Falmet Skønhed af Dorthe Kvist

falmet skønhed af dorthe kvist
Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er streg.anmeldelse-2.jpg

Anmeldereksemplar

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er streg.anmeldelse-2.jpg

Falmet Skønhed af Dorthe Kvist er en bog om tørrede blomster. Bogen handler om, hvilke blomster, der egner sig til tørring, hvordan man tørrer blomster og sidst, men ikke mindst er bogen fuld af ideer til, hvordan man kan bruge de tørrede blomster (i kranse, i buketter, i portaler, som hårpynt, som vægpynt og meget mere).

Falmet Skønhed er både praktisk og poetisk. Praktisk, fordi den er fuld af opskrifter på DIY projekter med tørrede blomster. Poetisk, fordi de tørrede blomster i Dorthe Kvists arrangementer er så lette, at de næsten svæver.

Maria Fynsk Norup har taget billederne. Og sikke billeder. De bidrager i høj grad til den poetiske stemning. En del af dem leder tankerne tilbage til de store hollandske blomstermalere i barokken. Både opstillingen af blomsterne, den mørke baggrund og lyset, der spiller i glasset, er ren barok.

Selve de tørrede blomster trækker også tråde tilbage til barokken, hvor kunsten beskæftigede sig med livets forgængelighed. Altså, når jeg ser de billeder, bliver min indre dansklærer vakt …

falmet skønhed af dorthe kvist

Bogen er skøn at skue, den er en fornøjelse at bladre i og at læse. Og så er den er inspirerende. Jeg kan godt lide, at Dorthe Kvist sideløbende med sine meget præcise instruktioner i, hvordan man kan gøre hende kunsten efter, igen og igen minder om, at man ikke skal føle sig bundet af hendes opskrifter. Selv jeg – der som udgangspunkt ikke er fan af tørrede blomster – er blevet inspireret. Da jeg gik tur i dag, plukkede jeg nogle tørre græsser og nogle frøstande. Bare i tilfælde af, at jeg skulle finde på noget at bruge dem til. Og jeg leger alvorligt med tanken om at tilsætte julepynten en tørret blomst eller to.

falmet skønhed af dorthe kvist

Som det fremgår øverst på siden, har jeg modtaget bogen som anmeldereksemplar. Jeg var med, da den blev lanceret, og den dejlige eftermiddag har jeg allerede skrevet om.

Du kan få Falmet Skønhed, der er udkommet hos Koustrup & Co., til en rigtigt fornuftig pris hos Saxo [reklamelink].

8 meninger om “Falmet Skønhed af Dorthe Kvist”

 1. Det lyder som en skøn bog, Nana.
  Jeg holder meget af tørrede blomster og visne frøstande. Da jeg var ung, tørrede jeg mange fine blomster og havde i et par år buketter hængende ned fra loftet i en udestue 🙂

  1. Det er virkelig en lækker bog. Jeg tænker, at den kommer under juletræet en del steder 🙂
   Jeg tørrede også blomster i mine unge dage. Det er sjovt som sådan noget kommer og går – og kommer igen 🙂

 2. Sikke en fin anmeldelse, Nana.

  Det virker som om, den bog har rykket dig et nyt sted hen. Og det kan de bedste bøger.

  For noget tid siden, hvor du også skrev et indlæg om tørrede blomster, havde jeg ikke kræfter til at kommentere. Men jeg havde lyst til det! For jeg syntes, den buket du havde på dit skab var så utrolig smuk!

  Og jeg kom til at tænke på, at der er historier gemt i tørrede blomster. Mere end i friske. Og det giver jo mening.
  Jeg skriver digte, og da jeg så din buket på skabet, tænkte jeg straks, hvad fortæller den? Hvem er den kvinde, der har haft den? Fik hun den af sin kærlighed? Hvordan var hendes sommer?
  Og jeg fik lyst til at skrive om det.

  Jeg ved godt, mange skriver digte om friske blomster, og jeg elsker selvfølgelig dem, lige så højt, som de tørrede.
  Men der er – igen – større historier gemt i de tørrede. Og en længsel og melankoli, som fx er digtenes brændstof.

  Man kan sammenligne det lidt med et nymalet, restaureret hus. Eller et hus, der har sprækker, afskallede pletter, der knirker og har musehuller.
  Huse skal jo restaureres en gang i mellem. Og det er fint! Men jeg ved godt, hvilket hus jeg helst vil skrive om.

  Undskyld. Jeg kom langt væk med det her skriv. Fra en lidt anden vinkel. Håber, du kan tilgive mig!

  Hav den fineste dag, Nana.

  Med varme hilsener fra Laila

  1. Jeg elsker dine kommentarer, Laila! Tak for denne! Jeg kan sagtens følge dig. Du fik mig til at tænke på en sjov øvelse, jeg plejede at lave på mine engelskhold. – For at få de tavse til at kaste sig ud i at snakke løs på engelsk. Jeg medbragte en æske, som jeg havde fyldt med forskellige små ting. Der kunne have været en tørret blomst imellem. Jeg fortalte så, at æsken havde stået på loftet hos en gammel dame, der var død. Den indeholdt hendes minder. Så skulle hver kursist vælge en af tingene og fortælle hvad den havde betydet for den gamle dame. Jeg har faktisk stadig æsken med indhold. Jeg er endt med selv at tro på, at den har stået på et loft i et dødsbo. – Nu var det mig der kommer langt væk, men jeg måtte lige fortælle om æsken 🙂
   Kh Nana

   1. Det var en fin historie. Det er sjovt, du er endt med selv at tro på den. At den bare er blevet sådan. Så fint, du gemmer æsken!

    Jeg tror, du har været en helt fantastisk lærer, Nana. Og at det må have været sådan et vidunderligt job at have.

    Hav det godt. Bedste hilsener her fra Fyn. Fra Laila

    1. Ja, undervisning er et godt arbejde! Når jeg tænker efter, savner jeg det virkelig. Men jeg har stadig min æske 🙂
     Tak, Laila og i lige måde til dig!

 3. Barokken var også det første, jeg tænkte på, da jeg fik mit anmeldereksemplar. Memento mori. Det er da en dejlig bog. Min anmeldelse kommer i morgen, og jeg har også barok-elementet med, for det er så slående. I hvert fald for sådan nogle som os, der har beskæftiget os med perioden. Jeg kan stadig genlæse nogle af de engelske digte fra den tid 🙂
  Kh, Karen

  1. Ja, man kan næsten kun tænke barok, memento mori og vanitas, når man ser den bog. Jeg læser ikke engelsk barok (det skulle jeg måske gøre!), men jeg har en svaghed for Kingo 🙂
   Kh Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.