Georginer igen

georginer igen
Georginer i haven

På Vadekærgård havde jeg et stort georginebed. Jeg elskede det bed, og da vi flyttede til Ravnegård, var jeg helt sikker på, at jeg skulle have georginer igen.

georginer i fad

I foråret kastede jeg mig – som faste læsere vil vide – ud i projekt skærehave, og en del af mine højbede blev fyldt med georgineknolde. Der er omkring 170 planter, fordelt i 12 bede. Herunder et blik ud over den del af skærehaven, som først og fremmest indeholder georginer. I forgrunden dog et enkelt zinniabed.

georginebede

Jeg lagde knoldene tæt, og det blev lige tæt nok til, at georginerne for alvor kommer til deres ret, synes jeg. Drømmen er, at jeg næste år lægger knoldene i traditionelle bede, og med noget større afstand mellem planterne.

georginer igen
Gammel kærlighed

Min kærlighed til georginer er gammel. Den går helt tilbage til min barndom, hvor man (mon det var Gladsaxe Kommune?) anlagde Dahliahaven i Aldershvile Slotspark. Vi boede ud til parken, og jeg fulgte de farverige blomster sommeren igennem. Jeg har forsøgt at google Dahliaparken, og jeg har fundet et enkelt billede, som ikke er særligt skarpt, men som nok alligevel giver en idé om, at der var mange georginer samlet på ét sted.

georginer i balje
Overvintring af georginer

På Vadekærgård lod vi georgineknoldene blive i jorden om vinteren, og det fungerede så godt. Men den metode er udelukket i år, hvor de vokser i højbedskasser. Så vi må grave knoldene op og opbevare dem frostfrit. Vi har heldigvis opbevaringsplads nok.

georginer igen
Billeder af mine georginer

Jeg har ikke nogen gode billeder af georginerne, som de står derude i skærehaven. Jeg har taget ret mange billeder af bedene, men det er ikke lykkedes mig at tage et fornuftigt oversigtsbillede.

georginer i mælkekande

Jeg har til gengæld en masse billeder af mine georginer i fade, i baljer, i bunker og i vaser. De billeder viser jeg nogle af i dette indlæg.

georginer igen
At plukke georginer

Jeg elsker mine georginer, som de står derude og dufter krydret af september. Jeg elsker også at plukke georginerne. De store blomster er fantastiske i baljer. Alle georgineblomster gør sig godt i fade, og en georginebuket går man aldrig fejl af.

georginer igen

Jeg har flere gange set, at Claus Dalby, som bestemt godt kan binde en buket (også langt bedre, end jeg kan), har skrevet, at dahlia gør sig bedst i selskab med andre blomster i buketten. Jeg er ikke enig. De gør sig også godt sammen med andre blomster, men en buket, der består udelukkende af georginer, uh, sådan en buket kan jeg godt lide.

georginer igen
P.S.: Georginer til en læser

Jeg holder grundlæggende af alle blomster, men jeg har noget med rødt løv. Jeg kan simpelt hen ikke lide rødt løv. Jeg er kommet til at købe nogle georginer med røde blade. Sorten hedder Melody Harmony. De er sunde og fine, og jeg nænner ikke at smide dem ud, men jeg orker heller ikke at se på dem igen til næste år. De ser sådan ud:

melody harmony

Bor du i nærheden af Hornbæk, kan du lide georginer med røde blade, og har du mod på at komme og grave mine 4-5 rødløvede planter op, så send mig en mail (mitlandliv@mitlandliv.dk). Den, der skriver først, får planterne, så jeg kommer måske til at skuffe nogle. De skuffede kan så trøste sig med, at georginer er en ret billig fornøjelse – og gå ud og købe knolde til foråret.

