Grønlægger?

grønlægger

For en måned siden fik vi et par nye høns. Jeg vil helst have høns, der lægger æg i lidt anderledes farver. Når man nu har chancen for at få æg i varierende farve og størrelse, skal man da benytte sig af den, tænker jeg.

Derfor købte vi to grønlæggere. (Dem kan du læse mere om i dette indlæg).

For nogle dage siden begyndte de to damer, Mette og Snehvide at lægge æg. Æggene er lidt små her i begyndelsen, men jeg tror nok, at de skal blive større. Hvad der næppe bliver anderledes er farven. Og farven er en skuffelse. Den ene lægger æg, der har præcis samme farve som Araucanaernes æg. Jeg havde håbet på noget mere blåligt eller olivengrønt. Og den anden. Ja, der er ikke meget grønlægger over den:

grønlægger
Et lysegrønt æg og et cremefarvet æg fra vores to “grønlæggere”.

Ved nærmere eftersyn er dens æg faktisk ret pæne. Cremefarvede. Ja, med lidt god vilje, er de faktisk en smule rosafarvede. Og man skal ikke klage, når hønsene overhovedet lægger æg. Indeni er alle æg ens, og hvert eneste æg bliver modtaget med taknemmelighed.

grønlægger
Hele flokken. Forrest til venstre er det grønlægger Mette og bagest ses Snehvide. Vi har endnu ikke snuset os frem til hvem af de to, der lægger cremefarvede æg.

Vi klager faktisk heller ikke, når hønsene ikke lægger æg. Tag nu fx Maren med de chokoladebrune æg. Hun har ikke lagt et eneste æg siden september. Vi er holdt op med at håbe på flere æg fra hende. Hun er gået på tidlig pension. Det skal der også være plads til.

maran
Det er meget svært at fotografere andre høns end Maren i vores hønsegård. Hun maser sig altid ind foran de andre. Hun er meget tam og meget, meget sød. – Og så er det jo bare ærgerligt, at hun ikke lægger æg.

Når alt det er sagt, skal det også siges, at jeg stadig ønsker mig høner, der lægger æg i spændende farver. Jeg kunne så godt tænke mig nogle blålige, olivengrønne og chokoladefarvede æg.

Med dette indlæg om æg vil jeg ønske dig, der læser med, en god påske!

10 meninger om “Grønlægger?”

 1. Hej Nana.
  Ang. forrige indlæg vil jeg høre om hestemøget skal komposteres? Jeg overvejer nemlig at give mine bede noget (nyt)
  Kh Grethe

  1. Hej Grethe.
   Jeg læser også kommentarer til tidligere indlæg, så du kan roligt lægge kommentaren under “det rigtige” indlæg 🙂
   Jeg synes, at hestemøget er rarest at arbejde med, når det har ligget i et års tid. Men det er fordi, der er halm blandet i, og det skal helst være komposteret en del. Jeg har også brugt næsten frisk hestemøg, og det har virket fint (så skal man bare sortere det mest anmassende halm fra). Fra naturens hånd bliver det jo afleveret i frisk tilstand oven på jorden, så jeg tænker at det i virkeligheden må være det optimale. Jeg er ikke ekspert, så jeg skriver bare om, hvordan mine erfaringer er. Der er helt sikkert gødningseksperter derude, der ved meget mere 🙂
   Kh Nana

 2. Åh hvor jeg kender det. Sidste sommer købte vi 4 hønekyllinger som skulle være grøn- og brunlæggere. De nåede ikke at lægge æg før vinteren kom, så vi ventede spændt på forårets og æggenes komme – og må indrømme at jeg blev en anelse skuffet, da det så viste sig, at de alle 4 (!!) lægger helt almindelige lysebrune æg. Vi købte også 3 olivenlæggerkyllinger som daggamle – hvad viste de sig at være? Haner, hele bundtet…

  Næste gang vil jeg købe racerene maraner eller engelsk araucanahøner. Når det nu åbenbart betyder så meget for mig med de sk… æggefarver!

  1. He-he, ja, det er ikke nemt med høns!

   Vi har Araucanaer, og de lægger perfekt lysegrønne æg. – Dog ikke overvældende mange 🙂 Og så har vi en Maran som har lagt 4-5 chokoladebrune æg i løbet af sin korte karriere som æglægger. Resten af hendes æg var bare almindeligt brune, og hun stoppede æglægningen efter et halvt år. Så racehøns er altså desværre ingen garanti … (Til gengæld er Maren, som vores Maran hedder, den sødeste høne ever. Og det betyder jo også noget 🙂

   Fortsat god jagt på æg i smukke farver!

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.