Haveglæder på en junidag

Haveglæder er der mange af

I dag regner det, men i går skinnede solen, og vi var i haven det meste af dagen. Sådan en dag er fuld af haveglæder.

Køkkenhaven

Køkkenhaven er ikke helt så tjekket som jeg havde forestillet mig den skulle være på dette tidspunkt, men den er nu til stor glæde alligevel. Vi høster hver dag afgrøder, der er flere på vej, og jeg arbejder ufortrødent videre på anlæggelsen af min drømmekøkkenhave.

haveglæder
De første sukkerærter er snart klar. Løg og jordbær stortrives. I baggrunden, til venstre, anes en del af cottagebedet som jeg skriver om længere nede i teksten.
kartoffelspirer
Kartoflerne spirer
Cottagebedet

Vi har næsten ingen blomsterbede endnu, men langs den gamle grisestald, på sydsiden, anlagde vi sidste år et bed i cottagestil, og det trives ret godt. Lige nu er det domineret af en masse prydløg i blomst.

prydløg
Prydløg med stokroser i baggrunden og hvid kamille i forgrunden.
prydløg
En lidt lavere prydløg med et kæmpestort hoved. Når man ser dem i bedet, kommer man til at tænke på fyrværkeri. I forgrunden staudesalvie, i baggrunden stokroser.
hvidt prydløg
De første prydløg er afblomstret, men der er stadig nogle i knop. Jeg købte en pakke blandede, og det har vist sig at være en god idé.
Den fleksible vandslange

Vi har en stor grund, og vi har plantet meget nyt, så vi har et stort arbejde med at vande. En ny, stor haveglæde er en vandslange jeg har købt. Jeg synes det er svært at finde pæne vandslanger, og jeg ved godt jeg er sart, men jeg kan altså ikke have en lysende gul eller orange vandslange til at ligge i min have. Farven skærer ligesom i mine øjne. Vi har her i foråret opereret med to lange, gammeldags vandslanger (i sort) sat sammen så vi kom op på 100 meter vandslange. Dejligt at kunne nå langt, men tungt at slæbe rundt med så meget vandslange. Nu har jeg købt en fleksibel vandslange på 60 m. Den er så skøn at vande med. Den vejer ingenting, så den kvaser ikke planter på sin vej, og den fylder næsten ingenting når man ikke bruger den, så for første gang i mit haveliv pakker jeg vandslangen pænt sammen hver gang jeg har brugt den. Og så har den ovenikøbet en super god brusepistol. Og lige en ting mere: Da jeg ikke kunne finde på at sætte slangen fast på vores vandhane, ringede jeg til butikken hvor en flink mand sendte mig en dims, så hane og slange nu passer sammen. Uden beregning. Det er da god service! (Dette er altså ikke en reklame. Jeg er bare glad). Jeg tror jeg køber en fleksibel slange mere, for de kan kobles sammen. Tænk hvor langt ud ad skovstien – med 40 nyplanede rododendron der hele tiden kalder på vand – vi kan komme med 120 meter vandslange …

fleksibel vandslange
Vores fantastiske nye vandslange på vores smukke kastanjehegn. Bag hegnet et stykke jord jeg har tilsået med solsikker, men det er meget få der har spiret. Har fuglene mon spist frøene …?
Andegården

Ænderne bor i den gamle grisestald. De har fået et stykke jord på staldens nordside. Vi skal have sat kastanjehegn op omkring ændernes område. Det bliver så pænt. Lige nu er det indhegnet ved hjælp af flytbart nylonhønsenet (knapt så pænt). I begyndelsen var jeg bange for at hundene skulle bryde ind til ænderne og jagte rundt med dem. Nu er det blevet rutine for Olga at krybe under hegnet, men hun jager ikke ænderne. Hun æder bare deres mad. Det er da lidt sødt.

En hund i andegården. Den sorte plastikbakke er en gammel kattebakke der fungerer som midlertidigt andebadekar. Jeg er på udkik efter noget kønnere og større.

Og der var faktisk mange flere haveglæder i går, en solskinsdag først i juni, men nu kan jeg vist ikke proppe flere ind i dette indlæg, så de må komme siden hen.

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

18 meninger om “Haveglæder på en junidag”

 1. Ja der er vel nok mange haveglæder i juni. Den sorte vandslange er godt nok fin og diskret.
  Jeg tror at det er de solsikkefrø du har købt i små dyre poser den er gal med. Nogle af mine er slet ikke kommet. Til gengæld vælter solsikkerne op af de frø som jeg tog fra sækken med solsikkekerner til fuglene. Jeg sår hvert år nogle rækker af fuglenes solsikkefrø, de bliver både store og flotte og spirer godt, og så er det meget billigt.
  Der er vel nok fint og frodigt i dine højbede, og cottagebedet er så fint op mod kampestenssoklen.