10 meninger om “Georginer igen”

 1. Det er smukke buketter, du kan plukke med alle de dahliaer. Og de andre blomster, selvfølgelig.
  Jeg kan godt lide rødt løv, men ikke gult, så jeg kan godt forstå dig.
  Der er sikkert en, der gerne vil have dem.
  Kh Lisbeth

  1. Ja, det er en fantastisk luksus at kunne plukke alle de blomster. I år har jeg haft så mange blomster at plukke af i haven, at jeg faktisk har savnet at plukke grøftekantsblomster i juli og gyldenris og rønnebær i august. Det må siges at være en luksussavn 🙂
   Ja, jeg håber, at der kommer en forbi og tager Melody Harmony med og giver dem et nyt hjem. De kan jo ikke gøre for, at jeg ikke kan lide deres løv!
   Kh Nana

 2. Kære Nana
  Elsker dine indlæg om de flotte georginer. De er så smukke. Men kan godt forstå du ikke gider dem med rødt løv.
  Jeg havde bestilt hvide, lyserøde og sart lyslilla dahliaer. Prøv at se, om jeg fik et føl på tværs, da jeg opdagede en kæmpe stor skrigende, solsikke agtig dahlia, midt i mit rosa/hvide bed
  Uhhhh godt min datter elsker de farver. Så nu får Celine en solskins buket indimellem 😉
  Sov rigtig godt

  Knus
  Lone

  1. Kære Lone.
   Hi-hi, jeg kan lige se dig få et føl på tværs 🙂 Det er ikke nemt med de knolde! – Men godt at du kan glæde din datter med de knaldgule dahliaer 🙂
   Tak, Lone – og godnat til dig dig!
   Knus fra Nana

 3. Det er virkelig fantastisk at kunne svælge i buketter og det ser fantastisk ud i alle dine fade og vaser. Jeg husker også Dahliahaven i Aldershvile Slotspark, den var der i firserne og måske også op i halvfemserne. Jeg har tænkt på om det er de georginer der er flyttet til Sophienholm?
  Jeg kan godt lide rødt løv, men af en eller anden grund synes jeg ikke det passer på georginer, men det gør ikke så meget i buketter for der piller jeg de fleste blade af. Jeg er sikker på at der er Run efter dine Melodyer:o)

  1. Jo, jeg mener at kunne huske, at georginerne flyttede til Sophienholm, men der er langt færre. Jeg har forsøgt at finde ud af hvornår Dahliahaven åbnede, og hvornår den lukkede, men jeg har ikke fundet noget. Det er jo egentlig også ligemeget, men sjovt at du også kan huske den 🙂
   Jeg håber, at der er nogen der vil hente mine Melody’er, for man kan ikke rigtigt tillade sig at smide sunde planter ud, synes jeg 🙂

 4. En skøn overdådighed. De rødbladede er nu fine, synes jeg, og deres blomster er bedårende. Måske jeg skulle kigge efter sådan nogle næste år? Vores georginer er meget sent på den i år, men nu begynder det at ligne noget. Jeg må ud og plukke solskin i gråvejret.
  Kh, Karen

  1. Jeg håber, der er længe til frosten kommer, så I når at få god glæde af jeres georginer! Her kom vores tidligt, selv om jeg lagde dem ret sent, og jeg går og tænker, at vi måske bor ret mildt her. Vores grund ligger meget i læ, og måske betyder det noget.
   Du må have en god onsdag, Karen, måske med en lille buket georginer på dit arbejdsbord … 🙂
   Kh Nana

 5. Dahliaer er skønne, men det er ret begrænset, hvor mange jeg kan have, da jeg kun kan have dem i krukker….og jeg er rigtig slem til at glemme at give dem gødning (og vand!) så de er ikke specielt pæne nu…men det får være. Har en ide om at LADE være med at købe nye dahliaer til næste år og nøjes med dem jeg allerede har*. Det ville også give mig lidt mindre arbejde til næste forår, hvor jeg jo får rigeligt at se til med åben forårshave.

  Eneste undtagelse er Tsuki Yori no Shisha, som jeg bare SKAL have. Hvis den jeg har ikke overlever vinteren, så skal jeg have en ny.

  1. Jeg kan godt forstå, at du ikke orker at have en masse dahlia i krukker. Jeg er ikke særligt god til krukker, fordi de skal vandes i ét væk. Her, hvor vi bor, er dahlia bare geniale, fordi vores jord bliver fugtig om vinteren, men det generer jo ikke dahliaknoldene, når de ligger i fyrrummet 🙂
   I øvrigt har du jo ret mange løg at lægge i jorden, kan jeg forstå, og der må jo også være en grænse 😉

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.