Havens rum: Frugthaven

Som du måske ved, flyttede vi ind på vores gård i januar i år. Her var stort set ingen have, men der hører 1,5 hektar land til ejendommen, så vi tænkte at der var rige muligheder for at skabe en have. I løbet af den første sommer har det imidlertid vist sig at forskellige områder af grunden ikke er umiddelbart egnede til havebrug. Det tog en overgang modet fra os, og vi har ikke gjort så meget ved haven i løbet af de seneste måneder, men nu er vi ved at komme os, og vi har kastet os ud i projekt have med fornyet energi og nye ideer.

blomstrende-blommegren-close-up

Haven falder naturligt i forskellige afdelinger, og de kommer til at rumme forskellige haverum. Det første rum jeg vil fortælle om, er frugthaven. Det er lidt svært fordi vi først lige er gået i gang, så jeg kan kun vise nogle ret kedelige før-billeder, men forleden kom Jeanett med bloggen Ævlebævle med en opfordring til at vi af og til tager nogle billeder af havens mindre fotogene sider. Den opfordring var lige hvad der skulle til. Nu vil jeg alligevel forsøge at vise billeder fra min nøgne have og fortælle om mine drømme.

blommer-pa-gren

Bag hovedhuset, mod syd ligger en stor græsplæne (omkring 1200 m2) der som det eneste ikke var udlagt som fold da vi overtog ejendommen i vinters. Her stod nogle legeredskaber, her var en bålplads (vi har solgt det alt sammen), og så stod der nogle få, spredte frugttræer. De frugttræer tager vi udgangspunkt i, og vi er gået i gang med at plante mange flere frugttræer. Vi har sat 22, og jeg har netop bestilt 5 flere. Billederne herunder er taget forleden da vi var i gang med at plante de seneste 10 frugttræer. De øvrige satte vi i det tidlige forår. Et par af dem har allerede båret frugt i år. Det levende hegn der står i skellet, bagest, er hassel, og det er jo passende i en frugthave.

frugthaven.overblik

Ca. 20 meter fra huset, i husets længde plantede vi i foråret en hæk af sargentæble. Det var små barrodsplanter, og jeg er spændt på hvornår de bliver til en kraftig hæk. De skal give rumfornemmelse, læ og desuden være med til at bestøve de andre frugttræer. På bagsiden af hækken, op mod huset vil jeg lave nogle staudebede.

serganthaek

Indtil nu har vi slået græsset, men det er planen at kun en sti skal slås regelmæssigt. Resten skal bare trimmes et par gange om året. I det lange græs, mellem frugttræerne skal vokse narcisser. Jeg har købt en masse løg og venter spændt på at se hvor meget de kommer til at fylde i den store plæne når de blomstrer.

forarsløg

Vi har allerede i år haft meget glæde af de frugttræer der stod i haven, og jeg er sikker på at vi også vil få glæde af alle de nyplantede. Jeg ser for mig hvordan vi skal sidde under blomstrende frugttræer med pinseliljer om benene, hvordan vi skal invitere familie og venner til frugtplukning, og hvordan vi skal lave saft og sylte.

aebler-pa-trae

Det var det første haverum. Siden vil jeg fortælle om morgenterrassen, buskhaven, køkkenhaven, fårefolden og forhåbentlig meget, mere, for jeg drømmer også om rosenhave, kæmpe staudebede og en skovhave og …

Gem

Gem

28 meninger om “Havens rum: Frugthaven”

 1. Hej Nana
  Det er spændende at læse om jeres planer og at se, at I er godt i gang.
  Glæder mig til at høre mere, første kapitel var fint 🙂
  Kh Lisbeth

  1. Tak, Lisbeth! Jeg elsker at se oversigtsbilleder fra jeres have hvor der jo er noget mere at se, og jeg er glad for at du også gider at se billeder af vores tomme have – med tilhørende drømme 🙂
   Kh Nana

