Eksperiment “grøn gårdsplads” er slut.

gårdsplads

For et stykke tid siden fortalte jeg at jeg – inspireret af Søren Ryge – havde fået den idé at vores gårdsplads skulle være grøn. Altså dækket af græs. Det skulle spare os for den evindelige lugen af ærtestenene. Vi lod græsset gro. Men det blev ikke godt. Det kom til at se rodet ud, og vi blev enige om at standse eksperimentet. Og så vi gik i gang med at luge. Og vi lugede, og vi lugede. Og da man igen kunne se gårdspladsen, fik vi lagt nye ærtesten ud, for stenlaget var tyndslidt og ujævnt. Det var i dag der kom sten på gårdspladsen. Og jeg er glad.

gårdsplads

Det bliver nok ikke meget lettere at holde gårdspladsen, men formentlig lidt mere overkommeligt, nu hvor ukrudtet skal bevæge sig op igennem et noget tykkere lag ærtesten. Og vi går til lugningen med fornyet kraft fordi vi ved at gårdspladsen bare er pænest med sten.

Nu vi er ved gårdspladsen: Jeg har gået og været træt af stokroserne fordi de – som mange andre stokroser – er angrebet af rust. Jeg har fjernet brune blade i én uendelighed, og jeg har lovet mig selv at så snart de har blomstret, vil jeg rive dem op, brænde dem og aldrig have stokroser igen.

stokroser

Nu blomstrer stokroserne, og jeg er tilbøjelig til at tilgive dem deres brune blade, for deres blomster er bare så yndige. Når jeg ser ud af mit køkkenvindue, og når jeg går over gårdspladsen, kan jeg høre Poul Reichardt synge “Er du dus med himlens fugle”, mens billeder fra diverse Morten Korch film ruller forbi mit indre øje. Og jeg er vist en sentimental nostalgiker, for jeg kan lide det. Så måske får stokroserne lov at blive på gårdspladsen. Måske.

gårdsplads med stokroser

Ærtestenene bliver der, i hvert fald. Eksperiment grøn gårdsplads er slut.

32 meninger om “Eksperiment “grøn gårdsplads” er slut.”

  1. Åh, ja, så længe man kan bruge erfaringerne til noget er det ikke så galt 🙂 Nej, jeg kan vist heller ikke huske at jeg har set stokroser uden rust. Det er måske fordi de står sådan nogle umulige steder på stengrund, opad husmure, under tagudhæng … Det er mange år siden jeg har været i Ebeltoft, men jeg mener at huske at I har mange stokroser …?
   Kh Nana

 1. Smuk og hyggelig gårdsplads 🙂
  Og magter I ikke at luge kan I købe Vegano no1, helt naturligt gift og lovligt.
  Jeg hiver altid en håndful ukrudt op når jeg går et sted hen af gårdspladsen og engang imellem er der for meget, så bruger jeg Vegano.
  Stokroserne er så flotte, de hører ligesom en gård til 🙂
  Pøj pøj med nye sten og en dejlig sommer ønskes 🙂

  1. Vegano lyder interessant! Jeg må google Vegano 🙂 Og, ja, du har ret, stokroser og landidyl hører altså sammen. Vi skal måske bare leve med de rustne blade …
   Tak, Tina, og rigtigt god sommer til dig og dine!

 2. Jeg elsker stokroser. Men for andet år er de også angrebet af rust.
  Så jeg er 99 på at mine ryger op.
  Jeg dur ikke til det.
  Hvor er det synd det er så svært at komme til livs.

  God dag
  Charlotte

  1. Jeg var også sikker i min sag: De skulle ud! Men når de nu blomstrer, gør de det altså svært! Jeg afventer spændt din stokroseaktion 🙂
   God dag til dig, Charlotte!
   Knus

  1. Ja, det ser nemlig ryddeligt ud, og det er rart på en gårdsplads. Vi ville hellere have haft piksten som er smukkere, men man kan ikke få alt man ønsker sig, og ærtestenene er også fine 🙂
   Tak, Ingrid – og i lige måde til dig!
   Knus fra Nana

 3. Det er en løsning, jeg tror, I bliver glade for. Et nyt lag grus gør det helt sikkert bedre i forhold til ukrudt. Jeg har planer om at forsøge mig med stokroser for første gang. Min mellemste havde frø med hjem fra Christians Ø, så det skal prøves. Jeg ved ikke helt, hvor de skal stå, men kommer tid, kommer råd! De, jeg har fået, skulle bliver sorte – spændende!

