Haven. Afgrænsning og inddeling

afgrænsning
20.000 m2

Vi har 2 hektar land. Før jeg flyttede på landet, vidste jeg ikke hvad en hektar er, og i tilfælde af at der sidder en læser eller to derude som heller ikke ved det, så vil jeg fortælle at en hektar er 10.000 m2. Vores grund har altså en størrelse som er nærmest ingenting hvis man er landmand, men rigtigt meget hvis man har tænkt sig at man skal bruge grunden som have.

afgrænsning af haven
Handlingslammelse og let modløshed

Vi har gået rundt og set på vores 2 hektar og følt os handlingslammede. Næsten opgivende, faktisk. Og det hænger sammen med flere ting. Et par iøjnefaldende grunde til vores modløshed er at kun en lille bitte del af jorden er anlagt som have, og at resten af grunden er meget fugtig.

En anden ting der har gjort os lidt trætte er at her stort set ingen randbeplantning er. Hele grunden kan overskues fra et par veje der løber tæt på. Det er små veje med få biler og stort set ingen fodgængere, men fornemmelsen af at man kan se hele grunden udefra er alligevel ærgerlig.

En fjerde og ret tungtvejende grund til modløsheden er at vi brugte 2 år på at knokle med at anlægge have på Vadekærgård hvorefter vi solgte stedet. Beslutningen om at sælge var helt rigtig, og den har vi ikke fortrudt et sekund, men de penge og de kræfter vi brugte på at anlægge køkkenhave, skovsti, andegård og georginebed dernede, kunne vi godt bruge nu.

hornviol
Vejen mod overskuelighed

Uoverskuelige ting har det heldigvis med at blive mere overskuelige når man tager fat på dem, så nu kaster vi os altså bare ud i det. I dag har vi været i haven, og jeg har allerede meget mere mod på at fortsætte havearbejdet.

Vi er nået frem til at måden vi kan overskueliggøre haveprojektet på, er at vi skal i gang med noget afgrænsning og inddeling, og vi er også nået til at have en idé om hvad der skal til i første omgang. Det er blevet til en liste på 10 ting:

 • Hegn ud mod marken i østskellet
 • Stedsegrøn beplantning langs naboens mødding
 • Indhegning af køkkenhave
 • Ribshæk i køkkenhavens vestskel
 • 2-4 ekstra højbede i køkkenhaven
 • Etablering af pallerammebede til diverse sommerblomster
 • Hegn og låge der adskiller forhaven fra resten af haven
 • Hæk i stedet for gennemsigtig låge ud mod forpladsen
 • Beplantning omkring siddepladser i forhaven
 • Et par bede på gårdspladsen til at markere siddepladser
inddeling af haven

Dette er alle ting som vi overvejende kan lave selv for en billig penge. Vi skal have hjælp til at sætte låger op i hegnene og til at grave bede på gårdspladsen, men det er overkommelige udskrivninger.

Vejen og målet

Mens vi arbejder os igennem listen – og en masse andet – vil jeg huske mig selv på Sørens vise ord som han udtalte sidste sommer: “Vejen er målet”. Det er fint at være i gang, og et endemål er egentlig ikke særlig interessant.

Jeg er sikker på at vi ikke når alle de 10 punkter i den kommende havesæson, men jeg håber at vi kommer i gang med de fleste og afslutter nogle stykker. I første omgang glæder jeg mig til at fortælle om det kæmpestore projekt vi har taget hul på i dag. Det er hyggeligt arbejde, og det gør ikke noget at det varer længe før det bliver færdigt. Vejen er målet.

vi er i haven


18 meninger om “Haven. Afgrænsning og inddeling”

 1. Held og lykke med at nå målet. Husk at en have aldrig bliver færdig, det er sjovt hele tiden at have nye projekter, men jeg forstår godt, at det virker lidt uoverskueligt.
  Kh Lisbeth

  1. Bare man ved hvor man skal tage fat, bliver det mere overskueligt, så vi har pænt mod på det igen 🙂
   God dag til dig, Lisbeth!
   Kh Nana

 2. Det er så godt at have nogle planer og så stille og roligt at gå og føre dem ud i livet. Jeg er spændt på at læse mere om virkeliggørelsen af planerne. God arbejdslyst – husk at have det sjovt!

