Havesæsonen 2020. De første punkter på to-do-listen

begynde
De ydre rammer omkring Ravnegård

Jeg skrev for nylig om, hvordan vi på det seneste har fået en ret fast idé om, hvordan vi kan tænke os de ydre rammer om Ravnegård.

Dagens indlæg handler om de ting, vi har bestemt os for at udføre i havesæsonen 2020. Siden følger kaptitel 2 og 3, hvor jeg vil fortælle om de tiltag, vi håber at komme i gang med inden for de næste par år. I 4. – og sidste – kapitel vil jeg præsentere vores lidt mere vidtløftige ideer. Ideer, som ikke er så realistiske, men som alligevel skal have lov at fylde. For drømme er gode at have.

havesæsonen 2020
Et udsnit af skærehaven i august 2019. Jeg har faktisk ikke et eneste billede, hvor man kan se alle 56 bede, og det siger vist både noget om mine fotografiske evner og om størrelsen på skærehaven.
En frodig overspringshandling

Mit sommerblomstprojekt sidste år var vel nærmest en kæmpestor overspringshandling. Det betød i hvert fald, at vi ikke havde så meget fokus på, hvad vi på sigt skal stille op med vores 20.000 m2 jord. Overspringshandlingen var i sig selv en fornøjelse, og det var desuden sundt for os, at vi ikke hele tiden gik og tænkte på, hvordan vi skal gribe tingene an i fremtiden. Mens vi passede sommerblomsterne, fik nogle ideer lov til at dukke op fra underbevidstheden, og i løbet af vinteren har nogle af dem bundfældet sig.

havebuket
Sådan en havebuket kommer jeg nok aldrig til at plukke igen. Til gengæld får jeg forhåbentlig tid og kræfter til at anlægge noget mere blivende omkring gården.
Havesæsonen 2020

Nu er vi nået så langt, at vi er (næsten) sikre på, hvor vi skal begynde. Planen for havesæsonen 2020 er at gennemføre nedenstående 4 punkter.

Indhegning

1. Grunden skal hegnes ind. Både med hundehegn og levende hegn. Hundehegnet vil lægge alen til vores livskvalitet. Vi kan have hundene med i haven, uden hele tiden at skulle tælle til tre.

Læhegnet skal i jorden, så snart som muligt, så det kan begynde at vokse. Så snart som muligt er nok i efteråret 2020. Jeg har lyst til at sige, at det bare skal i jorden nu, men det kunne nemt blive et eksempel på, at utålmodighed ikke betaler sig i længden. (Den slags eksempler har jeg samlet på igennem hele mit liv.) De små barrodsplanter vil forhåbentlig allerede fra deres spæde barndom give en fornemmelse af lidt mere privatliv omkring gården.

slåen
Blomstrende slåen på Vadekærgård. Vi havde nogle helt vidunderlige levende hegn dernede.

Vi har haft besøg af et par landskabs- og skovfirmaer, og nu afventer vi spændt deres tilbud. De kunne begge – til vores store glæde – fortælle os, at man godt kan sætte et blandet hegn med en masse planter, der blomstrer og bærer frugt, selv om jorden er fugtig. Så vi tænker mirabel, slåen, hvidtjørn, vild æble, mangeblomstret rose, hunderose, rød-el (den blomstrer godt nok ikke, men den drikker vand og bærer kogler). Jamen, altså, prøv lige at forestille dig hvor smukt, det bliver.

havesæsonen
Vores mirabelhegn på Vadekærgård. Det levende hegn vi planlægger at plante omkring Ravnegård bliver mere blandet. Men mirabeller skal der være.
Vand i haven

2. Vi skal have gravet en lille sø. Eller det, der i fagsproget hedder et vandhul. Ansøgningen om at få lov til at grave det godt 200 m2 store hul er sendt afsted til kommunen. Søen skal ligge ret tæt på bagpladsen, så vi kan se den og nemt komme ud til den. Bygningen tættest på søen på billedet herunder findes ikke længere, så der bliver frit udsyn fra gårdens bagplads til søen. Nu krydser vi bare fingre for at vi får tilladelsen!

