Haveplaner #4. Vores kommende køkkenhave

køkkenhave

Køkkenhaven på Vadekærgård var stor (400 m2), indhegnet af det smukkeste kastanjehegn, og – hvis jeg selv skal sige det – ret bedårende. Jeg har skrevet en del indlæg om den køkkenhave. Hvis du har lyst til at læse om den, kan du fx begynde her. Men den var hårdt arbejde. For hårdt arbejde.

Derfor har vi tænkt at køkkenhaven her på Ravnegård skulle være mindre. Men nu har jeg fået en anden idé: Den skal være større, men meget mindre kompakt. Den får lov til at brede sig ud over et stort stykke jord, uden hegn og uden en alt for fast struktur.

På østsiden af vores gård er et relativt stort stykke jord som ved hjælp af nogle hække kan komme til at hænge godt sammen. Hele det område skal have køkkenhavepræg

ravnegård
Foto: Googlemaps. (Fotoet er taget længe før vi overtog gården.) Jeg har indrammet det område som skal fyldes med frugt, grøntsager og snitblomster.

På det første stykke, som er tæt på hovedhuset, er allerede nogle frugttræer og frugtbuske. Der er også en brønd med vand og et lille drivhus. Alt sammen meget passende elementer i en køkkenhave.

Et udsnit af den nuværende frugthave. Til venstre for billedet løber vejen og til højre, bag drivhuset er en syrenhæk. Bag syrenerne ligger området hvor der har været mødding.

Nord for det beplantede stykke ligger en lille ridebane som skal sløjfes, og vest for ridebanen var den gamle mødding. Den har vi netop fået fjernet. Her skal køres lidt ny jord på, og så skal der sås græs. På det østligste stykke, som løber langs grusvejen der fører ind til bagsiden af gården, er allerede græs.

Resterne af den gamle ridebane. Her skal gruset væk og erstattes af muld + græs.
Her plejede møddingen at være. Nu skal vi have ny jord på, og så skal der plantes en hæk af hvide syrener langs kørevejen. Bagest til højre ser du det væltede kastanjetræ.
grusvej
Grusvejen som fører ind til bagsiden af gården. Græsstykket (billedet er fra i sommers, derfor er græsset tørt) til højre i billedet bliver en del af køkkenhaveområdet. Der skal vokse syren langs naboens hegn og paradisæble langs vejen.

Kastanjetræet forsvandt sammen med møddingen. Vi var ellers så glade for kastanjen, men den var syg, så den måtte væk. Den gode side af kastanjens død er at den ikke havde passet ret godt ind i køkkenhavestemningen.

Hele stykket skal indrammes af hække, flest i syren (ved kørevejen der løber langs med den østlige længe og op ad hegnet ind mod naboen), men ud til vejen skal være liguster og langs grusvejen, som fører ind til bagsiden af gården, skal plantes paradisæbler.

syrenhæk
Til vores store glæde er her allerede mange syrenhække på Ravnegård, og det virker naturligt at plante endnu flere.

Vi har fået gravet ud til at sætte hæk mod vejen og langs naboens hegn, og jeg har bestilt små barrods liguster- og syrenplanter.

Vi har allerede to højbede, men her skal være flere. Jeg forestiller mig fire store højbede et sted, to mellemstore bede et andet sted og tre små på en tredje plet. Nogle af højbedene skal indeholde flerårige afgrøder som nærmest passer sig selv. Asperges, rabarber og den slags. Andre skal hvert forår plantes til med ting der er nemme at holde.  Squash, fx. Og jeg vil så sommerblomster i flere af højbedene. Vi skal have et par blommetræer et sted og et pæretræ et andet. Der skal være et stort georginebed. Det skal være smallere, end det vi havde på Vadekærgård (du kan se flere billeder  her), men gerne i L-form ligesom vores gamle georginebed var, og måske endnu længere.

georginebed
Et udsnit af vores vidunderlige georginebed på Vadekærgård.

Der skal være plads til et lille siddearrangement eller to. Måske skal der med tiden bygges et lille andehus, så vi kan have nogle moskusænder til at gå sneglepatrulje. Jo, planer og drømme er der nok af …

19 meninger om “Haveplaner #4. Vores kommende køkkenhave”

 1. det ville være fint med lidt salg af snitblomster her i området. Lidt ligesom Violpigerne eller hvad det nu er, de hedder. Og dejligt med syrenhegn, det husker jeg fra landet da jeg var barn i Hornsherred ( om besøg i Helsingør: Tibberuphøkeren er værd at gæste – meget spændende) hilsen fra Kirsten Buna/Hellebæk

