Gårdsplads. Drøm og virkelighed

gårdsplads

Jeg har altid drømt om at have en gårdsplads. Da vi købte Vadekærgård, var min gårdspladslykke gjort. Troede jeg. Her var en meget stor gårdsplads med piksten og med nogle gamle, helt vidunderlige klatreroser. Du kan se vores sydsjællandske gårdsplads her.

Men ak, hvor var det svært at holde den gårdsplads. Ukrudtet væltede op mellem stenene. Vi prøvede at sætte hønsene til at luge, vi forsøgte os med den største ukrudtsbrænder på markedet, vi brugte lugejern og hakkejern. En overgang fik vi endda hjælp af en havemand. Det var en evig kamp at holde stenene bare nogenlunde fri for diverse vækster hvilket også fremgår af billederne i det indlæg jeg linker til herover.

Her på Ravnegård er gårdspladsen meget mindre. Det er godt. Men den er stadig stor. For stor til at vi kan overkomme at luge den. Jeg kan ellers godt lide at luge imellem mine planter. Det giver god mening. Men jeg kan virkelig ikke lide at luge en gårdsplads. Jeg tænker hele tiden på hvor mange andre, mere kreative og interessante ting jeg kunne foretage mig.

ukrudt

Gårdspladsen er belagt med ærtesten. Ærtesten er ok, men ikke vores ønskebelægning. Og de skal luges. Og så er det at jeg kom i tanker om en TV-udsendelse jeg engang så. Her fortalte Søren Ryge hvordan hans gårdsplads er blevet grøn simpelt hen ved at han holdt op med at luge. Vi synes Ryges gårdsplads er pæn med sit græstæppe, og vi vil meget hellere slå græs, end luge.

gårdsplads

Så nu prøver vi at få en grøn gårdsplads. Vi lader græsset, der titter op i totter hist og her, stå i fred. Et par gange om ugen fylder jeg en spand med mælkebøtter, hyrdetasker, stokroser, kamille og hvad der ellers sår sig selv på gårdspladsen, så græsset kan få et lille forspring. Spanden bliver tømt i hønsegården, og så er der hønsefest.

høns

Et andet tiltag på gårdspladsen er to nyanlagte krydderurtebede. Det er så rart at have krydderurter tæt på køkkenet, og det har vi nu. Der er stadig lidt langt imellem planterne, men om et par måneder vil der ikke være bar jord. Kun krydderurter.

krydderurtebed

Jeg har i øvrigt flere ideer til forskønnelse af gårdspladsen. Ak, hvis bare jeg havde ligeså mange penge som jeg har ideer …

32 meninger om “Gårdsplads. Drøm og virkelighed”

 1. Ja, lykke er at have en gårdsplads! Jeg har kirkegårdssten, som er de små sten. Der er en grund til, at gårdspladsen blev revet en gang om ugen (til søndag!) før i tiden. Så får man revet ukrudtet væk. Er der et særligt irriterende sted, smider jeg kartoffelvandet eller det kogende vand fra æg (som jeg også bruger salt i) ud der. I Nordjylland, hvor gruset kommer fra Vesterhavet, er der et naturligt saltlag på stenene; det holder gårdspladsen fin de første 4-5 år – men så er det slut med det.

  Jeg har en smart rive, som har et jern ovenpå; så kan man nøjes med ét redskab. Krydderurter vokser som regel naturligt på mager jord, og de er ikke kendt for at vokse drønhurtigt.

  1. Ja, man må finde sine gårdspladsmetoder 🙂
   Det er min erfaring at de fleste krydderurter vokser drønhurtigt. Faktisk vokser både mynte og citronmelisse som ukrudt, og dem har jeg sat i kurve for at de ikke skal overtage det hele. Under alle omstændigheder er det skønt at kunne hente krydderi til maden lige uden for køkkendøren 🙂

 2. Man kan læse om gårdspladser med vild flora i Lotte Möllers bog “Maryhill” hvor hendes forældre (og voksne børn) har praktiseret det i mange år. Men – som på Vadekærgård – sådan en gårdsplads er også et temmelig voldsomt projekt. ( Jeg har også en gammel artikel fra “Haven” skrevet af S.Ryge Petersen – handler om “Maryhill” der i øvrigt måske har åben have engang i juli. Ejendommen ligger i Lund i Sverige.) hilsen fra Hellebæk – Kirsten Buna

  1. Tak for anbefalingen, Kirsten. Den bog – og det sted – lyder som noget for mig! Jeg må se om jeg kan finde bogen 🙂
   Hilsner fra Havreholm

 3. Vores gårdsplads er kæmpestor og jeg var også træt af at luge og ville have græs over det hele, men så sagde en kær ven, hvad så når du skal i “byen” med fine sko og det er regnvejr, græsset er vådt morgen og aften. Tja,så kunne jeg godt at jeg må luge videre. Kh. Ulla.

