Havens rum: Gårdspladsen

gårdspladsen

I serien om havens rum vil jeg i dag fortælle om gårdspladsen. Vores gård er firelænget, så vi har en lukket gårdsplads. Den er ret stor, omkring 500 m2. Der er to ting der især kendetegner den: Den har en smuk, gammel pigstensbelægning, og opad nogle pæle vokser nogle meget frodige slyngroser.

2slyngroser

Vi har den dejligste udsigt til gårdspladsen fra flere rum, bl.a. fra køkkenet. Jeg nyder at stå ved køkkenvasken og se ud over min pæne gårdsplads.

udsigt-fra-koekkenvindue

Vi har to havemøbelsæt derude. Det ene står i morgensolen og det andet i eftermiddagssolen. Så er der altid en plads i solen. (Billedet herunder er taget af Jens Barslund som har givet mig lov til at bruge det).

jens-gaardsplads

Jeg har tidligere skrevet et indlæg om nogle af gårdspladsens roser. Foruden de mørkerøde Heidelbergroser er der nogle pink, småblomstrede roser og en enkelt hunderose som jeg tænker kommer fra et vildskud der har overtaget den rose der oprindeligt har været plantet. Hunderosen er yndig, men den blomstrer kun få dage, så den bliver snart gravet op og erstattet af en anden rose.

hunderose

Der mangler desuden roser ved nogle af pælene, og når den flinke lokale anlægsgartner har hjulpet os med at skifte jorden omkring pælene, planter vi nogle Eden roser, nogle Madame Alfred Carriére og måske en enkelt Penny Lane. Tak, Lisbeth, for gode rosenråd. Edenrosen på billedet herunder er fra vores have i Holte.

eden-rose

Hønsegården er bygget uden på den længe der ligger overfor hovedhuset. Da jeg så huset første gang, syntes jeg det var mærkeligt at hønsehuset lå på gårdspladsen, men nu er jeg glad for det, for det giver os mulighed for hele tiden at følge med i hønsenes liv, og det er nemt at smutte ind til dem.

hoensehus

I år har der groet meget ukrudt på hele gårdspladsen, især mellem stenene, men også op igennem det betondæk der løber langs bygningerne. En enkelt valmue, som den på billedet herunder, er jo yndig, men til næste år skal vi være meget mere over ukrudtet. Vi har købt en brænder som vi skal huske at bruge fra det tidlige forår, så skal der nok blive fint.

valmue

Du kan se 1. kapitel om havens rum (om frugtlunden) her.

Gem

Gem

Gem

22 meninger om “Havens rum: Gårdspladsen”

 1. Det er en drøm at have en helt lukket gårdsplads som jeres :o) det er en skøn udsigt i har fra køkkenet og jeg kan da levende forestille mig hvordan det kommer til at se ud næste sommer med de nye roser.
  Jeg ser lige at du får skiftet jorden rundt om pælene så de nye roser får gode vækstbetingelser :o)
  Kh Linda

  1. Ja, jeg glæder mig også til at der er roser hele vejen rundt gårdspladsen. Jeg tror faktisk jeg kan få plads til to mere opad hønsehuset. Det må godt blive lidt blomsterhavsagtigt hos hønsene 🙂

 2. Kære Nana. Skøn gårdsplads I har jer – og dejligt med forskellige siddepladser ift. solen. I må også have dejligt med læ derinde? God dag til dig. Kh Mette

  1. Ja, der er for det meste god læ på gårdspladsen, og det er ellers ikke noget der er så meget af herude midt på marken 😉 Vi planlægger at plante noget læhegn mod øst hvor vinden lige nu har fri adgang til vores have. Indtil da har vi – som du siger – gårdspladsen 🙂
   Tak, Mette, og god dag til dig!
   Kh Nana