  1. Ej, det er jeg glad for at du siger, Kirsten! Hvis jeg har kræfter til det, vil jeg nemlig virkelig gerne sælge et par buketter engang imellem, og det er jo sjovest hvis der er nogen der vil købe 🙂
   Hyggeligt at høre fra en der bor lige i nærheden! Vi kørte faktisk igennem Hellebæk på vej hjem fra Helsingør i går. Tibberuphøkeren ser så skøn ud. Vi havde alle tre hunde med i går, så jeg nøjedes med at se på vinduer, men næste gang må jeg derind!
   Kh Nana

 2. Wauw! Sikke nogle skønne haveplaner. Det er lidt af et drømmescenarie med god plads til både asparges og andre sunde lækkerier og en skærehave med blomster til de smukke buketter, du er så ferm til at sammensætte. Jeg glæder mig meget til at se billeder undervejs – jeg er vild med dine havebilleder 🙂

  1. Tak, Randi, jeg er glad for at høre at du kan lide mine havebilleder 🙂 Jeg håber at jeg har lidt have at fotografere i næste sæson! Plads har vi i hvert fald nok af. Så skal vi bare spare lidt kræfter og lidt penge sammen, så vi kan få en have ud af det 🙂

  1. He-he, det er måske derfor jeg går og er svimmel meget af tiden 🙂 Indtil videre planlægger jeg bare; jeg har ikke haft hænderne oppe af lommerne. Vi har engageret en mand med en gravemaskine, og så er tanken at vi selv bare skal placere hækplanterne i de render han har gravet. Vi tænker virkelig over at spare os selv 🙂
   Åh, ja, asparges, rabarber og syrener er alle sådan nogle forsommerting som man godt kan længes lidt efter allerede nu …
   Kh Nana

 3. Jeg tror det bliver så godt med haven, og sad og tænkte på hvor er det dejlig at vi altid har drømme om ting vi gerne vil.
  Det at vi kan drømme og ikke går i stå tror jeg er med til at gør livet rigt. Om det er små eller store ting betyder ikke så meget. Glæder mig til at se billeder når du fået det lavet.

  1. Jeg synes du har ret, Jonna, i at det er godt at drømme om det man gerne vil. Jeg har haft perioder i mit liv hvor jeg ikke rigtigt har drømt om noget, og det er en dejlig fornemmelse at kunne drømme, selv om der nok er mange af tingene man aldrig når 🙂
   Tak for din kloge kommentar, Jonna!
   Kh Nana

  1. Vi glæder os også til det begynder at tage form. Lige nu er det egentlig mest en masse mudder 🙂 Men den dér med “at det skal være galt, før det kan blive godt” bruger vi en del for tiden 🙂

 4. Ih, jeg kommer helt i køkkenhave-humør, når jeg læser med… Jeg kan så nemt følge dine tanker, og tænker også at en naturlig og knap så striglet version af rn køkkenhave kan være vejen frem til din skønne køkkenhave. Glæder mig til at følge processen 🙂

  1. Dejligt at høre at du forstår hvad jeg mener, Pia. Det er nemlig lidt svært at forklare. Jeg tror det bliver godt, og jeg forestiller mig at vi allerede til næste forår kan få noget fornøjelse af det skitserede område. Jeg glæder mig til at fortælle om udviklingen derude 🙂

 5. Lyder hyggeligt med en køkkenhave og syrenhæk. Jeg bliver nu også indimellem svimmel når jeg læser om alle jeres projekter 😉 Jeg er total imponeret. Jeg har også mange projekter på tegnebrættet, men der bliver mange af dem indtil videre. Måske det bliver anderledes, når ungerne er fløget fra reden 🙂

  Knus fra Susanne Josephine

  1. Jeg har det bare bedst når jeg har nogle planer, tror jeg. Til gengæld gør det ikke så meget hvis de ikke bliver udført, eller hvis de bliver lavet om under vejs. Det er måske ligesom dine ideer på tegnebrættet 🙂 Det er en svær balance, synes jeg, at man gerne vil en hel masse, men kun har begrænsede kræfter – og begrænset tid. Der er drømmene gode, for de giver kræfter, snarere end at tage dem 🙂

 6. Nana, kan du huske sangen fra De små synger – den med Jeg nynner på en sang? Den er så sød. Jeg kom sådan til at tænke på den, da jeg læste dit indlæg med alle de dejlige drømme – især de her to vers 🙂

  Og så er der en gris
  En hest naturligvis
  Og den skal aldrig gå i tøjr og sele
  Og hvis jeg altså syn’s
  Så er der også høns
  For det mig, som tænker mig det hele.

  På marken gror der korn
  På engen gror der græs
  Og i den lille have gror radiser
  Og der er pæretræer
  Og søde kirsebær
  Som mig og stærene vi går og spiser

  Kh, Karen

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.