En god kop te

kop te

Jeg har drukket te, siden jeg var omkring 10 år gammel. Mange kopper te hver dag. Aldrig urtete, meget nødigt frugte, af og til hvid te, i perioder lidt grøn te, og altid sort te. Sort te i spandevis.

Te kan kvikke op, den kan berolige, den kan trøste, den kan give tryghed. Te passer ligesom til enhver lejlighed.

en god kop te
Te, stearinlys, havebog og sofa. Så bliver en januaraften god.

Jeg er vokset op med Irmas Earl Grey med jasmin. I dag er en helt frisk Earl Grey min yndlingste. Men jeg holder også meget af mange rene, sorte teer. Og så en kop grøn te ind imellem. Jeg kan lide at skifte mellem forskellige teer, og jeg har næsten altid 5-10 slags i huset.

kop te
Solskin på gårdspladsen. Te, bog og croissant. En tidlig formiddag i det tidlige forår. Så bliver det ikke meget bedre.

I dag har jeg modtaget en pakke fra Perchs. Det er altid en fornøjelse at åbne sådan en pakke. Sikke altså en duft! Og fornemmelsen af at hælde den friske te på dåse. Det er en fornemmelse af luksus. Jeg har i hele mit voksne liv købt det meste af min te hos Perchs. Når jeg synes, at teen derfra smager lidt bedre, end andre teer, er det formentlig bare noget jeg bilder mig ind. Det handler nok snarere om, at det har jeg “altid” gjort, og det er der en tryghed i.

perchs
Alle disse herligheder har jeg pakket ud i dag. Nu kan vi klare os lidt igen …

Jeg kan godt drikke en kop kaffe latte. Hvis den er i dobbelt størrelse og med kun ét kaffeshot. Rigtige kaffedrikkere vil kalde det varm mælk med farve. Det tog mig mange år at nå dertil, og jeg er ret tilfreds med, at jeg kan gå på café og drikke kaffe latte. Så er man ligesom rigtigt voksen.

te og kage
Te og jordbærkage i haven på Norske Allé i Holte.

Men det er te, der er min drik. Og i dette øjeblik har Søren sagt, at han vil brygge en kop til mig. Jeg har bedt om grøn te med citron og ingefær. Fordi det er aften, og om aftenen foretrækker jeg grøn te.

tebord
Te og hindbær fra haven. Te kan drikkes til det meste..

Drikker du te eller kaffe? Eller begge dele? Eller måske ingen af delene?

36 meninger om “En god kop te”

 1. Jeg er helt på linje med dig, Nana. Helst sort the og gerne Earl Grey. Jeg er ligeledes vokset op med Irmas the (og den blå kaffe) og elsker stadig begge dele. Men Earl Grey er mit aften ritual næsten hver aften…

  1. Det er sjovt, som tedrikning kan blive rituel. Det er mange år siden, jeg sidst har smagt Irmas Earl Grey med jasminblomster, men det skal jeg da snart prøve 🙂
   God weekend til jer, Neija!

 2. Kaffe er det jeg skal have 2 kopper hver morgen ellers føler jeg ikke jeg vågner helt. Måske en kop hvis der er gæster om eftermiddag men ellers kun morgen. Kan godt lide Kamilla the om aften eller hyben the med citron. Men ellers ikke flere varme drikke men drikke en del vand og gerne et glas god rødvin. Ja det er vist det jeg holder af.

  1. Jeg tror, der er mange, der har det som du og drikker kaffe om morgenen. Noget af det allerførste jeg gør, når jeg er stået op, er at lave en kop te. Kaffe kan jeg slet ikke overskue fra morgenstunden 🙂 – Jeg er i øvrigt enig ,i at vand – og et godt glas rødvin – er godt 🙂
   God lørdag til dig, Jonna!

 3. Earl Grey med Jasmine om morgenen, men snart efterfulgt af en kop Cafe au Lait. Resten af dagen er det kaffen, næsten i spandevis.

