday har nogle gode tilbud som løber til og med søndag. Tilbudslisten indeholder bålfade, spejlbassiner, plantekummer, altankasser, fuglehuse og meget andet. Tilbuddene starter i dag, torsdag, kl. 20, og der er ikke så mange af hver varetype, så hvis du vil se hele udvalget, skal du ikke vente med at besøge Zinkbakken.

20 meninger om “Hegn og hæk”

 1. Nåååh, hvor er de små syrener søde. Tænk at det bliver store statelige og duftende skønheder engang. Tålmodighed er en dyd:-)
  Drømme er godt. Stedsgrønne drømme er noget særligt 🙂
  Du kan evt. have vedbend som busk, nemlig sorten Buskvedbend: Hedera Helix ‘Arborescens’. Men det kommer selvfølgelig an på, hvor mange meter den skal have i højden. Her er en beskrivelse på vores hjemmeside, men du kan google den og læse meget mere. https://byhaveniebeltoft.dk/hedera-helix-arborescens-buskvedbend/
  Kirsebærlaurbær kan virke lidt kedelig, men egentlig synes jeg, den er så fint neutral, at den passer godt som ramme ved en gammel gård. Og bærrene bliver til den lækreste likør, som fruen på gården kan servere af fine krystalglas til små sprøde småkager, når veninderne kommer på sommerbesøg i haven.
  Kh Lisbeth

 2. Buskvedbend (og tak for linket!) er på mange måder en god idé, men jeg er bange for at den ikke bliver høj nok. Vi vil gerne op i 2-3 meters højde. Vi havde engang en uklippet kirsebærlaurbærhæk (det blev da usædvanligt mange æ’er i ét ord!), og den var ret charmerende, synes jeg. Men jeg anede ikke at man kan drikke bærrene. Du ved så meget, Lisbeth! Du er god at kende!
  Kh Nana

  1. Ja, jeg elsker også syrener. På den ø der hedder Fyn, den sydlige del, har de en tradition med at have lange hegn af syrener langs markskellene. Det er en fantastisk oplevelse at køre igennem Sydfyn på en forårsdag med solskin og syrener i blomst 🙂
   God weekend til dig, Maria!
   Knus fra Nana

 3. En syrinhekk er et godt valg, for de blomstrer og dekker godt mot innsyn og gir le. En hage uten syriner er bare trist. Hvem kan motstå duften? 🙂
  Klem fra Marit

 4. Jeg synes, det er en god ide at erstatte syrenerne med en ligusterhæk. Det vil se godt ud med en hæk i hele stykkets længde, og når I gerne vil have en tæt hæk, er liguster jo glimrende.
  Det er kun store gamle træer, jeg har svært ved at fælde. En række syrener ville jeg ikke betænke mig på at fjerne. Syrener er smukke, når de blomstrer, men resten af året er de jo i grunden ret kedelige. Og hvis jeg forstår dig ret, har I jo en række syrener i østskellet, som du kan nyde i blomstringstiden.
  Hyg dig med haveplanerne!

  Hilsen Elna

  1. Jamen, det har du da egentlig ret i, Elna. Syrener er jo ikke så spændende når blomstringen er slut. Jeg tror vi gør som du siger og skifter syrenerne ud med liguster. Vi har masser af syrener andre steder på grunden. Syrener er faktisk noget af det der er mest af på Ravnegård 🙂
   God weekend til dig – og tak for input!
   Kh Nana

 5. Da vi i sin tid skulle have hegnet haven ind og lavet læ, tænkte vi også på hække, men det fik min gode veninde Ida os fra, heldigvis. Nej man skal lave et blandet hegn i stede, det lær bedre og der er meget forskelligt at se på det meste af forår/sommer og efterår. Vi har bl.a. bærmispel, surbær, røn, eg og bøg, fyr og gran, thuja osv., op af træerne planter vi clematis, det bliver så godt og forskelligt, noget at nyde næsten hele tiden på forskellige tidspunkter. Spørg hvis du vil vide mere.
  Kh Lisbeth

  1. Jamen, vi har også planer om et blandet hegn mod nord, for enden af vores grund. Men ud til vejen og ind mod naboerne vil vi gerne have noget stedsegrønt, så der også er lukket af om vinteren. Vi er dovne hæk-klippere, så vi tænker mest i uklippet hæk 🙂 Hvad angår det levende hegn, vil jeg rigtigt gerne inspireres af dig når vi kommer så langt. Så jeg vender tilbage og spørger om detaljer 🙂
   Kh Nana

