En rigtig møguge

møguge
En møguge for westierne

Westierne har haft en rigtig møguge. Mandag var de hos tandlægen, og onsdag stod i frisørens tegn. Ikke spor sjovt.

Dårlige hundetænder og manglende gnaveben

Vi har problemer med at holde Asta og Bellas tænder rene. Jeg har aldrig før oplevet, at mine hunde har haft dårlige tænder, men mine tidligere hunde har også fået gnaveben. Det får vores nuværende tre hunde ikke. Det skyldes, at sådan et tyggeben kan forvandle den ellers stille Olga til en ret aggressiv udgave af en collie. Derfor har kødben ingen adgang hos os. Jeg ved ikke, om det kun er derfor, men jeg mistænker i hvert fald de manglende gnaveben for at være en del af årsagen til westiernes dårlige tandhygiejne.

møguge
Westierne i en afslappet stund. Uden tanker om tandlæger og trimmere.
Tandtjek hos dyrlægen

Begge westier har med jævne mellemrum været hos dyrlægen for at få renset tænder (og for Bellas vedkommende: fået fjernet tænder), og vi har børstet tænder på alle tre hunde igennem lang tid. Deres fortænder så også fine ud ved mandagens tandtjek, men tænderne og tandkødet inde bagved var i en mindre god forfatning hos westierne. Så der måtte endnu en tandrensning til – og stakkels Bella mistede endnu et par tænder.

westie
Bella. Nok er hun nærmest tandløs, men sikke da nogle øjne. Jeg elsker Bellas på én gang faste og uudgrundelige blik.

Hos dyrlægen købte jeg en fingerdut, man kan bruge i stedet for en tandbørste, når man renser hundenes tænder. Den har jeg brugt de seneste dage, og den virker bedre, end den tandbørste, vi har brugt hidtil. Jeg tror, at tandhygiejneniveauet bliver hævet i fremtiden.

Du kan læse om hundetandpleje hos Netdyredokteren her.

møguge
En nyklippet Asta med ører, der lyser i aftensolen. (Kurven er i øvrigt ikke til hunde, men til tæpper …)
Onsdag hos hundetrimmeren

Asta og Bella sov hele tirsdagen. De var stadig smådopede efter mandagens bedøvelse. Onsdag vågnede de til endnu en hård dag. Den blev nemlig tilbragt hos hundetrimmeren. Det er ikke altid så nemt at være hund. Men nu er det heldigvis nemt igen, og det er planen, at det skal være nemt i mange uger.

Colliehygge hjemme på gården

Olgas uge 6 har været god. Hun har bare hygget sig hjemme på gården.

collie

11 meninger om “En rigtig møguge”

 1. Øv for en uge – godt at den er overstået! Og stakkels Bella. Hvor gammel er hun efterhånden? Måske kan du give dem ben lidt hver for sig, så dejlige Olga kan få ro til sit eget ben?
  Min gamle Westie Vilmer havde dårlige tænder, selvom han fik ben, tyggepinde og de der tandstænger som man også kan købe. Han fik også specielt “tand”- mad fra dyrlægen. Han blødte nogle gange fra tandkødet når han tyggede. Min gamle Luffe havde meget fine og sunde tænder indtil kort før hans død.
  Måske er Westier disponeret for dårlige tænder, jeg ved det ikke, men jeg har tænkt over det i forhold til Bjørn og jeg har fra start børstet hans tænder med sådan en fingertut som du beskriver. Men, så begyndte jo alt det der med sår under hagen og slikken poter og jeg kom fra tænderne…. Der er jo meget at se til for dig med tre hunde, men den fingertut er fin at bruge 🙂

  MHT trimning har jeg prøvet at vænne Bjørn til det, men det er også gået i kludder for jeg var ikke vild med det første sted som jeg kom hos og min gamle hundefrisør som du også har, tager ikke nye hunde ind – øv, for hun er god uanset hundene ikke nyder det. Min gamle Vilmer rystede og bævede hele vejen ind ad indkørslen.. Jeg har en ide om at lære det trimmefis selv, men det er et kæmpe arbejde. Jeg tager i hvertfald et kursus, det har jeg besluttet selvom jeg nok bliver til grin med en hund der hverken vil det ene eller det andet, men det er svært at finde en der kan trimme og vil tage ham her…

  Hunde – gud hvor kan man bekymre sig og jo ældre man bliver jo værre.. (man=jeg) Hahaha!

  1. Bella er 11, og hun er begyndt at virke lidt gammel. Hun er blevet sådan lidt blød i musklerne, og vil allerhelst ligge i sofaen.
   Jeg kan godt forstå, at du kom fra det med tandbørstningen, for man kan ligesom kun rumme så meget, men det er nok en god idé at være konsekvent med fingertutten. Jeg vil virkelig prøve at være grundig indtil næste tandtjek! Min dyrlæge siger, at det typisk er små hunde, der har problemer med tandsten, og det passer jo godt både med din og min oplevelse.

