Flere haveplaner

haveplaner
Haveplaner, punkt 9-12

Jeg er nået til 3. afsnit i min lille serie om, hvilke havetiltag vi i løbet af de næste år håber at kunne føre ud i livet.

Du kan læse 1. afsnit her, og andet afsnit finder du her.

En overskuelig køkkenhave

9. På Vadekærgård anlagde vi en 400 m2 stor køkkenhave. Det var sjovt at prøve, og vi lærte meget. Men det var også et stort arbejde. Især kæmpede vi meget med at holde gangene nogenlunde fri for ukrudt.

haeplaner
Min smukke, frodige køkkenhave på Vadekærgård.

Vi vil gerne have køkkenhave igen, men den skal ikke være så stor, og den skal ikke kræve så meget arbejde. Den skal placeres et eller andet sted mellem bagpladsen og søen. Jeg forestiller mig nogle højbede i jern (vi har allerede 2, som vi aldrig har fået placeret og tilplantet) med nogle nemme vækster. Asparges, som kommer igen i mange år, squash som bare vokser og sætter frugt i ét væk, rabarber, der – ligesom aspargesen – kommer igen år efter år. Jeg ved endnu ikke, hvilken slags stier, vi skal anlægge imellem højbedene, og gode råd er velkomne!

haveplaner
Køkkenhaven på Vadekærgård. Her får man en fornemmelse af, hvor stor den var. Højbedene var ret nemme at holde, men stierne var ved at drive mig ud over kanten …
Træer, der giver karakter

10. I engen skal plantes nogle træer, der kan give det hele karakter. Vi vil sætte en række sitkagraner, der efter sigende elsker vand, som et ekstra hegn på indersiden af det levende hegn i grundens nordøstlige hjørne. Så vil der opstå en lille sti imellem de to hegn, og det tror jeg kan blive fint. Granerne vil give noget grønt at kikke på om vinteren, og de vil give den dér følelse af privathed, som vi savner lige nu, hvor alt ligger helt åbent, og hvor især indkikket fra nordøst giver det store overblik over alt, hvad vi foretager os.

Indenfor granerne skal være en lille birkelund. Den vil give lethed og liv hele året rundt.

egetræ
Egetræet som stod i hegnet på Vadekærgård. Sådan et stort træ sætter altså sit præg på landskabet. Også om vinteren.

Desuden vil vi have et stort piletræ ude midt i engen. Det skal stå, så det danner baggrund for søen. Når man sidder på bagpladsen, skal man altså først se søen og bag den piletræet. Piletræet vil have to opgaver. Det skal se smukt ud, og det skal drikke en masse vand. Jeg tror, at det er en arbejdsbeskrivelse, de fleste piletræer vil kunne udfylde.

Tværdeling af engen

11. Vi vil sætte et hegn, der deler engen på tværs. Hegnet skal bestå dels af kastanjehegn i en meters højde. Det kan man se både se igennem og hen over. Dels skal det bestå af levende hegn, som vil være ugennemsigtigt om sommeren. I hegnet skal være en låge, og jeg tror også (men jeg er ikke sikker), at der et par steder skal være et hul, så man nemt kan komme om på den anden side af hegnet.

Under alle omstændigheder er det tanken, at vi slår græsset på den side, der vender ind imod gården. Græsset på den anden side af hegnet får lov til at vokse. Her vil vi bare slå en sti eller to.

Et vildt, blomstret look

12. Og så er vi nået til det sidste punkt på listen over relativt realistiske haveplaner. Vi vil forsøge at skabe en blomstereng på det bageste stykke af engen. Det lyder nemt, men jeg ved, at det er ret svært.

blomstereng
Sådan så der ud på bagpladsen i sommers. Det bliver formentlig noget sværere at få vilde blomster til at gro i engen, som har været gødet igennem mange år.
Haveplaner til et helt liv

Det er kun de store ting, der står på listen. Udover dem er der masser af småting. Sådan noget man bare kan gå og hygge sig med i små bidder. Man kan fx uden videre anlægge et georginebed, udvide staudebedet i forhaven, lægge forskellige forårsblomstrende løg langs hækkene og meget, meget mere.

haveplaner
Fra georginebedet på Vadekærgård. Det blev hurigt et super smukt bed.