  1. Jo, men Ulla, det har jeg tænkt over: Man lægger bare en lille flisesti til at gå på. Der skal selvfølgelig luges mellem fliserne, men det er nemt klaret, tænker jeg. Så nu kan du godt gro græs på gårdspladsen 🙂
   Kh Nana

 4. Jeg tror simpelthen, det er meningen, det der luge arbejde. Hvor træls det end kan være. Det indgår i havearbejdet på et højere plan.
  Jeg husker selv, hvordan det er at have en have. Som jeg ikke har mere. Den skønneste have!
  Jeg drømte mig også tit langt væk, til sjovere opgaver, som du gør, Nanna. Og bandede over lugearbejde mellem brosten. Men! Jeg holdt også vildt meget af det! Jeg oplevede hele min have som et billede på livet. Alle de processer der er i den. Og det tænker jeg, vi er mange, der gør.

  Så hvis vi vender det hele lidt om : Ved lugning kommer man ned i tempo. Man blir meditativ. Man får vendt tusinde verdenssituationer. Og får løst dem! Man får et andet, langsommere blik! Opdager nye små dyr og planter.
  Og så skal der bare være noget, der er træls og til at bande over, ind i mellem!

  God aften til dig Nanna og til jer alle!

  fra Laila

  1. Din indstilling til lugearbejdet er imponerende positiv, Laila! Jeg kan faktisk godt lide at luge, og jeg ved hvad du mener. Jeg har lige luget en masse af mine blomsterhøjbede i dag, og det var netop helt meditativt. Sådan er det bare ikke for mig når jeg luger gårdsplads. Eller stenterrasse (derfor vælger jeg helst træterrasser). Jeg kommer slet ikke ned i gear, men bliver helt stresset over alt det meningsfulde jeg ikke når. Hvis jeg skal bruge 5 timer om ugen på at ligge med måsen i vejret og fjerne grønt fra gårdspladsen, er det jo 5 timer jeg ikke bruger på at luge mellem gulerødderne, drikke te med en kær veninde eller børste colliens pels. Alt sammen ting der virker afstressende på mig 🙂 Jeg synes jeg har rigeligt at bande over uden at behøve gårdspladslugning 😉
   Tak! Og god aften til dig!
   Kh Nana

   1. Og på den måde blir sådan en gårdsplads og have en læremester. Du finder ud af, hvad du vil, og hvad du ikke vil! Hvad du kan, og hvad du ikke kan!
    Det er så fint.

    I øvrigt : Når jeg ser dit foto her ovenover, tænker jeg, den bliver rigtig flot, jeres gårdsplads. Den får et blidere look. En rarere stemning, synes jeg.

    Jeg håber, I bliver glade for den!

    Held og lykke, søde Nana!

    Mange hilsner fra Fyn, fra Laila

    1. Ja, jeg tænker at looket bliver lidt blidere og blødere. Jeg håber det lykkes, og at vi bliver glade. – Ellers må vi finde stenene frem igen 🙂
     Tak, søde Laila 🙂

  1. Hej Lisbeth.
   Ja, jeg har set maskinen ovre hos Lone Landmand og Søren Sørøver. Den ser fantastisk ud! Vi har desværre ikke et helt lag piksten under ærtestenene, men kun nogle områder. Hvis der var et fint lag gamle marksten, ville vi vælge at grave os ned til dem. Og købe en Kwern 🙂
   Kh Nana

 5. Vi overvejede også at lade vores gårdsplads vokse til som Søren Ryes, her er det mig der holder igen, også selvom det er mig der luer.
  Jeg kan så klart se intimiteten ved at lade den gro til med græs mm, og jeg ville elske den helhed der kunne blive ved at lade blive grønt. Men her er det også mig der er rengøringskonen, og mig der oftest er i det pæne dress, og ind i bilen. Så vi fik kørt et ekstra lag ral på, det hjalp gevaldigt på lue arbejdet. Man kan jo altid lade gro, hvis noget i ens indre forandres;-)))
  Vi har også haft en gårdsplads som i havde på jeres gamle sted, folk kaldte mig stenvenderen, fordi jeg altid lå med måsen i land.Nok stor elsker jeg at hånd lue, men der er trods alt grænser;-)

  1. Hm … ja, der er det med hvor meget skidt man slæber med ind … Det er en vigtig pointe. Jeg tænker at der skal være en flisesti, men den vil hundene jo nok ikke følge … Jeg siger som du – bare omvendt – Hvis vi fortryder ,må vi fjerne græsset igen og smide nogle flere sten på 🙂

