Dyrevelfærd og velgørenhedsarbejde


Indlægget indeholder reklame

Dyrevelfærd

Dyrevelfærd ligger mig meget på sinde. Jeg bliver alvorligt ked af det når jeg ser dyr blive behandlet dårligt af mennesker. Dyrene er så hjælpeløse i det forhold. Jeg forsøger at behandle mine egne dyr godt, og jeg forsøger at lade være med at købe produkter der stammer fra dyr, medmindre jeg ved at de kommer fra et sted hvor man sætter dyrevelfærd højt.

dyrevelfærd
Ah, nogen har lagt et vattæppe på terrassen. Det må være til hundene!
Det er ikke nemt, men man kan gøre sit bedste

Det er ikke helt nemt, og jeg gør ikke altid det rigtige. Jeg har høns, og de har det meget bedre end burhøns, for de har en stor hønsegård, men de går ikke frit omkring. Det er vist i virkeligheden ikke godt nok. Jeg elsker mine hunde og katte, men jeg får ikke altid børstet den langhårede kat, og så filtrer hendes pels, og det bliver ubehageligt for hende. Forleden købte jeg nye sandaler. Da jeg var på vej ud af butikken, priste kvinden bag disken sandalernes lædersåler. Ups! Tænkte jeg. Hvor kommer mon det læder fra …?! Af og til spiser jeg en småkage uden at undersøge om smørret i den stammer fra en fritgående ko. Og så videre. Men jeg tænker virkelig meget over det, og jeg forsøger at gøre det bedre for dyrene.

egne æg
Super! Nogen har stillet en bakke æg her. Den må helt bestemt være til hundene …
Om at spise dyr

Jeg holdt for nogle år siden op med at spise kød fra pattedyr og fjerkræ fordi det er nemmere bare at lade være med at spise det, end forsøge at finde ud af hvordan dyret blev behandlet før og under slagtningen. Jeg nåede et punkt hvor jeg simpelt hen ikke kunne synke kød hvis jeg havde en fornemmelse af at det kom fra et dyr opfostret i industrien. Jeg spiser fisk. Så heller ikke her er jeg spor perfekt eller særligt konsekvent, men jeg forsøger kun at spise kød fra fritsvømmende fisk.

Skønt! Nogen har lagt rent på sengen. Her i huset tænker man altså på kattene.

Jonathan Safran Foers bog Eating Animals (på dansk: Om at spise dyr) fra 2009 er en af grundene til at jeg har fravalgt det meste kød. Det er en god bog. En meget god bog. Den handler om hans egne overvejelser i forbindelse med at han blev vegetar. Han er ikke hellig, og han fordømmer ikke mennesker der spiser kød. Men han skriver om hvordan mange moderne produktionsdyr lider, og det er ikke rar læsning. Men det er god læsning. For man skal vide hvad man spiser, synes jeg.

Du taler om dyrevelfærd, og så tager du mig med ud i regnen!
Om at vores dyr spiser dyr

Jeg vil også gerne vide hvad mine egne dyr æder. Vi køber hunde- og kattefoder hos Essential foods, og de er er 100 % cage free. De produktionsdyr der bliver til foder, har altså ikke været i bur. Hvis jeg selv havde fravalgt industrielt produceret kød og fodrede mine dyr med det, ville det hænge dårligt sammen.

Her ligger en bold. Det er så vi to kan spille bold sammen!
Essential Foods’ velgørende arbejde

Jeg kan i det hele taget godt lide indstillingen hos Essential Foods hvis grundlægger, Christian Degner-Elsner, bruger en del af indtægterne fra foderet til at støtte arbejde med dyrevelfærd. Christian taler om “alle levende sjæle”. Det udtryk kan jeg godt lide. For hvem siger at vi har mere ret end alle andre levende sjæle? Mens jeg gør lidt for dyrevelfærden ved aldrig at købe kød fra burdyr, ved at behandle mine egne dyr ordentligt, ved at høste egne æg, gør Essential Foods meget. Alene i år donerer de 500.000 kr. til forskellige dyrevelfærdsorganisationer. Du kan se Essentials’ velgørenhedsprogram her. Det har jeg det godt med at støtte hver gang jeg køber en pose hunde- eller kattefoder. Og det gør jeg ofte.

dyrevelfærd
Se nu her en masse tæpper … Her er mindst to til hver hund!

Hvis du vil læse mere om hvorfor vi har valgt at fodre vores dyr med Essentials’ produkter, kan du læse om hundemaden Estate Living her og om kattemaden, The Jaguar her.