   Det er svært at finde en god hundetrimmer, og jeg havde vældig travlt med at komme tilbage til Anette, da vi vendte hjem til Nordsjælland. Hun tog os heldigvis tilbage. Jeg glæder mig til at høre om, du kommer til at trimme selv. Tænk også på alle de penge, du kan spare 🙂 Asta er altid blevet klippet, fordi hendes pels er for blød, og denne gang sagde trimmeren, at de nok også skal til at klippe Bella, fordi hun er blevet så gammel, at hun rykker med, når de rykker i pelsen.

   Ja, der er meget at bekymre sig om, når man har hund. – Og jeg tror du har ret: Der bliver kun mere, jo ældre man bliver 🙂

   1. Jeg er spændt på hvad min nuværende trimmer siger til Bjørn om et par uger – hun synes også at hans pels er meget blød og “mærkelig” han er stadig på prøve hos hende, derfor vil jeg også lære at trimme selv og pengene kan sagtens bruges andre steder
    Min gamle Vilmer blev også klippet de sidste år, jeg synes at det er godt at der ikke trimmes for trimningens skyld, det er synd at blive ved når de bliver gamle.
    Bella er bare kær og det er Asta i tæppekurven også 🙂

 2. Ja de hunde, det er besværligt. Jeg har prøvet at trimme selv, men nemt er det ikke. Jeg kan godt forstå, at hundene ikke bryder sig om det, det minder jo nærmest om dyrplageri. Desuden er det meget dyrt, derfor er jeg glad for de små sorte, de kræver meget lidt pelspleje, kun når de fælder er der lidt mere arbejde. Med hensyn til tænderne har Schippo fået fjernet en rådden kindtand, Bellis har alle sine endnu. Men det er også dyrt at komme til dyrlæge med dem. Schippos tand kostede i hvert fald en mindre formue, dyrlægen har meget avanceret udstyr, det skal jo også betales.
  Kh Lisbeth

  1. Ja, der følger noget med, når man har hund. Som jeg lige skrev til den anden Lisbeth, bliver Asta klippet – og Bella skal også gå over til klipning i stedet for trimning. Det tror jeg, at hun bliver glad for. Det smarte ved hunde, der går til frisøren er jo, at de ikke fælder, men uha, ja, det er altså dyrt. – Og jeg synes prisen stiger nærmest fra gang til gang.
   Angående dyrlæge, så har jeg ofte sagt, at man skulle have haft en dyreklinik, så havde man været rig 🙂
   Kh Nana

 3. Åh stakkels hunde. Min lille græker Freja føler med dem. Hun har selv haft en møguge. Mandag til dyrlægen og vaccineres. Så kom onsdag, hvor hun i den ene stald, hvor hun hver morgen er med på arbejde, havde fundet noget rigtig lækkert, velduftende l… ude på marken at rulle sig i. Rigtig uretfærdigt og helt urimeligt, blev hun vasket under hanen i stalden, før hun måtte komme med i bilen. Fredag havde hun “hjulpet” til i haven og måtte have vasket sine fødder. Øv, øv og øv. Og i dag måtte hun ikke komme med til fødselsdag. Kan det blive meget værre for en lille hund?

 4. Ej det er jeg ked af at høre, tand problemer er virkeligt øv.
  Skal du måske give et anderledes foder som har noget varigt godt i sig for tænderne?
  Til vores hund og katte giver vi “PlaqueOff” poudre (lidt pulver i maden og det holder bisser og tandkød godt).
  Vi har endnu aldrig haft brug for hjælp fra dyrlægen til tænder og tandkød og vores hund fylder snart ti år.
  Jeg håber I finder en god løsning.
  Hilsner og en god søndag og pas på jer i stormens øje 🙂

  1. Jeg tror også det har med race at gøre. Vores collie har fine tænder, og min dyrlæge siger, at det typisk er små hunde der har tandproblemer. Jeg har forsøgt med diverse midler, men har endnu ikke set effekt. Jeg vil prøve at se efter PlaqueOff. Tak for rådet 🙂
   Tak, Tina – og god søndag til jer, også!

 5. Så mysigt att läsa om dina hundar, vilken tuff vecka för dom. Jag försöker borsta Lykkes tänder ofta, men om sanningen ska fram blir det inte tillräckligt ofta… En fingertuta kanske vore något att köpa.
  Jag använde “tuggben” anpassade för tänderna, men jag tyckte att hon gick upp i vikt av dom…
  Ha en fin kväll
  Kram Maria

  1. Åh, jeg har ikke tænkt på, at hundene tager på af at få tyggeben, men det har du da garanteret ret i. Hvis Lykke har tendens til at danne tandsten, kan jeg virkelig anbefale fingertutten 🙂 Jeg synes, den er meget nemmere at bruge, end tandbørsten, og hundene virker også til at foretrække den. Asta ser ligefrem ud til at nyde at få børstet tænder med den nye “tandbørste” 🙂
   Tak, Maria og i lige måde til jer!
   Knus fra Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.