 6. I har bare så dejlig en gård og gårdsplads 🙂
  Vi har også en stor gårdsplads med kirkesten, et stort lag så ukrudt sjældent titter frem og hvis det gør, så sprøjter vi med VegaNO, et helt naturligt sprøjtemiddel, ingen kemikalier, se på vegano.dk
  Hvis I en dag skal slå græs i gårdspladsen, så pas på at de små sten ikke smadre vinduer.
  Og kan I bedst lide det grønt, så er lykken jo snart gjort 🙂
  Min gamle farmor gav mange gode råd blandt andet at lave eget sprøjtemiddel, ligge brændenælder i spande med vand og trække i solen i 5 dage, koger hvidløg i saltvand, godt med salt og blender, kommer det sammen med det vand, hvor brændenælderne har trukket – det virker ok fint 🙂
  Ønsker jer de bedste dage og minder fra gårdspladsen 🙂 🙂

  1. Jeg tror at en del af problemet her er at stenlaget er ganske tyndt, og hvis vi vender tilbage til ærtesten, skal der et ordentligt læs på. Men nu prøver vi det grønne look. Vi er meget til det bløde, romantiske udtryk, så måske er det det rigtige for os 🙂 Ellers må jeg afprøve din farmors råd 🙂

 7. Åh ja, lugning på gårdspladsen… Jeg er så umådeligt heldig at min bedste veninde er flyttet ind hos os, og hun elsker at nusse om både haven og gårdspladsen – men tiden Før Anne var ikke nem. Tjansen gik på omgang, men der var faktisk kun pænt der, hvor mosset havde overtaget.

  1. Ja, det ser så idyllisk ud med sådan en gårdsplads, men bag idyllen gemmer der sig hårdt arbejde 🙂 Anne lyder som en god sambo!

 8. Jeg tænker enten græs eller round up. At det er meditativt at luge, kan være rigtigt nok. Men hvis jeg søger en ud af kroppen oplevelse, er det ikke skvalderne, der vinder. Der er meget andet havearbejde, der er meget sjovere. Og er meditativt så godt igen? Det er et positivt ladet ord, men et strejf af sløvhed er der vel også i det. Lidt som mindfulness også kan tolkes som en måde at få folk til at acceptere møg på arbejdspladsen og ikke brokke sig… Nu er jeg lige lidt på tværs, men det kan være sundt en gang imellem 😀
  Kh Karen

  1. Kære Karen

   Jeg synes, du har ret i din kritik af mindfull ness på arbejdspladser. Det er ikke okay, hvis den praksis bliver brugt som et plaster på såret, og reelle problemer ikke bliver løst.

   Omvendt tænker jeg, at rigtig mange måske får noget godt ud af at dyrke det, i en stor kompleks verden med mange, hurtigskabende indtryk. Mennesker, der vil lære at lytte til sig selv.

   Jeg synes ikke, dovenskab kendetegner vores tid. Men jeg prøver at forstå dig. Måske mediterer vi alle – på hver vores måde? For nogle er det at strikke jo fx den bedste meditation. Det er en glæde, og så flyver tankerne. For andre er det rengøring, fx. Og det er jo aktive beskæftigelser. Og man skal ikke tage fejl : Sidder man helt stille og mediterer, bruger man allermest energi.

   Jeg er ikke enig med dig i forhold til at bruge round up. Men det er en anden og lang historie. Som jo er meget oppe i tiden.
   Jeg tror på, som du helt sikkert også gør, at passe på den Jord vi har. At være taknemmelige for den lille plads, som er vores, og at gøre vores bedste.

   Med kærlig hilsen til dig, Karen!

   Fra Laila

  2. Søde Karen.
   Ej, Round Up har vi altså ikke lyst til at bruge, så nu bliver det græs. Der er allerede områder derude hvor der er noget der ligner et græstæppe, og det ser faktisk meget hyggeligt ud.
   Jeg ved ikke med det meditative. Hvad betyder det i det hele taget? Da jeg brugte det i en tidligere kommentar, tror jeg nærmest jeg tænkte det som synonymt med noget afslappet, noget med at lade tankerne flyde frit. Jeg selv går til livet på den måde at jeg helst vil være i gang og have at der sker noget, men engang imellem kunne jeg godt ønske at jeg var bedre til at slappe af. Og jeg slapper altså af når jeg luger et overskueligt højbed. Men IKKE når jeg luger gårdsplads. Så bliver jeg nærmest lidt aggressiv 🙂
   Kh Nana

