Fra hestefolde til have på 17 måneder

Da vi overtog gården i januar 2016, var stort set al jorden udlagt til hestefolde og ridebane. I marts samme år gik vi så småt i gang med at fjerne folde og anlægge have.

have
Billedet er taget fra køkkenhaven. I forgrunden et bed med sommerblomster, bag det kartofler og langs hegnet solsikker. Bag hegnet skimtes frugthaven til venstre og georginebedet til højre.

Der er meget vi ikke har nået, der er meget vi gerne vil gøre endnu, og alting er meget nyplantet og ret småt. Men når jeg en dag som i dag ser ud over vores grund, synes jeg alligevel vi har nået meget. At vi er kommet langt. Især området i og omkring køkkenhaven er meget frodigt og – synes vi selv – ret vellykket.

georginer
Et lille udsnit af georginebedet. Det er meget stort og svært at fotografere i sin helhed.
casa rosen
Den første af Lindas georginer er sprunget ud (her med Olga i baggrunden). Den er smuk. Tak for den, Linda!

Jeg har ikke altid så mange kræfter, men en stor del af de kræfter jeg trods alt har, bliver brugt i haven. Og sikke jeg bliver belønnet for min indsats.

køkkenhave
Et udsnit af køkkenhaven som med sine 400 m2 er svær at få med på ét billede. Vi har høstet meget den seneste måned, og jeg har sået nyt, så nogle af bedene ser lidt tomme ud. Det er de ikke. Masser af frø ligger klar til at spire.

Jeg har i månedsvis hentet alle vores grøntsager i haven, jeg plukker buketter så store at jeg knapt kan holde om dem, og jeg går rundt i en masse frodighed og farver hvor der for 17 måneder siden var hestehegn og optrådt mudder. Det er da i grunden fantastisk hvor langt man kan komme med en ikke overvældende stor indsats.

græskar
Græskar på vej.

Det er simpelt hen så dejligt at jeg faktisk “kan noget”, selv om jeg ikke længere kan passe et arbejde. For knapt et år siden spurgte jeg mig selv “hvad nu?”, og jeg tror jeg har fundet svaret. Nu skal jeg lave have, og jeg skal blogge. Det er en stor sejr for mig at min køkkenhave her midt i sin anden sæson er begyndt at ligne den køkkenhave jeg drømte om. Alle de trillebøre jord og hestemøg jeg har kørt ud i højbedene, alt det ukrudt jeg har luget, alle de frø jeg har sået. Det er faktisk næsten blevet som jeg havde forestillet mig.

Lige når det kommer til mine lathyrus, lever virkeligheden ikke helt op til forventningerne. Ikke endnu i hvert fald. Nogle af dem er blevet til noget, og enkelte er stærke og frodige, men hegner er altså ikke helt forsvundet i lathyrus som jeg havde forestillet mig …

Jeg har mange, mange ideer til den videre udvikling henimod en rigtig have. Det sværeste er at tage fat i én idé ad gangen.

Mine zinnia tæt på. Oh, hvilket mirakel at en pose små-bitte frø kan blive til sådan en overvældende, farverig skønhedsåbenbaring.

Jeg tror at det næste projekt enten bliver grusstier i køkkenhaven eller et stort staudebed foran terrassen … eller begge dele … Men det bliver tidligst til efteråret …

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

26 meninger om “Fra hestefolde til have på 17 måneder”

 1. Det ser så flot og frodigt ud det hele – jeg synes, at I har nået utrolig meget på den korte tid 🙂

 2. Det må virkelig give blod på tanden, at det er lykkedes så godt i køkkenhaven – og at det store arbejde har båret frugt! Der er sket meget hos jer. Ikke bare med folde og have men også med div. dyr og terrasse og meget, meget mere. Fordelen ved vinter er, man lige kan få en pause og samle nye kræfter og ikke mindst nye ideer! Men lige nu er det sommer – og det er frodigt og grønt derude – det skal bare nydes!

  1. Det giver nemlig lige præcis blod på tanden, ja! Man får lyst til at udvide haven 🙂 Og, ja, du har ret: Vi har jo også fået høns og ænder og ny terrasse i haven. Det er skønt at have så meget jord at brede sig på! Og det ved du i hvert fald noget om 🙂

 3. Det ser rigtig dejligt ud, gør det så. Frodigt, farvestrålende og levende 🙂 Og lave have og blogge er vel egentlig også en slags ønsketilværelse? Jeg synes, arbejdet griber forstyrrende ind i både haven og bloggen – og alle de andre ting, jeg gerne vil lave 🙂
  Kh,Karen

  1. Jamen, det er slet ikke nogen dårlig tilværelse 🙂 Jeg plejede ellers at se mig selv som sådan én der skulle gå på arbejde hele livet, men jeg savner arbejdet meget mindre end jeg troede at jeg ville gøre. Jeg må simpelt hen være omstillingsparat 😉
   God arbejdsfri søndag til dig, Karen!
   Kh Nana

