Grøntsager eller blomster? Både og

Henover sommeren har vi lagt en del arbejde i køkkenhaven, og vi har produceret virkelig mange grøntsager. En overgang nåede vi ikke engang at spise eller gemme alle afgrøderne fordi der var så mange, og det hele gik så hurtigt.

spisestue

I august begyndte jeg at overveje om jeg næste år skal udskifte grøntsagerne i køkkenhaven med sommerblomster. De blomster jeg har dyrket i et højbed i år, har været noget nemmere at passe end grøntsagerne, og man føler ikke samme forpligtelse til at “bruge” dem.

dahlia

I går formiddags, da jeg plukkede blomster i haven, blandt andet de georginer du ser på billederne herover og herunder, hældte jeg til blomstermodellen. Tænk at have 10 eller 20 eller 100 gange så mange blomster at plukke af. Det er en fascinerende tanke.

alvar alto

Men da jeg så om aftenen gik i haven efter mad og kom ind med denne høst som siden blev forvandlet til rodfrugter, græskar og løg i ovn med timian samt grøn salat, kunne jeg mærke at det vil være svært at sige farvel til egne grøntsager.

grøntsager

Så lige nu er jeg enig med mig selv om at næste år skal vi have det hele. Både masser af grøntsager og blomster i store mængder. Det virker da som en god plan.

Det er i øvrigt ikke helt præcist når jeg skriver at jeg gik i haven efter mad. Hundene var nemlig med. Westierne overvåger nidkært al aktivitet der har med mad at gøre:

westier

P.S.: Jeg har bestilt tid hos hundefrisøren. Men hun har lang ventetid …

16 meninger om “Grøntsager eller blomster? Både og”

 1. Hej Nana
  Det lyder som en god plan med frås af både blomster og grøntsager til næste år. Jeg har ikke selv køkkenhave og har prioriteret andre haveelementer højere, men jeg kan virkelig godt forstå glæden ved at høste egne grøntsager. Jeg har dog en del frugt.
  Westierne kan nok slet ikke se, at det kun er grøntsager, de vogter, og collien er da totalt ligeglad 🙂 Hvad hedder de? Jeg har selv haft hunde, og savner det tit. Livet har bare drejet sig på en sådan måde, at det vist er et kapitel, der har været. Men hunde er skønne. Hils dem.
  Mange hilsener, Lisbeth

  1. Hej Lisbeth.
   Jeg har førhen også fravalgt køkkenhave, men når jeg nu har den, er den svær at opgive 🙂 Og vi har oceaner af plads. Ellers ville jeg nok prioritere andet højere.
   Westierne er meget tæt på at være altædende, men collien er langt mere sensibel med både mad og alt muligt andet.
   Collien hedder Olga, og westierne er Asta og Bella. Jeg har stort set aldrig levet uden at have hund, og jeg har svært ved at forestille mig et liv uden. Men vi taler af og til om at tre er i overkanten 😉
   Jeg skal hilse igen fra alle tre hunde 🙂
   Kh Nana

 2. Ja hunde kan man ikke undvære, men en dag bliver jeg nok nødt til det. Hedigvis holder de nogle år endnu, håber vi.
  Du har stor succes med både grønsager og georginer, ellers havde du nok stoppet med en af delene. Plads har du jo masser af.
  Kh Lisbeth

  1. Man skal aldrig sige aldrig, og der kan ske så meget, men jeg holder fast i en lille hund så længe jeg kan 🙂
   Ja, vi har nemlig så meget plads at det ville være underligt ikke at bruge den til at dyrke en masse fine ting når man nu kan gøre det …
   God tirsdag til dig, Lisbeth!
   Kh Nana

 3. Ja det er en FANTASTISK plan Nana :-)))
  Jeg har faktisk gået med samme tanker som dig ift køkkenhaven. Vi kan heller ikke nå at spise eller gemme, også har ukrudts-mængderne været meget store i år. I august havde vi en stor sommerfest, og alle de forskellige grønne retter var fra haven. Ej hvor er det luksus bare at kunne gå ud og plukke og grave op. Det er som om glæden ved at servere og spise er meget større når det er egen avl. Jeg blev også enig med mig om, at der igen til næste år skal være en køkkenhave, dog med mindre morgenfruer, og flere løg;-)
  Ha en god dag
  Knus

  1. Jamen, vi skal da bare have noget af det hele, Anette 🙂 For man bliver altså glad af at hente sin mad i haven. Og løg er nemlig gode at have! Jeg tænker at vi skal have færre kål, for dem har vi slet ikke nået at spise, men flere løg og gulerødder …
   Tak! Og god dag til dig!
   Knus

 4. Det er heldig, at du kan have begge dele i din køkkenhave. Det ser også smukt ud med blomster i køkkenhaven, og det gør knap så ondt at hente til en buket i sådan en skærehave, det synes jeg ihvertilfælle. Det ser skøn og afslappende ud ,og oser af fred men sådan nogle skønne hunde i haven. Hygge hefra med ønsket om en dejlig dag

  1. Ja, det er dejligt med god plads i køkkenhaven 🙂 Og det er hyggeligt altid at have selskab, hvad enten man er ude eller inde.
   Tak! – Og god dag – og aften – til dig, Leila!

 5. Kan du ikke lave en lille vej-bod, og så sælge både grøntsager og blomster. Det tror jeg da mange gerne vil købe, når det er friske varer. Hilsen Birgit M.

  1. Sådan nogle boder er super hyggelige, men jeg har desværre ikke overskud og energi til at passe sådan én. Ideen er ellers god 🙂
   Hilsner fra Nana

 6. Jag förstår din tanke med att dra ner på grönsakerna och ha blommor istället, det är på ett sätt enklare. Men när man ser dina fina grönsaker så förstår jag att du även vill ha en odling.
  Ha en fin dag.
  Här vräker regnet ner
  Kram Maria

  1. Ja, det er ikke nemt at vælge noget fra 🙂
   Her har det også regnet det meste af dagen. Hundene og jeg nåede dog at gå en tur i tørvejr midt på dagen.
   God aften til dig og dine!
   Knus

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.