Og så er der de haveplaner, som nok snarere er havedrømme. Ting, som vi formentlig aldrig får råd og kræfter til at at udføre, men som alligevel fylder i fantasien.

Hvis du har holdt ud og læst med hele vejen, er jeg imponeret. Jeg er selv lidt træt nu … Men vi er ikke færdige. I et fjerde og sidste indlæg i haveplanserien vil jeg udfolde nogle af havedrømmene …

26 meninger om “Flere haveplaner”

 1. Hej Nana
  Det er nok klogt at skelne mellem planer og drømme. Jeg blander det vist tit, og der er klar forskel.
  Birk er også tørstige træer. Jeg synes, de er så kønne både i bladfarve og de hvide stammer – bare hvis du mangler mere til at drikke al jeres vand 🙂
  Det er vist svært med stier, der er nemme. Grus, som du havde, ville jeg egentlig tro var ok, da de kan ordnes med skuffejern og rive. Fliser er jo dyrt, og alle de fuger…. Perlegrus og skærver skal også renses, og her dur skuffejern ikke. Jeg tror, jeg ville vælge gruset.
  Jeg venter spændt på løsningen.
  Kh Lisbeth

   1. Jep! Birkelunden er på plads i hvert fald på papiret) 🙂
    Jeg hælder også til grusstier i køkkenhaven. Det havde vi ikke på Vadekærgård. Her forsøgte vi først med flis og siden med halm. Jeg orker ingen af delene igen. Flisen er tung at arbejde med, og halmen kunne slet ikke holde ukrudtet i ave. Sådan noget slotsgrus tror jeg vil være bedre. Nå, men under alle omstændigheder bliver køkkenhaven ikke i denne sæson. Den er længere nede på listen 🙂
    Tak for indspark, Lisbeth!
    Kh Nana

 2. Det bliver rigtig godt – og der er arbejde til mange år. Birketræer foran sitka graner lyder fantastisk. Sitka er de graner, der drysser flager af barken – de flager, der er så flotte i dekorationer. Blomsterengen bliver svær – men med tiden…
  Kh, Karen

  1. Ja, man skal passe på ikke at komme til at sidde og fald hen … 🙂 Jeg var ikke opmærksom på sitkaens bark, men det lyder godt!
   Kh Nana

 3. Man skal aldrig gå ned på (have)planer og drømme. At man så må ændre på dem hen ad vejen er kun en spændende udfordring. Jeg ved i hvert tilfælde at jeg aldrig i livet når alt det jeg gerne vil, for jeg har en køkkenhave på 1400 kvadratmeter + det løse. Og så er der resten af de 4 tønder land at boltre sig på. Heraf dyrker vores søn halvdelen, og noget er skov og å, men der er så rigeligt med gårdsplads, brændeplads og det der engang var prydhave, men som nu mest er stor, grøn og vild med vilje (eller af tidnød). Håber du når i mål med de fleste af dine planer, glæder mig til at følge med på sidelinjen. Elsker dine smukke billeder. Knus her fra det bornholmske,som i dag er vådt, gråt og utilnærmeligt. 🙂

  1. Hold nu op, Kirsten! Jeg syntes, at min køkkenhave på 400 m2 var stor! 1400 m2 det er jo en køkkenpark 🙂
   Vild med vilje er et fantastisk begreb. Det kan bruges i mange tilfælde, også når man ikke lige har haft tid til at fjerne alle brændenælderne. – Så siger man bare, at de er gode for sommerfuglene, og det ER de jo virkelig 🙂
   Tak fordi du følger med her hos mig! Jeg gad altså godt at se nogle billeder ovre fra dig. – Er du mon på Instagram?
   Knus fra Nana

   1. Nej, jeg er ikke på noget som helst. Synes ikke rigtig tiden rækker til at gøre det ordentligt. Kan lige nå at læse med på en håndfuld blogs.