  1. Dine stokroser kan måske få en bedre placering, end den de ofte ender med: Klemt op ad en husvæg. Jeg havde faktisk engang nogle i et staudebed, og så vidt jeg husker, fik de ikke rust …

 4. Hvor er det pænt med gruset i gårdspladsen. Et tip til at holde gruset frit for ukrudt er at anskaffe en rive til at sætte efter havetraktoren/plæneklipperen, og så rive gårdspladsen 2 gange om ugen, hele sommerhalvåret. Det minimeret ukrudtet rigtig rigtig meget, og det vil være meget begrænset hvad i skal hive op med håndkraft. Det ser også meget flot og indbydende ud, når gruset er nyrevet. Vi har utroligt meget grus, både gårdsplads og p- plads, samt bag maskinhuset, så jeg ved det virker med at rive det ofte 🙂

  Kærlig hilsen Anette

  1. Vi må se om ikke vi kan få en rive til vores frontklipper. Den er faktisk nummeret for lille til os, men efter at jeg har undersøgt priser på større havetraktorer, har jeg opgivet ideen om at få sådan en 🙂 Ideen med en rive er i hvert fald god! Tak, Anette!
   Kærlig hilsen Nana

 5. Prøvede du det nemme råd mod rust i bladene på stokroserne, jeg gav dig sidste år. Det er gratis, og det virker.

  1. Ja, du tænker på sukker, ikke? Det har jeg prøvet, men måske ikke nok – for de får stadig brune blade. Men det virker hos dig?

 6. Hej Nana:-)
  Vi har haft samme erfaring(og drømme) med den grønne-Søren Rye -gårdsplads, her fungerede det heller ikke, og ikke særlig praktisk. Så her kom også et ekstra lag ral på. Vi har også rive til gårdspladsen, bruger den dog ikke så ofte som Fru P, men burde gøre, for har lige hakket vores gårdsplads i yderområderne i dag.(ps smeden har lavet vores rive til havetraktoren)
  Heldige dig der kan have stokroser, her vil de bare ikke være og har endda masser af sandjord og TØRT.
  Til gengæld overvejer jeg om jeg orker de alm roser, for hvor ser de fleste dog miserable ud…..men altså duften i stuen…..
  Go aften
  Knus Anette

  1. Jamen, vi må have en rive! Jeg ved ikke om der findes sådan en til vores bette frontklipper, men mon ikke …? Ja, stokroser bestemmer vist selv hvor de vil være, og her vil de åbenbart gerne gro, men ikke have grønne blade 🙂 Roser kan være besværlige, de er sådan nogle primadonnaer 🙂
   God weekend til dig, Anette!
   Knus fra Nana

 7. Vi har grus i gårdspladsen og det bliver revet jævnligt. Har en rive til traktor/plæneklipper, den klarer deg meste ukrudt.

  1. Jeg er overbevist! Vi skal have en gårdspladsrive. Jeg håber at man kan få sådan en til vores plæneklipper. Umiddelbart kan jeg ikke finde en rive der passer til en Husqvarna frontklipper, men jeg leder videre 🙂

 8. Stokroser er noget så smukke, men jeg er aldrig lykkedes med dem…
  Forstår godt du har droppet den grønne gårdsplads – det ser smukt ud med stenene!

  1. Ja, det ser mere ordentlig ud med stenene. Jeg er glad for at vi er endt med den løsning 🙂 Jeg tror at stokroser gror hvor det passer dem. Jeg har engang købt dem i dyre domme, og de blev aldrig til noget. Her sår de sig selv allevegne, og vi luger dem væk for at kunne komme frem for stokroser 😉 Men grønne blade vil de altså ikke levere …

 9. Hvor er det fint på gårdspladsen. Jeg tror man skal være Søren Ryge for at bruge hans Søren Ryge idéer 😉
  Elsker stokroser og mine står så flot i år, og de fleste af roserne er også mega flotte i forhold til andre år. Underligt sådan en forskel der kan være. Synes mange klager i år.
  Nyd dine smukke blomster på stokroserne. Jeg er også en uforbederlig sentimental nostalgiker hihi
  Rigtig god weekend