 3. Det var da så lidt Nana, skulle det være en anden gang.
  Da jeg så jeres gårdsplads, tænkte jeg straks på, om ikke der kom meget ukrudt op, det svarede du så selv på.
  Jeg er opvokset på en gård med sådan en gårdsplads, det var hårdt arbejde at holde den ren. Jeg tror faktisk, at hvis man starter tidligt i foråret med at feje gårdspladsen kan man holde meget væk, men DET ER et stort arbejde. Som jeg husker det, var det det og et hakkejern, der blev brugt. Senere begyndte de at sprøjte den, da jeg var der sidst her i sommer, var gårdspladsen gul af mælkebøtter, det så vældig flot ud, men det bliver det ikke ved med. Det er et kæmpearbejde med en gårdsplads, jeg håber, at gasbrænderen kan holde det nede.
  Det bliver så flot med roser der.
  Kh Lisbeth

  1. Jeg skal huske det med fejningen. Kombineret med gasbrænderen kan det måske gøre jobbet … Det gør ikke noget der er lidt grønt hist og her, men det tager altså hurtigt overhånd! Jeg har også tænkt på om man kan sætte timian, og om det så holder mere aggressivt ukrudt væk …? Vi vil helst ikke sprøjte, men – uha, man er jo ikke meget for at sige det – hvis alt andet mislykkes, kunne man måske prøve … (Det hænger bare ikke så godt sammen med at jeg helst køber økologisk …)
   Kh Nana

 4. Hej Nana.Hvor er det en dejlig gårdsplads med den flotte belægning.
  Og hyggeligt med hønsene der.
  Det bliver helt sikker smukt med både Alfred og Penny Lane roser……………….har dem begge.
  Og Alfred vokser sig hurtig stor og flot.
  Har også læst om det med at feje med en stiv kost.Men det er jo en stor plads.
  Rigtig god aften Knus Jette

  1. Jeg glæder mig til rosenflor 🙂
   Vi bliver vist nødt til at have sådan en lille motoriseret fejemaskine; mon ikke også den kan bruges til sne om vinteren …
   Tak, Jette og god aften til dig!
   Knus

 5. Åh, det er bare den smukkeste gårdsplads!Jeg ser slet ikke ukrudtet, men nyder dine skønne billeder derfra 🙂 Det bliver så smukt med endnu flere roser, som du kan nyde synet af både ude og inde. Heldige høns, at bo så smukt 😉
  Kh Linda

  1. Åh, hvor er du sød, Linda 🙂 Men vi havde en periode midt på sommeren hvor ukrudtet var ved at tage magten helt fra os, og det skal helst ikke ske, for så forsvinder den fine belægning jo. Men lidt grønt imellem stenene gør ikke noget; det kan vi godt blive enige om 🙂
   Hi-hi, ja, gad vide om hønsene værdsætter at der vokser slyngroser opad deres gård 🙂
   Kh Nana

  1. Jamen, her ER skønt 🙂 Det kunne være sjovt engang at holde åben have, men vi må vist lige vente et par år til vi har lidt mere at vise frem …
   Tak, Maria, og god fredag + weekend til dig!

  1. Åh, ja, jeg blev godt nok overrasket da gårdspladsen var helt grøn i maj måned. Jeg tror det gælder om at være tidligt ude – inden ukrudtet tager overhånd. Næste år står jeg klar med gasbrænderen så snart frosten går af jorden 😉

 6. Hej!
  Du skriver, at I var overraskede over hønsegården på gårdspladsen men nu er glade for udsigten, og samtidig døjer med at holde ukrudtet nede imellem pigstenene.
  Har læst at man fra gammel tid (nogle steder), havde en hønsegård på gårdspladsen, lukkede hønsene ud (gårdspladsen lukkes af, evt. med et midlertidigt hegn) og de ville så rense mellem pigstenene. Hønsene har en fest ud af det, og spiser også skadedyrene.
  Jeg bruger dem selv i min have mellem mine mange højbede.

  1. Hej Christina.
   Velkommen til min blog 🙂
   Sjovt at du foreslår hønsene som gårdspladsholdere, for det var også min egen første tanke, så vi lukkede dem glade ud på gårdspladsen, indtil de begyndte at flyve over vores ret høje låge og gemte sig i et levende hegn hvor vi måtte ligge med numserne i vejret og fiske dem ud efter mørkets frembrud. Så den idé er skippet 😉 De var i øvrigt ikke så gode til at luge mellem stenene, men skrabede snarere bare jorden op, så der kom et lag jord oven på stenene, og det er jo ikke meningen. Ærgerligt for det lyder som en fantastisk idé 🙂

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.