Første år i køkkenhaven

køkkenhaven

Jeg er så fascineret af ideen om selvforsyning, og vi er gået i gang med at anlægge en stor køkkenhave. Vi kom sent i gang fordi jorden først skulle gøres klar af en anlægsgartner. Der havde nemlig været hestefold, og der skulle større maskiner, end vi har, til at plane jorden. Men selv om vi først begyndte arbejdet med køkkenhaven sidst i maj, og selv om vi har været trætte og slet ikke lavet ret meget, har vi kunnet høste imponerende mængder af mad. Jeg har vitterligt ikke købt ret meget ind hele sommeren.

grøntsager

Og det er sjovt at lave mad baseret på de råvarer man kan finde. Det bliver lidt mere kreativt, end hvis man bestemmer sig for en opskrift, går i supermarkedet og køber ind efter en huskeseddel.

squash

Næste år skal der meget mere i køkkenhaven, og hvem ved, måske bliver vi en dag helt selvforsynende med frugt og grønt. Det er i hvert fald drømmen.

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

14 meninger om “Første år i køkkenhaven”

 1. Hej Nana
  Det ser godt ud, måske er en del af successen, at der har gået heste på den mark før.
  Min have er også særligt frodig, der har en gang gået heste og får, god gødning som bliver i jorden længe.
  Kh Lisbeth

  1. Det tror jeg du har ret i, Lisbeth. Sådan en velgødet jord skal man være glad for! Jeg bruger i øvrigt stadig hestemøg fra møddingen der var her da vi flyttede ind. Når jeg er igennem den, tænker jeg at jeg vil spørge om jeg må hente noget på den lokale rideskole 🙂
   God solskinsfredag til dig!
   Kh Nana

 2. Det er en vidunderlig følelse at hente sin mad ind direkte fra haven-du har ret i at der eksperimenteres mere mad-og googles mere på hvad man ellers kan få ud af sine afgrøder, spændende:-) også er der følelsen af rigdom, just love it!

  Og hvor er det dejligt at læse om din glæde ved landlivet:-)))))))

  PS I går googlede jeg grillede druer, og kom meget omkring;-)

  1. Grillede druer, ja, hvorfor ikke?! Jeg havde en periode hvor jeg dagligt googlede squash, og jeg skal også love for at man kan få meget ud af sådan nogle squash – men næste år skal jeg nu have lidt færre squashplanter 😉

 3. Hej Nana. Det er virkelig skønt med en køkkenhave og den følelse det giver at gå ud og hive noget op af jorden – den er er dejlig. Jeg har også prøvet det der med for mange squash planter . Jeg synes stadig at jeg er i gang med at lære hvad der skal i jorden i forhold hvad man får brugt. Man bliver så fristet af alle frøposerne, men der er også nogle ting, der bare ikke vil gro i vores køkkenhave. Vores skal også have en omgang gødning når jeg kommer hjem, så den er parat til næste år. God dag til dig. Kh Mette

  1. Hej Mette.

   Ja, jeg lærer også hele tiden, og sådan bliver det garanteret ved med at være. Og du kan tro jeg kender den med at blive fristet af frøposerne. Jeg har faktisk en ordentlig stak liggende som jeg ikke engang har fået sået … Gad vide om man også kan lære ikke at købe for mange frø … 😉

   God dag til dig!

   Kh Nana

 4. Jeg er fuld af beundring ! Sikke grønsager – I gør tingene grundigt og det lønner sig. Det bedste er at lave mad med det man har høstet 🙂

  1. Jeg tror altså bare vi er heldige med jorden, men dejligt er det! Det er virkelig en fantastisk fornemmelse at koge en kartoffel man lige har hentet i haven 🙂

 5. Åhh jeg er også blevet bidt af at dyrke grøntsager i min have. Det er så fedt når det lykkedes – og ved Gud er det IKKE alt der lykkedes! Lige nu nyder vi de sidste tomater og agurker. De smager bare bedre når man selv har dyrket dem frem fra frø

  1. Ja, man bliver da helt bidt af de grøntsager 🙂 Men du har ret: Det er ikke alt der lykkes … Af alle de kål jeg har sat er kun to blevet til rigtige spidskål; resten er ædt af nogen andre end mig. – Kålsommerfulgelarver, tror jeg. Næste år kommer kålen under net!

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.