  Knus
  Lone

  1. He-he, ja, det kan være jeg bare ikke er nok Søren Ryge 🙂 Åh, du er da en heldig (eller dygtig!) kartoffel at både stokroser og roser står fint! Jeg ser også at mange har problemer med roserne i år. Jeg har næsten ingen roser, så de volder mig ingen kvaler 🙂
   Jeg nyder stokroseblomsterne, og så må du nyde både blomster og grønne blade!
   Tak – og god weekend til jer!
   Knus

 10. Nana, hvis du ikke sørger for, at de får vand nok, så slipper du aldrig af med stokroserust, uanset hvad du gør. Tænk på, at du har dem stående på det allertørreste sted, man har – helt inde mod muren UNDER tagrender og udhæng, hvor der ingen vand falder. Har man stråtag, har man ingen tagrender, og vandet pladrer lige ned til dem fra tagskægget. Prøv at læse om stokroser på nettet, og du vil se, at de kræver en hel del vand for at trives.

  1. Det er en nærliggende forklaring, men vi har også en del stokroser som står langt fra huset, og de har ligeså meget rust som dem langs husmurene. Men pyt, lige nu nyder vi de underskønne blomster 🙂

 11. Jeg er hverken fan af Søren Ryge eller ideen om en gårdsplads fuld af ukrudt, men jeg er fan af en smuk gårdsplads fuld af sten som knaser når man skrår over den 🙂
  Anette har jo allerede skrevet løsningen mht. at rive gårdspladsen jævnligt, så det undlader jeg. Jeg har samme had-kærlighedsforhold til stokroser, måske er lægestokrose løsningen?

  1. Ideen var altså også en græsplæne og ikke ukrudt 🙂 Men godt blev det ikke, og nu knaser det når vi går over gårdspladsen 🙂 Jeg kan desværre ikke finde en rive der passer til vores lille frontklipper, så vi må vist spare sammen til nyt udstyr, for ideen med at køre henover pladsen med en rive er da så tiltalende!
   Jeg har faktisk lige siddet og læst om lægestokrose. Mest fordi den ser ud til at være en plante der trives i meget fugtig jord som vi jo har en masse af omme bag ved gården. De er om muligt endnu yndigere end stokroser når de blomstrer …

 12. Vanding er vigtig med stokroser for at undgå rust…. , Man synes jo stadig, at de hører til op ad murene, selvom tagrender nu tager det vand, der tidligere bare løb ned ad tagene – jvf kommentaren ovenfor…. Jeg hiver de værste blade og stilke med orange prikker af, selvom at det gir ‘bare ben’. Jeg kan anbefale svovl beregnet til frugttræer (Det købes i breve, hedder ‘svampefri’. Man kan hælde det på en lille 1liters sprayflaske, så man kan ramme ret præcist)….gives fx en aften, hvor man vèd at det er tørvejr et par dage efter. Midlet må bruges i økologisk produktion.

  1. Ja, jeg tager også de grimme blade af, og stokroserne ender på nøgne stilke 🙂 Jeg har læst at “svampefri” ikke virker på stokroserust, men hvis du siger det, vil jeg da give det en chance! Tak for rådet!

 13. Hvor er det blevet fint med sten på gårdspladsen. Stokroserne er smukke, men jeg må indrømme, at jeg har opgivet dem. Jeg orker ikke at fjerne rustne blade. Vi har piksten på vores gårdsplads, men ukrudt slipper vi ikke for. De store ukrudter hiver vi op med håndkraft, når vi alligevel går over gårdspladsen og resten tager vi med brænder.

  Min udfordring pt er at få skabt hygge på gårdspladsen, nu hvor den ikke længere er fyldt med byggematerialer. Indtil videre er det kun blevet til krukker. Næste skridt er at få fjernet sten langs husmurene, så der kan plantes.

  1. Jeg er også tæt på at opgive de rustne stokroser! Vi havde piksten på vores forrige gårdsplads, og de er meget smukkere, end ærtestenene, synes jeg – men desværre mindst ligeså svære at holde. Det er hårdt at have en gårdsplads 😉

   Jeg kender udfordringen med at gøre gårdspladsen hyggelig, men det lyder som om du er godt på vej! Vi har lavet et par krydderurtebede derude. De hygger og er praktiske 🙂

   Fortsat god arbejdslyst!

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.