havesæsonen 2020
Billedet er det, vi har vedlagt ansøgningen til kommunen. Behandlingstiden er vældig lang, fordi der både er nabohøring og klagefrist. Vi håber, vi får tilladelsen, og at vi kan grave søen ud i maj, så vi kan nå at lære den at kende i løbet af sommeren.
Nedrivning af den femte længe

3. Bygningen, som ses til venstre i billedet, og som stikker ud bag gården skal væk. Vi har overvejet det længe, for det er en kostbar affære at få revet sådan en bygning ned. Men hele området vil ændre karakter. Der vil blive lys og luft, gården vil synes mindre uoverskuelig, og der hvor bygningen nu står, vil vi med tiden plante en lille rønnelund. Det kan blive så fint.

Høns i frugthaven

4. Hønsene skal flytte, og hønsehuset skal udskiftes. Købet af hønsene skete lidt hovedkuls (som så meget andet, når jeg er involveret …), og placeringen af hønsegården har på sigt vist sig ikke at være optimal. Den står mellem gården og vestskellet, hvor der blot løber et smalt stykke græs, som mestendels ligger i skygge. Området er ikke helt let tilgængeligt, og er i øvrigt ikke et sted, man for alvor har lyst til at opholde sig. I fremtiden skal hønsene bo i frugthaven, som vi ønsker at udvide med en masse nye frugttræer (mere om det i et kommende indlæg). Og så skal vi have et større hønsehus, for vi vil gerne have flere høns. De tre høner, vi har, er søde, men ret uduelige som æglæggere.

En ny hønsegård er bestilt (vi beholder den gamle, så vi har en ekstra gård), og jeg har kik på et sødt hønsehus til en rimelig penge.

araucana
Putte, vores ene Araucana. Hun er køn og sød, og når hun lægger æg, er de af den yndige, sartlysegrønne slags. Men hun lægger ikke så mange æg, at vi er ved at drukne i dem …
En liste så lang …

Det er planen, at vi bliver færdige med disse første 4 punkter på vores to-do-liste i løbet af 2020. Der er mange flere punkter på listen. Nok til flere blogindlæg og til mange års havearbejde. Og det kan jeg godt lide.

æg
Billedet er fra arkivet. Siden oktober har vores høner til sammen lagt ét æg. Men de er søde og hyggelige …

16 meninger om “Havesæsonen 2020. De første punkter på to-do-listen”

 1. Ja men det lyder alt sammen godt. Især glæder jeg mig over læhegnet og over, at I får lukket af for hundene, det er guld værd. Jeg tænker lidt på, hvorfor I vil vente til efteråret med at plante læhegnet. Det kan da sagtens plantes nu, hvis I har overskud til det. Jo før det kommer op jo bedre og jo hurtigere vil det gro. Det er jo mildt og vådt, så det kan ikke være et problem.
  Kh Lisbeth

  1. Ih, hvor er jeg glad for at du siger det, Lisbeth! Jeg har bare tænkt, at hvis det bliver en lang, tør sommer, bliver det et problem for de små planter. Vi kan ikke vande. Det er simpelt hen for besværligt og dyrt. Men du mener, at de kan klare sig sommeren over, hvis vi planter nu? (Det er vand på min mølle 🙂 )
   Kh Nana

 2. Det lyder godt, at begynde med indhegningen. Og så håber jeg, at I får lov at lave søen.
  Med disse tørre somre er det nok desværre klogt at vente til efteråret. For 10 år siden kunne det nok have klaret sig. Det er i hvert fald klogt, at I ikke vil begynde at vande.
  Kh Lisbeth

  1. Åh, nu blev jeg ellers lige så glad, da den anden Lisbeth mente, at vi godt kan plante hegn nu 😉 Vi må spørge det landskabsfirma, der får opgaven og lade dem bestemme. Der skal plantes ca. 350 m hegn, og det vil være helt umuligt at gå og vande det. Det må blive survival of the fittest …
   Tak for dit input – og god lørdag til dig, Lisbeth!
   Kh Nana

  1. Hej Karsten.
   Man ved jo aldrig, men jeg tænker også, at en sø, der glæder padderne, vil glæde de fleste. Kommunen opfordrede faktisk til at vi skulle søge om tilskud. Så måske får vi ikke bare lov til at lave sø, men også tilskud til det 🙂
   Tak – og i lige måde!