  1. Det er sjovt, du skriver “café au lait”. Det hed det i min ungdom, men nu siger alle “caffe latte”. Jeg har lige googlet, og jeg er blevet klogere. Der er forskel på den franske og den italienske variant. – Og jeg tror, jeg foretrækker den franske, som lyder mindre kaffestærk. Tak at udvide min kaffeviden 🙂
   God lørdag til dig, Marianne!

 4. Jag håller med dig, en kopp Earl grey i soffan under en filt, det är mysigt:) Fast egentligen dricker jag mest te på morgonen och förmiddag.
  Men jag har nog inte sett Earl Grey med Jasmine här i Sverige?! Låter jättegott annars.
  Jag har inte “lärt” mig att dricka kaffe ännu… det doftar så gott men det har liksom inte blivit av att jag börjat med det.
  Ha en fin kväll
  Kram Maria

  1. Hi-hi, nej, det er da også noget underligt noget, at man skal lære at drikke kaffe 🙂 Det kan godt ske, jeg en dag helt opgiver kaffen igen, for jeg kan virkelig bedre lide te!
   Dejlig weekend til jer!
   Knus fra Nana

 5. Hm. Jeg vil ikke mene, at grøn the er det bedste at drikke om aftenen, Nana. Heller ikke hvid eller sort the. Men grøn the er nok det værste, for rigtig mange sorter grøn the, er høje på koffein. Endda mere end hvad der er i kaffe. Dvs. man kommer til at sove elendigt. For koffein er først ude af kroppen efter 8 timer.
  Jeg havde engang en stor, hyggelig bog om grøn the.
  Og jeg mener at kunne huske, at der selvfølgelig findes sorter uden koffein / thein, men det er ikke de almindeligste.

  Jeg kan godt forstå, du elsker Irmas the. Den fik jeg også som barn. Og det vækker så mange minder. Både mad og drikke gør det. Vi er så følelsesmæssigt forbundne til det, vi spiser og drikker. Og det mærker jeg også følelsen af, at du er, her i dit indlæg.

  Alt det bedste til dig. Fra Laila

  1. Hmm … jeg har lært, at grøn te indeholder halvt så meget koffein, som sort te – som igen indeholder betydeligt mindre koffein, end kaffe. – Men det varierer sikkert fra te til te. Jeg tror ikke jeg er særligt påvirkelig for koffein. Jeg sover lige godt (eller dårligt), hvadenten jeg drikker te om aftenen eller ej.

 6. Jeg er tedrikker. Helt monogam tedrikker – ikke noget kaffe til mig, tak, men gerne Irmas Earl Grey!! Vi har vist en del tilfælles

  1. Nu føler jeg næsten, at jeg er teen utro, når jeg tvinger en kop kaffe i mig 🙂
   Det kunne være hyggeligt at mødes en dag, Pia, så kunne vi udveksle erfaringer og drikke en masse Earl Grey 🙂

 7. Jeg er også på teholdet. Sort te om morgenen (har fundet en glimrende sort te hos min grøntsagspusher, Fatih hedder den), citron og ingefær eller grøn te i løbet af dagen (den kan drikkes, selvom den er blevet glemt og kold) og så gerne en Darjeeling om aftenen.
  Har aldrig prøvet Perchs teer, men jeg ved, de er gode
  Nu må jeg da vist hellere gå ud og sætte vand over…
  Kh, Karen

  1. Noget af det charmerende ved te er, at der findes så mange forskellige. En del af fornøjelsen er at vælge, hvilken te man har lyst til at drikke 🙂 Lige nu sidder du måske med en kop Darjeeling …
   Kh Nana

 8. Jeg drikker både kaffe og te.
  Kaffen gerne med en smule mælk. En blanding af sort the og andet (f.eks. julete) er min favorit te. Urtete kan gå an men ikke kamille te.

  1. Da jeg var ung, drak jeg en te, der hed munkete. Den smagte som julete, og nu sidder jeg og får helt lyst til at købe munkete. Men urtete … Den hopper jeg ikke på 🙂
   God søndag til dig, Aase!