   1. Hej Nana
    Jeg kan se, at I er meget i tvivl om, hvordan haven skal se ud, det bliver meget nemmere med nogle streger på et papir, kort sagt en plan. Du kan evt kontakte Inge http://inges-havetips.blogspot.dk/2016/10/vi-planter-hab-og-glde.html der er selvfølgelig mange havearkitekter, altsammen koster penge, men jeg er sikker på, at det vil være en god hjælp for jer, for det er et stort område, I skal have styr på. Undskyld jeg blander mig.
    Kh Lisbeth

    1. Du skal da ikke undskylde, Lisbeth! Du blander dig ikke, du hjælper 🙂 Vi har overvejet havearkitekt, men er blevet enige om at vente lidt fordi vi går og håber at vi måske kan bytte noget jord med en nabo, så vores jordstykke får en bedre facon. Inge er helt sikkert et godt bud på havearkitekt; jeg elsker hendes stil!
     Kh Nana

 2. Godaften Nana.Spændende indlæg fra jeres landbohave.Og er der lidt misundelig over al jeres plads.
  Men en frugthave er da et must i jeres have.Men er da spændt på at følge tilblivelsen af alle elementer i din have.Har i lavet en overordnet plan over der hele?
  Godaften Knus Jette

  1. God aften, Jette.
   Jamen, det er da også dejligt med al den plads, men også lidt uoverskueligt … Vi har en masse ideer, men ikke en færdig, samlet plan. Vi kan alligevel ikke lave det hele på én gang, så vi lægger ud med de rum vi er sikre på, og det er blandt andet frugthaven.
   Knus

 3. Hvor er det interessant at følge en ganske ny have i sin bliven – jeg glæder mig (iblandet en ganske lille bitte smule misundelse) til næste afsnit i fortællingen 🙂

  1. Jeg synes det er spændende, men også meget overvældende og lidt uoverskueligt. Jeg glæder mig til at vi har nogle hjørner i haven hvor der er fint og læ, og hvor vi kan føle os hjemme 🙂 Tak for din søde kommentar!

 4. Og en græs have med store prydgræsser og skønne stauder, ej sludder jeg havde bare lyst til at fortsætte listen. jeg elsker lange to-to ønske lister for det betyder at vi tror på fremtiden og det giver energi at drømme. Super fint indlæg og tak fordi du griber udfordringen, jeg er vild med jeres frugthave, det bliver godt. Husk når du laver bede så træk dem et par meter væk fra hækken, både for at det er nemmere at klippe hækken, men de syner også af meget mere når de kommer frem, og så kommer der heller ikke ukrudt inde fra hækken når den bliver større.

  1. Jamen, man kan da blive ved med den liste 🙂 Jeg skal nok lave plads mellem hæk og bede; noget af det bedste ved at have god plads, er at man kan lave brede gange og stier – og stadig have plads til masser af planter. I køkkenhaven bliver gangene bredere og bredere fordi jeg simpelt hen ikke orker at plante alle de 400 m2 til som jeg har udlagt til køkkenhave. Så det bliver køkkenhaven med de brede gange 🙂
   Tak for opfordringen og for kommentaren!

 5. Hej Nana

  Fedt indlæg! Enig, oversigtsbilleder er gode og krydret med fremtidsplaner og ønskedrømme bliver det både hyggeligt og spændende :-).

  Mvh Gitte

 6. Hej Nana. Dejlige billeder. Det bliver en skøn frugtlund I får jer. Jeg kan sagtens forestille mig scenariet med frugttræer, højt græs og pinselinjer. Jeg kender godt følelsen af “puha det er næsten for meget” og det kan næste tage pusten fra en. Sådan ser vores baghave ud nu, så jeg må nok hellere op på hesten og komme videre derude (alle gamle grantræer – 5 stks a 15 m høje og hæk mod genboen er væk, så der skal gøres klar til ny hæk). Glæder mig til at høre mere til haveplanerne :-). God dag til dig. Kh Mette

  1. Hej Mette.
   Ja, man kan godt blive lidt overvældet når man står og kikker på et stort stykke bar jord! Det lyder som om I får mere sol i haven uden de høje grantræer 🙂 Hvilken hæk skal I have i stedet for den gamle? God dag – måske i haven – til dig!
   Kh Nana

