Fru Pedersens have #2. Hortus conclusus

I fredags var min mand og jeg til havefest i Fru Pedersens have, hos Anette og John. Det har jeg allerede skrevet et indlæg om.

fru pedersens have

Da vi kom hjem, talte vi om hvad der gør en have som Anettes så fortryllende. Min mand nævnte begrebet hortus conclusus, og der tror jeg at han rammer plet. En have der virker som et lukket rum, som et univers i sig selv, en have der er, som vi forestiller os Paradisets Have, har en stor tiltrækningskraft. Og Anettes have er netop sådan en enclosed garden. (Der er vist ikke rigtigt et dansk begreb der dækker, så jeg tyr til det ene fremmedsprog efter det andet …).

fru pedersens have

Når man går ind i haven, oplever man at man bliver en del af et helt lille univers med en egen stemning. Der er hele tiden kik fra et haverum til et andet og til det omkringliggende landskab, men netop disse kik er med til at forstærke følelsen af at man er i et helt særligt rum.

haveportal

vasketøj

havebro

Noget der bidrager til den paradisiske stemning i haven er de mange forskellige dyr, især en masse smukke fugle. Der er gæs, ænder, høns, duer og katte i haven.

Da vi fik øje på de yndigste, meget søvnige killinger, sagde min mand: “Nana, husk nu at vi HAR TO katte”. (Ja-ja, men man kunne da godt have tre katte. Nej, jeg beherskede mig).

killing

Men vi har faktisk – inspireret af blandt andre Anette – øget antallet af beboere på Vadekærgård. Det skal jeg snart fortælle om.

paradisisk have

Hvis du – som jeg – ikke kan få for meget af Anettes have, skal du se indenfor hos Charlotte, Karen, og Lone. De var alle med til festen, og de skriver smukt og viser skønne billeder om og fra dagen.

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

14 meninger om “Fru Pedersens have #2. Hortus conclusus”

 1. Det er da en ganske vidunderlig have, du har besøgt – man bliver uundgåeligt inspireret 🙂 Englænderne bruger også meget det med “haverum”, og det er en herlig idé. Alt det med have kan jeg ikke gøre så meget ved her, hvor jeg må “nøjes” med den store grund og de store træer – men jeg har planer… sådan på længere sigt. 😉

  1. Ja, Anettes have er i engelsk stil. Og den stil er min yndlingshavestil 🙂
   Så vidt jeg kan se på billeder, er der ikke for alvor tale om “at nøjes” hos dig 😉 Stor grund og store træer er smukt – og langtidsplaner er gode at have …

 2. Netop det med en paradisets have var også noget, Per sagde, da vi havde været der første gang. Haven er sit eget univers. Alt andet er jo udenom, som Piet Hein siger det. Jeg lægger lige et link til dit indlæg nr. 2 ind i dagens indlæg. Ja, øjne der ser, ser forskelligt, og derfor er det rigtig sjovt at se, hvad I andre især har lagt mærke til.
  Kh, Karen

  1. Ja, jeg læste godt i dit første indlæg at Per også har haft paradistanken. I dag sagde Søren at Anettes have ikke er en have man går ud i, men en have man går ind i. Det er også godt set og sagt, synes jeg 🙂
   Jeg går stadig rundt og er helt glad for at have mødt dig i den virkelige verden!
   Kh Nana

 3. Hej Nana. Det er nogle skønne billeder du har taget i Fru Pedersens have. Spændende hvilke dyr I har fået :-). Kh Mette

  1. Det er fordi det er en skøn have 🙂 Ja, jeg vender snart tilbage med en lille dyrehistorie …
   God aften til dig, Mette!
   Kh Nana

 4. Sikke skønne billeder og fine tanker I har gjort jer. Det får mig til at tænke, at det netop er den lukkede have, jeg selv godt kan lide. Derfor har jeg haft så svært ved at fælde træer og buskads samt save hækken ned – og jeg glæder mig til at få lukket lidt af igen. Selvom det også er dejligt med lyset – jeg håber, at finde en mellemvej, for på nogen måder savner jeg min hulehave!

  1. Jamen, det ER jo en balance, for der skal jo også være lys og lidt udsyn. Anette og John har faktisk i år tyndet en del ud i grenene på mange af deres træer, netop for at få lyset ind i haven. Jeg selv har det som du og synes det er svært at fjerne det tætte, grønne. Her har det dog aldrig været et problem, for her er ikke meget at fælde. Vi graver huller og planter i én uendelighed 🙂

 5. Sikke en vidunderlig have!! Jeg elsker selv små afgrænsede haverum, både fordi jeg elsker fornemmelsen af nye oplevelser omkring hvert hjørne, men også fordi det betyder, at jeg kan ordne ét hjørne ad gangen, hvis jeg ikke kan nå det hele 😉

  1. Jamen, den have er SÅ fin!
   Jeg er selv så glad for højbedene i min køkkenhave blandt andet fordi jeg altid kan nå at luge i hvert fald ét bed, og så har jeg ligesom afsluttet noget 😉

  1. Jeg nyder også at se de billeder I andre viser, for det er nemlig som at få lov til at opleve det hele igen 🙂
   Tak, Charlotte og i lige måde til jer!

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.