 9. Hej Nana – jeg lærte at drikke Nescafé hos min mormor, da jeg var barn – med masser af mælk og sukker hm.! Nu drikker jeg helst kaffe med en masse mælk – og når det skal være luksus også flødeskum – det gør ligesom kaffen rundere i smagen ( nu uden sukker ) men til hverdag er jeg helt klart tedrikker – brændenælde og rødkløver til morgen og grøn eller sort te om eftermiddagen – helst ikke senere end klokken 16 af hensyn til min nattesøvn – jeg elsker grøn te – men oplevede det mærkelige sidste år, da jeg fik kemoterapi, at jeg lige pludselig kun kunne lide sort te – nu har jeg heldigvis fået min gamle smagssans igen – jubii mange hilsener Ghita

  1. Hej Ghita.
   Jeg kan faktisk ret godt lide Nescafe. – Og kaffe med flødeskum er heller ikke dårligt! Flødeskum er godt til mange ting 🙂
   Det må være mærkeligt at opleve smagssansen ændre sig. Godt, at du har fået din smagssans igen. – Og ikke mindst, at du er færdig med kemoterapien!
   Kh Nana

 10. Jeg tør næsten ikke skrive det, men jeg er kaffedrikker. Tidligere over 10 kopper om dagen.
  Nu drikker jeg 5 om dagen. Te, kun når jeg er syg, ingefær eller earl Grey med citron. Jeg drikker vand med citron, minze og hyldeblomst eller rabarber. Da jeg bor i Schweiz drikker jeg også vin, men ikke hver dag
  Det ser fantastisk hyggeligt ud ved dig og jeg glæder mig over din blog
  Kh Jette

  1. Altså, jeg synes jo, at kaffedrikkere er lidt seje 🙂 Jeg drikker meget vand, men glemmer at tilsætte lidt smag. Det vil jeg prøve at huske at gøre engang imellem.
   Tusind tak for din kommentar og dine pæne ord om min blog! Det glæder mig at høre fra dig. Det er hyggeligt at vide, at jeg har en læser i Schweiz 🙂
   Kh Nana

 11. Hej Nana. Jeg er te drikker ligesom dig. Lige i øjeblikket drikker jeg mest lakrids te, og bruger det lidt som “noget” i stedet for feks slik/kage. Kaffe drikker jeg kun, hvis jeg er et sted, hvor jeg ikke kan få mig selv til at sige, at jeg ikke drikker det. Jeg er 55 år, og har for længst besluttet, at jeg ikke behøver at lære at drikke kaffe. Kh. Tina.

  1. Ja, sådan en te, der smager sødt er en god erstatning for andre søde ting. Det er heldigvis sjældent i dag, at man ikke bliver budt på te, synes jeg. Da jeg var ung (jeg er 57, så det var nok det samme, da du var ung 🙂 ), blev der ofte udelukkende serveret kaffe til fester og på kurser og i andre sammenhænge. Hvis man var heldig, var der nogle breve Medovate. Det er helt klart gået fremad med teserveringen 🙂
   God søndag til dig, Tina!
   Kh Nana

 12. Jeg kan ikke fordrage kaffe, prøvede enkelte gange som ung at lære det, men besluttede mig for at kaffe ikke var min kop te 😉
  Førhen drak jeg mest sort te, de senere år er jeg gået over til grøn og hvid te med forskellige smagsvarianter. I dag har jeg købt hvid te med tranebær og grøn te med ingefær. Derudover står der er Earl grey med citron og en sort te med bær, kaldet mormors bær-te. Det er min mands favoritter. Så her i huset brygges der to termokander te, og jeg drikker mindst to liter om dagen.
  Jeg bryder mig heller ikke om urtete. Roibos te er også dømt ude.