 4. Hvor ser det smukt og velordnet ud. Køkkenhaven er da superflot. Og dejlige farveharmonier i blomsterbedene.
  Jeg husker fortsat, hvordan det var at anlægge have, så jeg synes, du er kommet meget langt. Det er godt at kunne glæde sig over processen også 🙂 Fortsat god arbejdslyst.
  Mange hilsener Lisbeth

  1. Det er ikke helt så velordnet i virkeligheden som det tager sig ud på billeder 🙂 Men her er skønt at være, og selve processen er jo heldigvis spændende. Og, som du siger: Den skal vi også glæde os over 🙂

 5. Hvor ser det dejligt ud, Nana, kan godt forstå du er glad for det Og der behøver jo ikke være hestefolde alle steder! Hilsen Birgit M.

 6. Sikke en stor glæde! Forstår sandelig godt at du fryder dig over hvor langt I er nået 🙂
  Og det er da skønt at du har haven og din blog, der kan give dit nyt indhold i dit liv. Det er en stor omstilling, når man ikke længere kan være på arbejdsmarkedet og pludselig skal finde en ny identitet. Jeg hører selv mange, der synes at det må være svært “bare” at gå hjemme.
  Men ligesom dig, har jeg stor glæde af, at lave have og andre kreative ting og jeg har slet ikke haft problemer med at få tiden til at gå.

  Problemet med alle de idéer man får, er at man gerne vil igang med dem alle sammen på een gang.
  Og med al den jord I har, er jeg sikker på at idéerne står i kø 😀

  Held og lykke med det hele Nana! Jeg er sikker på at I får en helt fantastisk have igennem de næste år 🙂

  1. Det er nemlig lige sådan jeg også har oplevet det, Vibeke! Det er slet ikke så farligt at give slip på arbejdet. Og når det i flere år har været en kamp at forsøge at passe det bare nogenlunde, er det simpelt hen sådan en lettelse ikke at skulle forsøge længere. Så er det der opstår lyst til andre ting. Ting man kan klare i sit helt eget tempo 🙂 Dejligt at høre at du har gjort samme erfaring 🙂

 7. Hej Nana.Jeg synes du kan være rigtig stolt over alt det i har nået på så kort tid.Og der ser dejligt og frodigt både i din køkkenhave og med alle de smukke blomster.
  Er lige vendt hjem fra en dejlig weekend på landet i Odsherred.
  Rigitg god søndag Knus Jette

  1. Tak, Jette! Jeg er faktisk en lille smule stolt 🙂
   Det lyder som om du har haft en dejlig weekend! Godt at høre! Odsherred er sådan en fin egn!
   Knus

 8. Så flott eiendommen er blit, og for et mangfold. Det må jo ligge noen arbeidstimer bak et slikt sted, men så lenge det er med stor glede og entusiasme er det jo bare fint.

  1. Vi bruger meget af vores tid i haven. Vi kan godt lide det, og det er skønt at se nogle resultater. MEN når det er sagt, skal det også siges at vi af og til drømmer om et sted hvor haven allerede er anlagt, og vi bare skal vedligeholde 🙂

 9. Åh en frodighed og smukt er der i jeres dejlige have. Georgine bedet er jo fantastisk. Mine lathyrus er også en kæmpe skuffelse i år, men sommeren har jo også været utroligt kedelig i år. Lad os håbe på en smuk og dejlig sensommer

  Rigtig god dag
  Lone

 10. Kære Nana. Det er imponerende hvad I har nået på de 17 månender. Køkkenhaven er fantastisk at kigge på :-). og ikk mindst lækker frodigt. God aften til dig. kh Mette

  1. Tak! Jeg bliver inspireret af din køkkenhave, søde Mette! Vi er begyndt at undersøge hvordan vi kan få lagt grus på stierne 🙂
   God solskinstirsdag til dig!
   Kh Nana

 11. Ja i er virkelig nået langt, det ser fantastisk ud. Bedst af alt at du stortrives med det hele. Det er en stor glæde at dyrke sin jord, alle de fantastiske grøntsager, frugter og bær den kan producere. Den korteste vej fra jord til bord. Kunne sådan ønske mig at flere fik øjnene op for denne livsberigende livsstil. Jeg bliver så glad af at hente næsten alt til aftensmaden i køkkenhaven, samt grønt til frokost. Jeg er jo helt vild med at lave grøntsagsjuicer, og det er en meget stor tilfredsstillelse af kunne hente det hele i køkkenhaven.
  Dit georginebed er meget smukt og frodigt.

  Kærlig hilsen Anette

  1. Ja, jeg bliver helt høj af at dyrke jorden! Både min mand og jer er SÅ glade for den landlige livsstil.
   Du er en stor inspirationskilde, Anette. Vores georginebed er så fint fordi knoldene har overvintret efter dit eksempel 🙂
   Kærlig hilsen Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.