 4. Sitka gran er en stikkende sag, men da du gerne vil have noget stedsegrønt (det forstår jeg godt) så er det sikkert udmærket. Det var ikke den gran, jeg ville vælge, men den skal vist også bare skjule for indkig.
  Med hensyn til piletræ ville jeg helt klart vælge en hængepil, de er så smukke rundt omkring i haverne. Jeg har desværre ingen og har ikke plads til en.
  Kh Lisbeth

  1. Ja, man kalder den vist også tidselgran, ikke? Vi har udelukkende valgt den, fordi den kan lide at vokse i fugtig bund. De skal stå et sted, vi ikke kommer ret ofte, så vi kommer ikke til at stikke os.
   Jeg tror du har ret i, at det skal være en hængepil. Og her er rigeligt med plads til den 🙂
   Kh Nana

 5. Om der er holdt ud og læst det hele . Ja selvfølgelig , der hele lyder så spændende
  Og ja godt med drømme , man kan sådan læse og lukke øjnene og så næsten se det hele for sig . Det bliver fantastisk . Men husk nu også at nyde det i har nu .
  God aften
  Anita Kjeldsen

  1. Du er altså sød, Anita! Tak fordi du læser med! Og jeg lover at huske at nyde det, der er her lige nu. – Og at nyde processen med at plante træer og grave sø og alting 🙂
   God aften til dig!

 6. Jeg synes at I har en række helt håndgribelige havedrømme og -planer og det lyder så rigtigt altsammen. Det er tydeligt at I har gjort jer mange overvejelser om hvad der lige netop kan trives i jeres jordbund og omgivelser – det kunne man sikkert lære noget af.
  Jeg er også vild med dine billeder og georginerne er det smukkeste i dag – heldigvis kan man relativt nemt etablere sådant et bed igen.
  Jeg hænger på .. 🙂

  1. Ja, det er som om ideerne er blevet mere håndgribelige i løbet af den seneste tid. Det er så rart! I dag har vi indsendt ansøgning om tilladelse til at rive den trælse maskinhal ned. Jeg kan næsten ikke forstå, at det måske snart bliver til virkelighed, at den forsvinder 🙂
   Det er så godt, at du hænger på, Ulla! Det ved du, at jeg sætter stor pris på 🙂
   Kh Nana

 7. Hvad ville (have)livet være uden drømme, planer og projekter 🙂
  Man skal bare huske at det skal være sjovt at lave have, så det ikke bliver en sur og uoverkommelig pligt. Men alle jeres drømme og planer lyder jo fantastiske!

  Selv har jeg grublet meget over hvad der skal ske i vores have da 2019 var et udfordrende år, hvad helbredet angår. Men der er sket nye ting på den front, så jeg er ved godt mod og drømmer om at jeg kan fortsætte mit glade haveliv. Så må tiden vise om det bliver udvidelser eller forenklinger men drømmene kan ingen tage fra os 😉

  Pøj pøj med det hele
  Knus Vibeke

  1. Det skal helt sikkert være sjovt at lave have. Det er jeg bare så enig i. De store ting, vi skal have lavet, kommer vi til at betale os fra, og så er der forhåbentlig kun haveglæder og sjovt havearbejde tilbage til os 🙂
   Det lyder godt, at der er sket nye ting på helbredsfronten, Vibeke! Jeg håber, det betyder, at du har fået det bedre/fået mere overskud. – Og, ja, så skal du da i haven 🙂
   Knus fra Nana

 8. I har godt nok fået styr på jeres havedrømme, så det nu er konkret, og man kan se det for sig. Det skal nok blive godt. Jeg studsede også over sitkagranerne – jeg vidste ikke, de er gode til fugtige områder. Vi har dem i læhegnene mellem markerne, og vi har meget sandet jord. Her udmærker de sig ved, at de er seje og ikke så påvirkelige af vestenvinden – de er gode lætræer, så sandet ikke flyver i forårsstormene. For 16 år siden plantede vi en række, ret tæt langs en mark – de lukker i al fald af, men kønne er de egentlig ikke, når de står så tæt. De vokser rimelig hurtigt, og hvor de da stikker, men det er jo ligegyldigt, når de bare skal lukke af og stå langt fra, hvor I færdes dagligt!
  Jeg kan godt se ideen med granerne bagerst og birkelunden foran – både sommer og vinter vil det være fint, tror jeg.
  Jeg ville i al fald lave et større hul/låge mellem de 2 afdelinger i engen, så man kan få et større køretøj/maskine (a la traktor) igennem, hvis det bliver nødvendigt en dag – man ved aldrig, hvad man finder på!