  PS du har ret, der er mindre koffein i te end i kaffe, mindst i grøn og hvid te

  1. Jeg drikker også flere liter te om dagen, og hvis jeg er længe hjemmefra, og ikke får min te, kaster jeg mig over tebrygningen, så snart jeg er hjemme igen 🙂
   Roibos te smager – efter min mening – ligeså forfærdeligt som urtete. – Og mon ikke også det er en slags urtete. Den kommer vist ikke fra teplanten. Det er godt, der er så mange forskellige varme drikke at vælge imellem, når vi nu er så forskellige i vores smag 🙂
   God søndag til dig, Lene!

  1. Tak, Ingrid – og en dejlig weekend til dig!
   Vi har slet ikke samme smag i varme drikke, kan jeg se, men vi er ellers grundlæggende enige om at sætte pris på de små hverdagsglæder 🙂

  1. Ih, det lyder godt! Og te må være alletiders vare at sende med posten. Jeg forsøgte mig engang med online brugskunstbutik. Og der var så mange udfordringer med at sende tingene. De gik i stykker, de var kæmpe store, …. Men det må være hyggeligt at pakke te og sende den afsted 🙂

 13. Det kor kan jeg ikke synge med i – jeg ved ikke noget værre end Earl Gray og når jeg drikker te drikker jeg helst noget der smager af noget helt andet og gerne lakrids :o) (Nu tænker jeg at de fleste i denne tråd ryster på hovedet af mig – haha)
  Før i tiden drak jeg kun te når jeg var syg, jeg er vokset op med kaffe og – synes at “rigtig” te er beskt og bittert. Te med mælk er noget af det mest mærkelige at se på, hvorimod kaffe med mælk ser dejlig afrundet ud ;))

  1. Jamen, lakridste er jo ikke rigtig te 😉
   Du har iøvrigt ret i, at te med mælk kan få en lidt ærgerlig farve. – Medmindre teen er meget stærk.
   Godt at vi har mulighed for at vælge lige den varme drik vi foretrækker. – Jeg skal huske at byde dig på kaffe, hvis du en dag kommer forbi 🙂

 14. Jeg drikker begge dele. Kaffen brygger vi på den lille 8-kantede italienske kande, så den bliver næsten espressoagtig og så med MASSER af varm opskummet mælk. – altså varm mælk med farve 🙂
  Jeg er også glad for te. Om morgenen får vi altid sort te med jasmin fra den lokale brugs, op ad dagen og om aftenen forskellige teer, for det meste nogle fra perchs. Pushkin er god og Hvid tempelte. er en yndling.
  Jeg skal prøve at huske, at det er te, jeg skal byde på, når I kommer og banker på den gule dør 🙂

  1. Jeg får ofte Pushkin hos en veninde. Jeg kommer til at tænke på hende, når du skriver om den 🙂
   Det lyder, som om vi har samme smag, når det gælder kaffe. Der skal masser af mælk til 🙂 Den ottekantede italienske kande jeg pludselig huske, at jeg også har haft engang. Min er forsvundet …
   God mandag til dig, Sanne!

 15. Jeg bliver altid så inspireret af dine indlæg. Tak for det. På dit billed med Mega mussel krusene, så jeg en lille mælkekande. Jeg har den større model – som er for stor til 2 kopper – så den vil jeg ønske mig. Din Københavnertur gav mig også lyst til sådan en tur .. Det er tilmed altid så dejligt at komme hjem fra byen, når man bor fredeligt som jeg i Hornbæk.

  1. Ih, hvor det glæder mig, Annette, at du kan bruge mine blogindlæg til noget!
   Du har ret: Det er godt at komme en tur til København, men mindst ligeså godt at komme hjem igen til Hornbæk og omegn 🙂
   Kh Nana

 16. Jeg drikker mest kaffe. Men her på det sidste er jeg begyndt at drikke et par kopper the om dagen også. Måske jeg skulle prøve med lidt sort the ☺️

  1. Ja, jeg synes du skal give den sorte te en chance. En kop stærk, sort te med mælk. Det er godt 🙂
   Tak for din kommentar, Cecilia, og god dag til dig!

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.