Duften af sommer

Jeg elsker vilde roser. For mig er de lig med sommer i Danmark.

duften

Jeg ved godt at de ikke altid har hørt til i Danmark, og jeg ved at de står på Naturstyrelsens liste over invasive plantearter. Men synet og især duften af hybenroser er noget af det allerbedste jeg ved.

I går havde jeg en saks med da jeg gik tur med hundene, og jeg klippede nogle roser til stuerne. I dag spreder de sommerduft i hele huset.

sommer

På billedet herover drøner Olga og Asta igennem klitterne. På billedet nedenfor bevæger Bella sig i et mere adstadigt tempo ad stien. Som det passer sig for en ældre førerhund.

sommer

Jeg synes vilde roser gør sig bedst i skåle. Her kommer blomsterne bedre til deres ret, end de gør i en vase.

rosa rogusa

Jeg har i dag set at Marina med bloggen Marinas mad har lavet et indlæg hvor hun viser hvordan hun laver de fineste små kranse af blomsterknopper fra de vilde roser.

heiberg lampe

Så kan man nyde roserne samtidig med at man er en lille smule med til at bekæmpe invasionen. Du kan se Marinas opskrift på rosenkransene her.

vilde roser

Noget helt andet (som jeg ikke har billeder af, og som der derfor ikke kommer et indlæg ud af): Gæt hvem der i dag hoppede op på havebordet og åd fire brownier og en cookie mens jeg viste en veninde vores have?

25 meninger om “Duften af sommer”

  1. Jeg ved ikke om det er for tidligt at afsløre det rigtige svar på mit spørgsmål … men der er allerede en kvik læser der har gættet det på Facebook, og nu rammer du også plet, Lisbeth! Ja. Det var Asta der via havebænken (som ikke stod helt tæt på bordet) hoppede op til kagefadet. Søren så hende, men kunne ikke nå at stoppe hende. Du ved hvor hurtigt mad forsvinder ned i en westiemave 🙂
   Kh Nana

  1. Det er jo heller ikke smart at de fordriver alle andre arter, men de er alligevel svære at stå for. – Og – ih – hvor de dufter som de står her på sofabordet 🙂
   Knus

 1. Kære Lisbeth.
  Sjovt at du nævner de roser, for jeg nævnte dem selv i en kommentar på Facebook for en halv time siden. Jeg mente nok at der findes sådan nogle have-vildroser. Jeg vil naturligvis læse dit indlæg grundigt – og hvis vi nogensinde kommer i gang med vores haveanlæg, vil jeg købe nogle 🙂
  Kh Nana

 2. Jeg elsker også de vilde roser, synet, duften. Bliver helt trist, når de bliver ryddet her på vores strand i Liseleje.
  Tak for tippet om bloggen Marinas mad! Jeg må ind og kigge 🙂

  1. Ja, jeg har godt set at man rydder et stykke strand oppe ved jer. Selv om man forstår argumenterne for at fjerne de vilde roser, kan man jo godt savne dem. Jeg er glad for at de stadig får lov til at stå her i Hornbæk.
   Marians mad er et besøg værd!

 3. Hej Nana.
  Så dejlige sommerbilleder af klitter og roser. Kan næsten dufte dem. Skønne hunde og en lækkersulten hund!
  Kh Lis

  1. Hej Lis.
   Den lækkersultne hund havde det ikke godt i morges. Hun havde kvalme, og hun kunne ikke forstå hvorfor … Hun har det heldigvis bedre nu. Vi var lige ved at blive bange for at hun havde fået en alvorlig chokoladeforgiftning.
   God weekend til dig!
   Kh Nana

 4. Asta ville bare hjælpe, så I ikke spiste for meget!!!Jeg er også helt vild med de vilde roser, både duften og farverne er ligesom mere klare. Hilsen Birgit M.

  1. 🙂 Ja, det var sødt af Asta at hjælpe! Hun havde det faktisk så skidt i morges at vi var helt bange for at hun havde fået en forgiftning. Hunde kan nemlig ikke tåle chokolade, og der er jo chokolade i brownier. Hun er heldigvis kommet sig. Men hun har helt sikkert ikke lært af sin fejl. Måske har vi andre. Måske vil vi i fremtiden huske at stille kagerne meget langt væk når vi ikke er til stede …
   God weekend!
   Kh Nana

 5. Ja, jeg er nu af den formening, at det ville være skrækkeligt at skulle undvære hybenmarmelade; der er ikke meget, der kommer op på siden af den. Det skulle da lige være stikkelsbærsyltetøj og -grød med vanilje – heldigvis har jeg bærrene i haven og et godt ‘hybensted’.

 6. Det ser ut som du har flyttet til et fantastisk område med nydelige sand-dyner.
  Jeg synes også villroser er flotte , de ble ekstra vakre i skålene.
  Ønsker deg en fin helg Nana og midtsommer eller St Hans, som vi kaller det i Norge.
  Hilsen fra Turid

  1. Ja, vi er kommet til et skønt område, det er vi virkelig. Og vi nyder det.
   Tak, Turid og god Skt. Hans til dig (det kalder vi det også i Danmark 🙂 )
   Kh Nana

 7. Lige præcis sådan har jeg det også med de vilde hybenroser. Man må jo faktisk ikke elske dem men det er svært andet når de dufter af sommer og minder mig om min barndom ved havet. Jeg har tit plukket ind til en gammel suppeterin og der synes jeg de ser så fine ud, men det er jo også en slags skål kan man sige. Og så TAK fordi du nævner mine små kranse af rosenknopper, jeg synes selv de er så fine og så er de jo dejligt nemme og billige at pynte bordet med til en sommerfest.

  1. Jamen, selv tak. Det er bare en fornøjelse at sprede lidt link love! Og jeg er sikker på at der er mange andre end mig der gerne vil lave rosenknopkranse 🙂

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.