  1. Tak for at fortælle om jeres sitka. Jeg vil huske, at de ikke må stå for tæt! Og også tak for traktor-pointen! Det havde vi ikke lige tænkt, men du har da ret: Der skal være mulighed for at man kan komme igennem med en maskine – for, som du siger, man ved jo aldrig hvad man finder på …

 9. Der er så godt at få sat alle sine ideer og drømme ned på et stykke papir. Så kan man sortere lidt i hvad der er realistisk og hvad der måske forbliver drømme (men man ved jo aldrig)
  Hvis I gerne vil have noget stedsegrønt, som vokser hurtigt, er Sitka et godt valg, vi har brugt dem som læ mod vest her hos os og det har givet så megen læ i haven, selvom vi bor et sted, hvor der blæser meget. Birk er et flot træ, men nok ikke så holdbar, men en Birkelund lyder dejligt.
  Jeg synes tit, at stier er et problem. Vi har både stier med flis og stenmel og ukrudtet gror fint i begge 🙂 Vi har også et sted med græsstier, det er i Skovbedet og der er meget vådt så dem overvejer vi også hvad vi skal med, græsset har svært ved at klare sig så de skal skiftes på et tidspunkt vi har snakket om grus, nu må vi se, hvad vi bestemmer os for.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  1. Ja, jeg føler faktisk, at jeg er blevet klogere af at arbejde med disse indlæg. Både fordi det er rart at se sine tanker på skrift, og fordi I, gode læsere, giver sådan nogle fine tilbagemeldinger, som giver os nye indsigter 🙂 Godt at høre, at I har positive erfaringer med sitka. Åh-ja, de stier … de er svære. Jeg hælder også mest til grus, tror jeg. Sådan noget slotsgrus eller noget, der ligner.
   Tak for din kommentar, Lene!

 10. Det lyder fantastisk! Mht stierne, så har jeg hørt meget godt om stampet ler – det skulle være billigt at anlægge, smukt at se på, og let at holde. Overvejer det selv til min have

  1. Tak for indspark, Pia! Jeg har googlet “stampet ler”, og jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt det simpelt hen er det samme, som det man ellers kalder slotsgrus eller parkgrus. Det har jeg selv haft i tankerne. Jeg vil google videre og se, om der alligevel er en forskel 🙂

 11. Kære Nana

  Det bliver så spændende at følge med i, når I begynder at realisere alle jeres haveplaner. Med hensyn til stier er det vist svært at finde løsninger, der udelukker ukrudt. Vi har stenmel i gangene i den hvide have, og der kan vi holde det nogenlunde nede. I køkkenhaven har vi flis, men det gror ukrudtet lystigt i, så nu har vi bestemt os for fliser i køkkenhaven, så vi har lige hentet 30m2 brugte fliser, som skal lægges i gangene på et tidspunkt. Så kan vi forhåbentlig holde ukrudtet nede med ukrudtsbrænder.

  God fornøjelse med alle planerne

  Anette

 12. Hej Nana. Vi har været i gennem mange af de samme drømme/planer og jeg ville vælge slots grus til stier. Vi har plantet læhegn og i løbet af små 4 år står det stort og smukt. Vi fik også gravet en sø nederst på vores fugtige eng. Den er fuld af vand indtil sommer, så falder grundvandet desværre og den når at tørre helt ud 🙁 det var ikke lige planen! Vi har haft en havearkitekt på og hun lavede en smuk plan, hvor vi drømte om en 900 m2. Vi har nu sat til salg( det er mig, som også gerne flytter;-) ) Vi har været alt for ambitiøse og det kniber med tiden til at nå alt det vi allerede har sat i værk! Jeg sidder med helt samme følelse, som du havde i dit forrige hjem 🙁 Så jeg vil gerne tilbage til byen og nyde detaljen istedet for de store linjer. Men der er smukt på landet 🙂 Mange glade hilsner Tina

  1. Hej Tina.
   Ja, jeg tror også, at vi ender med slotsgrus, når (hvis 🙂 ) vi engang når til køkkenhaven.
   Held og lykke med salget! Der er altså en god, ny energi i at flytte, og jeg kan sagtens forstå jer! Landet er smukt, men byen har også sine fordele 🙂
   Jeg tror altså ikke, at vores kommende sø nogensinde tørrer ud, så højt grundvandet står her, men det bliver da spændende at se …
   God weekend, Tina!
   Kh Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.