   1. Godmorgen herfra. Det blev en dejlig dag i haven- masser af solskin. Vi nåede rigtigt langt, så vi regner med at kunne sætte hæk i weekenden. Det bliver en bøgehæk. Jo der er kommet meget mere lys og det er mod vest. Men bagboen er en lille fin ejendom med 4 lejligheder, så grantræerne gjorde at vi ikke var generte af det. Nu er der frit udsyn! Planen er derfor at sætte 5 høje lindetræer et stykke inde, hvis kroner så vil skabe en hæk i 1. Sals højde. Men de kommer først til næste år. Kh Mette

    1. En bøgehæk er bare smuk. Jeg ønsker mig en lille bøgehæk omkring en terrasse som jeg også ønsker mig … 🙂 Ideen med en lindehæk i 1. salshøjde er da genial. Det giver jo en helt anden lethed end grantræerne. God fornøjelse med det hele!
     Kh Nana

 7. Kære Nana!
  Ihhh hvor jeg nyder at se jeres haves tilblivelse, og det hele er meget meget genkendeligt. Jeg føler også at vores store stykke af grunden er bart, fordi planterne og hækkene er små. Vi har jo også sargents æbler som hække, også ind til frugthaven, tænk dig jeg har også plantet narcisser i græsset.
  Men kender godt det der med at sammenligne sig med de haver der er veltilgroede og frodige -men de syn hjælper med at man kan forestille sig de små blive store, og virke som de er tiltænkt.
  Og tænk dig en dag kan vi ikke bare står og skue ud over det hele-men rent faktisk gå på opdagelse i egen have:-)))))
  God dag

  1. Ja, jeg så jo jeres sargenthække og morede mig over at vi har fundet på det samme, og at vi nu også begge har pinseliljer gør os da helt tvillingeagtige 🙂
   Din pointe med at vi en dag skal gå på opdagelse i haven er bare så god! Det er netop den fornemmelse man savner når man kan stå og se ud over det hele. Indtil da må vi tage fantasien til hjælp 🙂
   God dag til dig, Anette!

 8. Sådan et projekt, som det, I har kastet jer ud i, et det det rene guf for os havebloggere at følge udviklingen af. Som bedstemor med børnebørn, der elsker at drøne rundt og være aktive i vores have, kan jeg kun anbefale, at det aspekt heller ikke bliver glemt, selvom det vist slet ikke er aktuelt for dig lige nu.

  1. Åh, jeg håber at jeg får masser af børnebørn, og du har ret: Der skal helt sikkert være plads til børn. Nu sidder jeg og får lyst til at få en fint legehus med en lille have til med mulighed for at så solsikker og radiser og den slags … så mangler jeg bare børnebørnene 😉

 9. Jeg vil påstå at det område du viser os nu ER fotogent;))
  Det både ser og lyder så fint og Nana-agtigt (smiler) Du kan det der med det enkle og det smukke og det er det allerede. Men hvor bliver det også smukt når det vokser til og spændende når hækken danner rum.
  Jeg er misundelig på dit dejlige hjem og landhaven og selvom jeg ikke orker at begynde forfra hverken med renovering af hus eller have, ja så drømmer jeg indimellem om at prøve at starte helt forfra et andet sted. Dine indlæg lægger bestemt ikke en dæmper på de drømme.
  Jeg glæder mig til at se de andre haverum du har 🙂

  1. Nu sidder jeg da og bliver helt rød i kinderne af al den ros, Lisbeth. Tak!
   Jeg er super glad for vores sted, men jeg har også øjeblikke (måske endda dage …) hvor jeg bliver helt overvældet af al den jord og knapt ved hvad jeg skal stille op med den.
   Jeres have er super smuk – og du skal ikke gå og trække i grenene for at få dem til at vokse hurtigere, for jeres planter er allerede vokset til 🙂

 10. Hei!
  Dette var det spennende å se og lese om. Det er så deilig å være i denne fasen hvor alt er nytt og drømmer realiseres.
  Inspirerende. Ha det godt! Anne

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.