 3. Det lyder spændende med alle planerne for haven så er der nok at gå igang med. Syntes især om det med et vandhul er en god ide tror der er mange der bliver slettet og mangler den til alle de små dyr og insekter der er. Rigtig god weekend.

  1. Ja, jeg håber, at vi får lov til at grave det vandhul – og måske med tiden endnu et, for vi har god plads og masser af højt grundvand 🙂
   Tak, Jonna – og god weekend til dig!

 4. Hej Nana.
  Ja hvilken smuk buket du har plukket sidste år, men selv om du ikke har en skærehave så stor i fremtiden, kan du jo sagtens have mange blomster fordelt i bedene. Jeg kan se, at der er en del georginer imellem og dem har jeg mange af i ledige “huller”. God arbejdslyst.

  Jette.

  1. Hej Jette.
   Ja, og jeg tror egentlig, at jeg foretrækker, at blomsterne er fordelt rundt omkring og ikke samlet i en skærehave. – Selv om det var sjovt at prøve 🙂
   God søndag til dig!

 5. Om I kan plante nu eller skal vente kan være svært at sige da vi jo ikke kender sommervejret 2020. Umiddelbart tænke jeg at det godt kunne gøres nu, for det lyder på dig som om området er meget meget fugtigt og hvis I har en sø fra maj, vil der kunne hentes vand derfra i nødstilfælde. Det kan være en fordel hvis planter skal arbejde lidt for at få vand altså skal trække rødderne nedad for at drikke, men spørg landskabsfirmaet – de har jo set jorden.
  Det er spændende planer I har gang i og det har været godt med blomstreeventyret så I kunne tænke yderligere over arealet 🙂
  Skal du virkelig ikke have et lille georginebed?

  1. Åh, jeg er SÅ fristet til at sætte de læhegn nu … Vi afventer stadig tilbagemelding fra landskabsfirmaerne, men så snart den kommer, vil jeg høre dem, om de mener det går an – og om de har tid til – at plante i februar.
   Jo, jeg skal have et georginebed. – Endnu en ting til min alenlange have-liste 🙂

 6. Fine planer. Jeg har svært ved at forestille mig, at en kommune skulle sige nej til en sø, som kan afhjælpe vandproblemer i disse tider, hvor alle taler om skybrudssikring mm. En fordrukken hæk er en god ting på et sted som jeres. Det med at plante nu afhænger nok lidt af om hele området tørrede ud sidste sommer, eller der stadig var vand at hente nedefra. Men skal det gøres inden sommer skal det gøres nu, så planterne kan nå at etablere lidt fine rodnet. Glæder mig til at se masser af billeder 🙂

  1. Jeg tænker også, at vi får lov til at lave søen, men man ved jo aldrig …
   I sommeren 18, da alt græs var gult eller brunt, struttede græsset stadig grønt i vores eng, så jeg er tilbøjelig til at tro, at også de små træer vil kunne trække vand, selv i en meget tør sommer. Men jeg er lidt nervøs ved det …
   Tak for dit input, Lone!

 7. Hej Nana.
  Vi plantede læhegn i foråret/sommeren 2019. Yes…sommeren! Men vi er jo altså heller ikke rigtig kloge 🙂 Det var bagende varmt i dagene efter vi plantede og vi vandede én gang lige da vi havde plantet. Så måtte det briste eller bære. Jeg troede bestemt ikke det ville overleve, men de små planter sprang sørme ud. Nu bliver det spændende at se til foråret hvor mange der er liv i. For at det ikke skal være løgn plantede vi det i vores blomsterstribe, så de måtte deles med blomsterne om vandet.
  Det var jo tudetosset, og jeg tror ikke det er et eksempel til efterfølgelse, men altså… nogen gange følger heldet de tossede, så vi venter spændt de næste måneder 🙂

  1. Hej Sanne.
   Ok – det var modigt! Jeg praler ellers med at være en daredevil, men du overgår mig 🙂 Jeg venter spændt på at høre, hvordan det er gået med jeres planter. – Jeg håber, du vil fortælle om det, og at de har overlevet og vokser en masse i 2020!

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.