 9. Min gårdsplads er også belagt med ærtesten, den er ikke stor, men jeg har fx plantet lavendel på hele den ene side og klatreroser på den anden.
  Vi luger ikke sådan særligt, men 1 x i uger tager vi vores havetraktor med gårdrive på, og sådan holder vi ukrudt væk fra indkørsel stor og lille gårdsplads, og det som er tilbage får med ukrudtsbrænder.
  Vi overvejer Ennda en stor træterasse i gårdspladsen, så er der endnu mindre at luge 🙂

  1. Vi kunne godt bruge en traktor! Jeg kunne også godt bruge flere lavendler, og jeg kunne godt finde på at sætte lavendler rundt langs husene. Lige nu har vi stokroser, og de er yndige når de blomstrer, men deres blade er gule og kedelige at se på … Der er mange muligheder 🙂

 10. Nu findes der jo muligheden ‘både og’. Grus er fint – og bedre end græs – under havemøblerne, krukker, som dække i et krydderurtebed, helt inde ved husene og omkring planterne der – og i gangbanerne; de sidste skal dog rives jævnligt. Jeg ville rive gruset sammen på disse steder, så der ligger et passende lag. Der må ikke være (ærte)sten, hvor der skal køre en plæneklipper. Er der noget tilovers, så gem dyngen et godt sted – der skal altid fyldes efter og er et godt drænmateriale i bunden af krukker.

  1. SÅ stor er vores gårdsplads altså ikke at vi både kan få græsplæne og større grusarealer 🙂 Men du har ret: Grus kan være fint, og nu du siger det, tænker jeg at en gangsti med slotsgrus måske er en bedre – og billigere – løsning en den flisesti vi har overvejet. Der er mange muligheder 🙂

   1. Når det har regnet, ligger vand oven på fliser, men nede mellem sten, så vores fine sko bliver ikke våde af at gå på grus. Når grundvandet står så højt som hos jer, skal man holde sig fra at lægge fliser. Desuden kan man få havemøbler og krukker til at stå lige i grus, og benene står ikke og sopper i vand. Det er vigtigt at gennnemtænke de forskellige muligheder og ikke er for hurtig på aftrækkeren, så man får den helt rigtige løsning første gang …

 11. Det er svært at holde en gårdsplads og jo større den er jo sværere er der. Vores gårdsplads er også temmelig stor, lige for øjeblikket ser den ikke så køn ud, men når der bliver tid plejer min mand at harve den med traktoren, det tager ukrudtet og så håndluger vi ind mod huset og stierne.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  1. Ja, jeg drømmer ikke længere om en gårdsplads, men om en ganske lille gårdsplads 😉 I er heldige at I har en traktor. Sådan en kunne vi også godt bruge 🙂
   Venlige hilsner fra Nana

 12. Sikke en debat 🙂 Dejligt at man kan få gode råd og andres meninger, men det e jo også en del af bloggeriet. Jeres gårdsplads skal nok blive fin med græs og så en sti af fliser eller grus imellem – jeg synes også at det er meditativt at luge, men man har jo mange ting i hverdagen at tage sig af så nogle steder må man tilpasse sig.
  Det er I gode til.

  1. Hi-hi, ja, vi er mange der har en mening om gårdspladser 🙂 Og det er rart for mig at få feedback! Du har ret i det med tiden, Ulla. Man er nødt til at prioritere hvad man bruger den til, for der er ikke nok tid til det hele.
   Jeg ønsker dig en dejlig weekend med tid til en masse gode ting!

 13. Åh ja.. her har vi også gårdsplads – eller gårdhave som jeg prøver at omdanne den til – nu hedder den bare “gården” :0) ..samme problematik..småsten og ukrudt der skal fjernes..
  Måske en dag vi får lagt fliser i det hele..hvem ved..indtil da..står der lugning på programmet og ja, det er bestemt ikke min favorit opgave, men hellere det end græs derude – det tror jeg ikke helt passer dertil – ikke hos os ihvertfald.. Tilgengæld har jeg i år besluttet at lave lidt små bede for at indskrænke “stenområdet” lidt – men det reducerer selvfølgelig ikke lugningen med det samme – først når planterne er vokset lidt til ;0)
  Må prøve at tænke på det som en meditativ opgave..måske det hjælper lidt ;0)
  Dejlig weekend til dig

  1. Men hvis man lægger fliser, skal man vist også luge imellem dem, skal man ikke? Det er i hvert fald aldrig lykkedes mig at have ukrudtsfri fliser 🙂
   Lige nu hælder jeg til at vi lader græsset gro (det gør vi allerede 🙂 ) og laver nogle stier med slotsgrus. Jeg tror det bliver fint, men det er lidt svært at forestille sig, fordi man har en idé om at der er sten på en gårdsplads.
   Jeg ønsker dig en dejlig weekend – måske med noget meditativ gårdlugning 🙂

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.