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

8 meninger om “Dyrevelfærd og velgørenhedsarbejde”

 1. Det er noget af en endeløs opgave, du har sat dig selv på – hvad med overlæderet på sandalerne, hundehalsbånd, bælter og tasker, og pungen i tasken. Dernæst kommer tøjet og mobiltelefonen, hvor selv de dyreste og fineste produkter kan være produceret under kummerlige forhold til en ussel løn. Der er steder i Østen, hvor arbejderne sover under symaskinerne om natten for LÅST dør. Der er alt for mange, der må tåle slavelignende tilstande, som vi kun kan have en formodning om. Det bliver der nemlig ikke reklameret med. Profitten længe leve – og det vil den, så længe der er et endnu billigere land at producere i – og kunder til produkterne …

  1. Hej Elsebeth.
   Først: Mit indlæg handler udelukkende om dyrevelfærd – og ikke om velfærd for mennesker som selvfølgelig er nok så vigtig 🙂
   Dernæst: Jeg er helt enig i at opgaven er endeløs, men hvis du med din kommentar mener, at stillet overfor en endeløs opgave, kan vi ligeså godt købe nogle buræg og helt give op, så er jeg ikke enig. Jeg mener nemlig, som jeg også skriver i mit indlæg, at jo flere der gør en lille smule for dyrene, jo større er chancen for at lidt flere dyr får det lidt bedre. Og det er efter min mening meget bedre end at give helt op. Ja, det kan jeg simpelt hen ikke. Jeg er ikke ret god til at give op. Så jeg bliver ved med at gøre det lidt jeg kan 🙂

 2. Min kommentar var på ingen måde en kritik af dig og din handlemåde. Jeg mener naturligvis, at man aldrig skal give op. Man skal blive ved med at bruge sin sunde fornuft og sit varme hjerte, og så i øvrigt nøjes med at købe det, man virkeligt har behov for. Har vi først fået øjnene op, er der endnu flere steder, der er brug for, at vi tænker os om. Det ene fører det andet med sig, og så kan det være vanskeligt altid at træffe de rigtige valg. Det drejer sig om at være sig selv bekendt uden skelen til, hvad andre gør. Man skal ikke bare vente på, at hele verden vågner op, før man selv går i gang.

 3. Jeg er helt enig med dig, Nana. Jeg går også langt uden om animalske produkter, hvor jeg ved, at der ligger lidelser bag. Jeg opsøger gerne steder, hvor man kan få æg fra fritgående høns f.eks. og køber allerhelst ind på økologiske landbrug som Knuthenlund. Men efterhånden spiser jeg mindre og mindre animalsk. Kød smager mig ikke rigtigt mere… til gengæld spiser jeg fisk, men som du ikke fra “farm-fisk”, hvis jeg ellers kan undgå det. Og så en masse grønt. Hundebassen får en masse forskellig mad, og også her prøver jeg at finde de gode ting. Det har ikke været svært i England, hvor der er mange af den slags produkter, men måske bliver det sværere fremover. Det må tiden vise. Jeg synes, at det omtalte produkt lyder godt – det er værd at prøve, men Gussi foretrækker normalt vådmad. Han er gået fra at være en altædende gadehund til en kræsenpind… hmmm… 😉

  1. Hmm … Hvordan er Gussi dog blevet kræsen …? 😉 Nej, spøg til side: Jeg er glad for at du tænker som jeg, Mia, for jo flere der gør det, jo færre dyr skal lide for at mennesker skal have mad!

   Foderet fra Essential Foods er virkelig bare så godt. Vores Bella, som ellers kun kan tåle råt kød og rå grøntsager, trives med det der hedder Estate Living. Og det er altså en lettelse ikke at skulle fodre med rå komave og den slags som følger med når man barfer. Så hvis I får lyst til at prøve et lødigt tørfoder, kan jeg virkelig anbefale det.

   Når vi kommer forbi Knuthenlund på den Lollandstur jeg fortalte dig om i morges, må vi lige ind og se deres gårdbutik. Den lyder tiltalende!

 4. Hvor er det dejligt at læse om endnu en, der gerne vil gøre det så godt som muligt. Prøver selv at være meget bevidst, men det kan godtnok være besværligt. Vi har jo også ænder og høns indimellem og de får altså lov at gå frit om dagen, og så må vi, og gæster træde udenom det gode gødning det giver hehe…
  Dejlige billeder af jeres skønne dyr, og god humor i teksterne 😉

  Rigtig dejlig dag
  Knus Lone

  1. Ja, det er ikke så nemt! Men vi prøver …
   Jeg tænker en del over det med hønsene. Da vi i starten lukkede dem ud, forsvandt de for os, og de gik ikke ind om aftenen som høns skal. Men måske skal man lukke dem ud alligevel og så leve med at ræven tager en engang imellem … Jeg tænker lige over det lidt endnu 🙂
   Tak, Lone og en dejlig dag til dig!
   Knus

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.