  Hilsen Elna

 3. Hej Nana. Et gammelt ord siger Godt begyndt – er halvt fuldendt. Dejligt I har fået lidt idè om, hvad i vil tage fat på. Det bliver spændende at følge jer. Her er vi godt i gang med alle forårets gøremål, dejligt vejret er til det, ikke som sidste år, hvor vi næsten ingen forår havde, så alt groede fra os. Skønt er det at være igang. Kh. Ulla.

  1. Jamen, fornemmelsen er faktisk lidt sådan. Når man først er i gang, kan man i hvert fald bedre se det færdige resultat for sig 🙂 Fortsat god havearbejdslyst til jer, Ulla!

 4. Det lyder som nogle gode overordnede planer, Nana. Stadig en ordentlig mundfuld, men som du selv skriver, så er det med at nyde processen og ikke kun skue hen mod det afsluttede.
  Jeg tror også at det bliver godt for jer med noget mere indramning og kant. Mon ikke du også får fyldt blomster i rundt omkring…
  Rigtig god arbejdslyst – jeg glæder mig til at følge med i udviklingen.

  1. Ja, vi trænger til at have fornemmelsen af at det er vores jord og ikke bare en del af en stor mark. Jeg planlægger i første omgang at så en masse sommerblomster, for stauder er jeg ikke sikker på kan overleve fugten derude, men, jo, der kommer blomster 🙂

 5. Hej Nana.
  Forstår sandelig godt modløsheden i første omgang, men det lyder som om der er kommet mere overblik. Det hjælper altid at nedfælde hvad man arbejder henimod. Det bliver så spændende at følge jeres arbejde med den kæmpestore have.
  Kh Lis

  1. Ja, vi har i hvert fald fået lidt mere overblik og lidt mere havemod. Jeg håber det fører os videre 🙂
   God torsdag til dig, Lis!
   Kh Nana

 6. Det lyder klogt at have realistiske mål og at lave nogle afgrænsede delmål.
  Jeg tilslutter mig Elna: Husk at have det sjovt. Men det er vel også det du siger: Vejen er målet.
  Jeg ønsker for jer at det hele lykkes.
  Kh Lisbeth

 7. Der er ikke noget bedre end at få lavet en liste og sat tingene i system, sådan har jeg det i hvert fald. Elevers kan tingene let komme til at virke uoverskuelige.
  Det er en rigtig god plan, at lave inddeling og rum først, så kan man altid fylde noget i dem.
  Det bliver spændende, at følge med i hvad I får lavet.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  1. Jeg elsker også lister! Og nu har jeg lagt den på bloggen, så forpligter den 🙂 Jeg kan huske at du sagde noget klogt om at lave rum i haven som det første, og det har jeg taget til mig 🙂
   Forårshilsner fra Nana

 8. Kære Nana

  Jeg kender godt det med, at man ikke helt ved, hvor man skal starte, når det hele virker lidt stort og uoverskueligt. Jeg glæder mig til at se, hvad I får lavet. Går du videre med de planer, som Helle fra Troensehaven lavede til jer?

  Jeg har selv tre større projekter, som jeg skal i gang med, men har aftalt med mig selv, at jeg skal have fjernet ukrudt i alle eksisterende bede, inden jeg laver nye .

  Mange havehilsner
  Anette

  1. Kære Anette.
   Hvor er du hård ved dig selv at du skal luge, før du går i gang med det nye 🙂
   Vi følte os meget inspirerede da vi havde haft besøg af Helle, men vi er vist for egenrådige, for som tiden er gået, har vi fået andre ideer. Da Helle var her, talte vi desuden kun om den del af grunden der ligger lige rundt om huset, og vi kan ikke længere fortrænge at der faktisk ligger 15.000 m2 som græsmark omme bagved gården. Så som tingene ser ud lige nu, må jeg sige at vi nok ender med at gå vores egne veje 🙂
   God arbejdslyst med både lugning og nye projekter!
   Forårshilsner fra Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.