En anden måde at visne på

visne

Jeg har altid plukket blomster i mine haver, men jeg har aldrig haft så mange hjemmedyrkede blomster i vaserne som jeg har i år. Der går næsten ikke en aften uden at jeg arrangerer nye buketter af de blomster som har stået i blomsterboden uden at blive solgt i løbet af dagen. Således også i aften hvor der var lidt af hvert til overs. Dagens blomster blev blandet med blomster jeg allerede har haft stående i flere dage, og mens jeg stod der midt i alle blomsterne, kom jeg til at tænke på en sød blomsterkunde jeg talte med forleden.

Hun spurgte mig hvor længe vores blomster holder i vasen, og jeg havde svært ved at svare, for det er meget forskelligt. Ærteblomsterne holder kun få dage, mens sommerriddersporerne holder i ugevis. Og så er der alle dem ind imellem.

visne
Liljen har tabt en enkelt blad, men er stadig køn. Morgenfruerne strækker sig i forskellige retninger, og den kinesiske forglemmigej har tabt nogle af de bittesmå blomster, men er stadig fuld af knopper.

Siden har jeg tænkt på at de fleste af haveblomsterne visner på en anden måde, end de blomster man kan købe i supermarkedet. Og ikke et ondt ord om dem. Jeg elsker alle blomster. Men blomsterne fra haven forfalder generelt meget langsomt. Riddersporerne taber en enkelt blomst om dagen, mens en ny blomst åbner sig. Morgenfruerne smider ret hurtigt kronbladene på den største blomst på stilken, for at gøre plads til at flere blomsterknopper kan folde sig ud. Kornblomsterne mister langsomt farven, men er stadig kønne når kronbladene bliver hvidlige. Under de kinesiske forglemmigejer samler der sig ret hurtigt et let blomsterdrys, men de står stadig smukt i vasen efter 10 dage.

visne
Levkøjerne er nogle af de blomster der holder længe som afskårne. Åh, de er så skønne …

Der er noget meget organisk over haveblomsternes måde at visne på. Det er vældig tiltalende, men kræver også at man enten har en afslappet, bohemeagtig tilgang til forfaldet og lader blomsterne drysse i fred, eller at man ofte rydder op i vasen: Klipper visne blomster af og smider enkelte stilke ud.

kornblomster
Kornblomsterne har stået i kanden i en uge. Nogle af dem er ved at miste farven og et par knopper hænger lidt, men buketten er stadig ret køn, synes jeg.

For tiden vælger jeg grundlæggende bohememetoden. Ellers kan jeg simpelt hen ikke følge med, og det er faktisk ret yndigt at der ligger en enkelt blomst på bordet, og at et par morgenfruer ser frynsede ud i ansigterne. Og det er ikke så tosset at tænke på at forfald har sin egen charme.

12 meninger om “En anden måde at visne på”

 1. Så dejligt et indlæg Nana
  elsker også det der fede boheme agtige look, når buketterne begynder at falde lidt. Har det ligesom Karen Blixen, at når tulipanerne hænger laaaaangt ud over vasens kant, og bladene ligger på bordet under vasen, så er det bare smukt.
  Håber da at du også får solgt nogle buketter, og ikke må tage alle ind.
  Rigtig god aften

  Knus
  Lone

  1. Tak, søde Lone!
   He-he, ja, det hænder også at vi sælger et bundt blomster 🙂 – men det er ikke en gylden forretning. Medmindre, altså at man indregner alle de penge jeg sparer på ikke at købe blomster 😉
   God ny uge til dig!
   Knus fra Nana

 2. Enig! Det er jo det især haveblomster kan. Jeg er faktisk ikke så god til at plukke buketter til mig selv af en eller anden grund. Her er huset ikke fyldt af blomster, selvom der er rigeligt at tage af. Egentlig lidt underligt, nu jeg tænker over det!

  1. Jeg plejer heller ikke at have så mange blomster inde om sommeren. Jeg tænker at det er fordi man er mest ude, og så nyder man jo blomsterne der 🙂 Men måske skulle du forære dig selv et par buketter i dag? Det er så køligt (i hvert fald her hos os) at man har tid til at nyde buketter indendøre.

 3. Jeg er også en af dem, der næsten aldrig plukker blomster ind selvom jeg tit bestemmer mig for, at det skal være anderledes. Hvis der endelig står en blomst på vores bord er det oftest en som er knækket eller væltet
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

 4. Det er helt sikkert at forfall har sin sjarme, og det gjelder mange ting. I dagens samfunn har vi en tendens til å glorifisere alt som er nytt og ungt, vi bruker, kaster og kjøper nytt. Det er ikke bra!

  Jeg har noen friske blomster liggende til tørk i sand som et prøveprosjekt. Jeg kan huske at jeg gjorde det med godt resultat på 90-tallet. Kanskje en ide for deg å tørke noen av blomstene?

  1. Jeg har faktisk netop hængt nogle statice til tørre. Jeg har også tørret roser i sand, kan jeg huske, men jeg mener det var helt tilbage i begyndelsen af 80’erne. Jeg er egentlig ikke så glad for tørrede blomster, men det er sjovt at de er kommet på mode igen 🙂

 5. Hvert år siger jeg til mig selv, at jeg skal huske at tage blomster ind, så jeg får brugt nogle af alle de vaser jeg har….men så nænner jeg det ikke (selvom jeg udmærket ved, at mange blomster, blomstrer endnu mere, hvis man klipper blomster fra dem, dahlia fx.)

  1. Der er vist mange der har det som du, Esther 🙂 Og jeg kan godt forstå det! Det er heller ikke alt jeg plukker, men selve det at plukke blomster og arrangere dem i en vase giver mig bare så stor glæde – og i år har vi jo en kæmpe skærehave 🙂

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.