  Kærlig hilsen Anette

  1. Niks, jeg har sået en kæmpe pose fuglefrø. Da jeg havde sået 10 frø fra en lille pose, indså jeg at det slet ikke kunne hænge sammen, og så købte jeg 2 kg. solsikkefrø til fugle – og nu er jeg så bange for at fuglene VED at det er fuglefrø 😉 Måske kan de stadig nå at spire … Jeg eftersåede med nogle for et par dage siden.
   Tak, i øvrigt, for dine links til mig, Anette. Det kan mærkes 🙂
   Kærlig hilsen Nana

  1. Jo-tak, men jeg viser også det pæne hjørne og ikke den mere rodede afdeling med ukrudt og en lavendelsti der ikke er blevet færdig 😉
   Lisbeth, jeg kan se at jeg har din emailadresse fra tidligere, må jeg sende dig en mail i løbet af den næste uges tid? Så kan vi måske finde et tidspunkt hvor vi kan komme og se jeres have.
   Kh Nana

 2. Kære Nana
  Jeg er så imponeret over alt det, du/I har nået at lave både ude og inde. Smukt, smukt cottagebed
  Kh Linda

  1. Tak, Linda! (Der er nu også meget vi ikke har lavet, især ude, men, når man tænker på at vi flyttede ind sidste år, har vi da egentlig nået ret meget :-))
   Dejligt at høre fra dig!
   Kh Nana

 3. Jeg er så mektig imponert over alt det som dere/du har fått til rundt på gården. Mine sukkererter er kun 10 cm høye enda, men de ser fine ut. Storkoser har jeg plantet for første gang nå i vår i vår hage og gleder meg til å se om de blomstrer og vokser opp.

  1. Mine sukkerærter er en speciel vinterærtesort som jeg såede i januar. Derfor er de allerede snart spiseklar. (Hvis ikke de er væltet helt omkuld i den kraftige blæst vi har her i disse dage. Jeg har ikke turdet gå ud at se til dem her til morgen …)
   Stokroser er så skønne. Jeg kan godt forstå du glæder dig!

 4. Dejligt med disse herlige sommerdage. Kunne nu godt bruge lidt mere sol her 😉
  Vores ænder hygger også i haven. Vi købte jo moskusænder af fru Pedersen. Andersine ligger og ruger på 18 æg så det er spændende. Kan godt lide dine prydløg, og tænker jeg må prøve dem i min cottage garden
  Den er jo stadig i start fasen så viser ikke meget derfra endnu. Men det kommer 😉
  Hihi ja det er sødt Olga kravler ind og stjæler ændernes mad.

  Rigtig god dag
  Lone

  1. Atten æg! Hold da op! Jeg glæder mig til at se billeder af ællinger 🙂
   Jeg har ikke haft prydløg før, men de kan absolut anbefales. Især, synes jeg, i et lidt vildt bed hvor de har noget om stilkene, for deres blade visner samtidig med at de blomstrer, så de skal helst dækkes lidt.
   Glæder mig til at se mere fra din cottage garden!
   Tak – og god dag til dig!

 5. Da jeg købte mit hus, var der lagt en kraftig armeret slange i jorden over til urtehaven. Det er dejligt at have en vandhane der. Slangen behøver ikke være gravet særlig langt ned, hvis man som jeg lukker for vandet udenfor i god tid inden frosten. Kan I ikke få lagt vand fra grisestalden til et sted midt i urtehaven? Man skal bare passe på med at have en sort slange til at ligge på jorden i solskin; vandet i slangen kan blive meget varmt – og det kunne mine rododendroner i hvert fald ikke lide … Af skade bliver man klog, men sjældent rig!

  1. Hej Elsebeth.
   Vi har faktisk overvejet en nedgravet vandslange, men vi synes en meget lang flexslange er en bedre løsning for os. Med den kan vi nemlig både nå urtehaven, frugthaven, hortensiaerne bag grisestalden, de nyplantede hække i forhaven, osv. Og den kommer ikke til at ligge i solen, for det tager 40 sekunder at pakke den sammen, og så gør man det faktisk 🙂 Men jeg kan godt forstå du er glad for din vandhane i urtehaven. Og i disse dage behøver vi slet ikke vande, og det er nu ikke så dårligt …

   1. Ja, bare man finder en løsning, man synes om. Jeg er glad for at vande med et spyd, som kun giver vand til rødderne ved træer, buske og hække, da overfladen alligevel hurtigt tørrer ud i varmen. På den måde bruger man ikke så meget vand – man skal jo desværre også betale spildevandsafgift af den mængde, man bruger til havevanding …

 6. Køkkenhaven er bare så flot og frodig Nana :-). Og det gør cottagebedet også. Flot haveslange, ligesom dig er jeg heller ikke vild med de alm haveslanger, desværre har vi nogle af de orange og det skærer i mine øjne hver gang de ligger gennem køkkenhaven. Men så snart de viser et svaghedstegn så ryger de ud til fordel for en sort en af slagsen!!. Nu er der igen tid til andet end arbejde her, det bliver så dejligt at have tid til haven igen. Den har jeg savnet. Rigtig god dag til dig. Kh Mette

  1. Godt at høre at du kan komme lidt i haven igen, Mette 🙂 God fornøjelse derude!
   I dag vil jeg forsøge at gøre køkkenhavens gange lidt mindre frodige. Det myldrer op med græs og det der er værre, og jeg tænker at vi med tiden skal have nogle stier der nogenlunde holder sig selv. De må gerne se ud som stierne i jeres køkkenhave.

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar ses først når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.