 6. Vi plantede for 5 år siden en tjørnehæk. Vi har klippet den flere gange og vi er glade for den. Ellers er vi omgivet af bøgehække og ligusterhække. Den sidste er jeg ked af at se på.
  Tak for at se hvordan I nyder fremskridtet
  Hos Jer.
  Mange hilsner Hanne

  1. Hej Hanne.
   Tak for din kommentar!
   Hm … jeg er heller ikke helt vild med liguster, men her var ligusterhæk i forvejen, så det lå lige for at fortsætte med den ud mod vejen. Jeg tænker at vi springer en klipning over engang imellem, så vi får fornøjelse af blomster og bær. Bøgehække er smukke, synes jeg, men egentlig vil vi helst have noget der ikke skal klippes. Det er ikke nemt, men det er godt nok et luksusproblem at have en stor grund man skal plante til 🙂
   God weekend til dig!
   Mange hilsner fra Nana

 7. Kan I lide jordskokker – så kunne i næste forår lægge en lang række; de bliver ret høje, og I får fine store gule blomster og senere masser af jordskokker (som kan blive i jorden) – mens I tænker over, hvilken hæk I vil ende med – nu da den skal stå ud mod marker.
  Jeg elsker mine mange bøgehække, pur og afskærmende halvcirkler inde i haven. Dem har jeg valgt, fordi det blæser meget her; de er ideelle til reder/gemmesteder for fuglene, og de er tætte med blade året rundt. De fleste af mine er købt som færdighække.
  MEN, ingen hæk uden arbejde. Skal den ikke klippes, skal den holdes i ave på anden vis.

  1. Åh, sådan en midlertidig jordskokkehæk lyder skøn! Bøgehække i haven er så smukke. Jeg kan godt forstå du er glad for dine, og jeg ønsker mig også nogle som rumdelere!
   Det gælder vist alt i haven (og måske i livet …) at man skal arbejde lidt for det. Det gør ikke noget 🙂

   1. Jeg mente selvfølgelig ikke, at jordskokker skal blive i jorden altid! Men de kan overvintre der, og er man rigtig smart, så sørger man for at vinterdække et par planter, så man kan komme til dem, når jorden er frossen.

    Og ja, det eneste, der kommer af ingenting, er vist lommeuld – og så lige ukrudt …

 8. Du har allerede fået mange gode forslag, synes jeg. Jeg er ikke helt så vild med almindelig liguster, da min erfaring er at den kan være svær at holde formen på med mindre man er ret striks med klipningen (to gange om året)
  Der er en pointe i at tænke på hvordan hegn og hæk ser ud om vinteren, for om sommeren er der så meget andet, men altså et syrenhegn må virkelig være lykken i maj 🙂
  Ang. liguster kan jeg bedst lide Liguster Ovalifolium, da den er vintergrøn, men som nævnt skal klipning passes.
  Jeg er ret begejstret for bøgehække når de står med deres brune blade om vinteren, eller bare nogle enkle formklippede bøg som virkelig viser deres struktur (når de bliver over 3-4m høje slipper de bladene om vinteren)
  Ildtorn er en glemt hækplante som jeg og fuglene elsker, den er stedsegrøn, men forbandet at klippe p.g.a. dens er torne.
  Jeg kan også godt lide Thuja Smagrad, når den holdes flad i toppen.
  Jeg har selv lagt mig fast på en bøgehæk om min nye have – simpelthen fordi vi skal bo på en hjørnegrund med store vinduespartier ud mod vejen, så det er vigtigt at man ikke kan se igennem hækken om vinteren.

  1. Den liguster vi havde i forvejen, og den vi har sat, er stedsegrønne. Jeg er spændt på svært det bliver at holde formen på dem. Jeg er heldigvis ikke så sart med organiske former i haven 🙂
   Ildtorn er altså en god idé, Lisbeth! Især på et stykke hvor den bare kan vokse frit og ikke skal klippes. Jeg tror vi skal have et stykke med ildtorn – måske blandet med andre vækster som Lisbeth K. foreslår. Og så skal jeg kikke på Thuja Smagrad. Den kender jeg ikke, men jeg er svært tiltrukket af det stedsegrønne i denne sammenhæng.
   Jeg kan godt forstå du vil have bøgehæk. Det er bare den smukkeste, klassiske hæk!
   Tak for input, Lisbeth!

   1. Det som jeg oplevede med liguster i min gamle have, var at den væltede når der faldt tung sne. Men hvis den klippes jævnligt og holdes lidt stram i klipningen bliver den mere stabil – det var min så ikke ;))))

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.