Cottagehave

cottagehave

Min yndlingshavestil er den engelske cottage garden. Det er sådan en frodig, romantisk, halvvild, blomsterrig have, jeg drømmer om at dyrke.

Der er ingen cottagehave her på Ravnegård. Gården bærer stadig præg af at have været en rigtig gård, der nok har fungeret som bolig, men også som arbejdsplads. Forplads, gårdsplads og bagplads har været til at køre på. Det har været praktisk med to indkørsler frem for blomsterbede, og al jorden bag gården blev indtil dette forår brugt som græsmark og fold.

Her kom vi så med vores havedrømme. Jeg læser ofte om mennesker, der køber et sted som nærmest er uden have, og så anlægger de deres drømmehave. Og hvor kunne jeg godt tænke mig at gøre det.

cottagehave

Det bliver dog ikke her på Ravnegård, at vi får cottagehave. Jorden bag gården er smatvåd hele vinteren, og her kan hverken gro floks, roser, storkenæb eller ridderspore. Vi har til gengæld planer om at plante el, birk og pil. Vi tror også på, at vi kan have tjørn og fjerbusk. Og gule iris og mjødurt i søkanten. Der skal nok blive fint. Bare ikke på cottagemåden.

Men lidt cottagestemning kan vi nu godt skabe. Det bliver formentlig især i den lille forhave, hvor jorden er fin og tør året rundt. Vi har allerede sat en del stauder derude, og til efteråret vil vi plante flere. Vi vil nok også plante et par blomstrende buske.

Men det er ikke kun planer alt sammen, der er faktisk allerede cottagehavetræk at finde i vores have. I går aftes gik jeg en tur og faldt over flere steder præget af den romantiske, halvvilde stil, som jeg elsker.

cottagehave

På en lille bakke, vokser et bøgetræ. Under træet er et tæt bunddække af skvalderkål. Sidste år såede jeg nogle digitalis dernede blandt skvalderkålen, og nu står de så smukt. Fingerbøl og skærmblomster klæder hinanden umanerligt godt.

cottagehave

Klatreroserne på gårdspladsen giver også den havestemning, jeg er så tiltrukket af. De blomstrer overdådigt, de dufter, de er pastelfarvede. Gårdspladsen er faktisk ved at udvikle cottagehavestemning, og det er jeg overmåde tilfreds med.

willestrup rose

Vi er for tiden ved at sætte kastanjehegn op et par steder i haven. Det vil jeg vende tilbage og fortælle mere om, for det er et projekt, der fortjener sit eget indlæg. Men herunder får du et billede af en låge, som vi har sat op. Det er da ren cottagestemning. – Og stemningen bliver styrket, når den mynte, som står lige til højre for lågen – meget snart, tror jeg – vokser lidt ind over lågestolpen.

cottagehave

Så selv om det ikke bliver på Ravnegård, at jeg får min cottagehave med alt, hvad dertil hører, så kan jeg gå ud i haven og finde den eftertragtede stemning af frodighed, blomsterrigdom og romantik. Det er faktisk ret godt!

Har du en yndlingshavestil?

Reklamelinks:
Inspirerende bøger på dansk om cottagehaver kan købes her og
her.

12 meninger om “Cottagehave”

 1. Her i Fiskerlejet har jeg ingen have at tale om, men jeg har klatreroser, vindruer, æble- og pæreespalier, figentræ og lidt småt og godt i krukker. Det er fint for mig, selv om jeg kunne ønske mig en køkkenhave.
  Jeg tror, jeg har en rose samme som du. Første og næst sidste billede her. Ved du, hvad den har for navn? Min søster vil gerne have den samme, men jeg kender ikke navnet på den.
  Synes du har det mest dejlige sted, både ude og inde.
  Kh, Marianne

  1. Vi går engang imellem igennem fiskerlejet, og der er så yndigt! Alle haver er jo drømmehaver! Jeg ved ikke, hvilken der er din, men vi stod faktisk og beundrede et figentræ, da vi gik deroppe for få dage siden.
   Det er to forskellige roser, jeg viser. Den på det øverste billede er Gentle Hermione og rosen på sidste billede er klatrerosen Eden (som også har et andet navn: Willestrup). Begge meget, meget smukke 🙂
   Kh Nana

 2. Smukke billeder fulde af romantisk sommerstemning! Hvor er det et pænt hegn, I sætter op!
  Vi har ganske afgjort ikke nogen havestil – undtagen hvis man kan kalde rodebutik for en stil 🙂 Vi er ikke så gode til have nogen af os, men vi nyder de kønne detaljer, der trods alt er 🙂

  1. Det gør ikke spor – tværtimod – hvis det roder i haven 🙂 Det har altid været min mening, og nu er det blevet moderne. Det hedder “vild med vilje”, og det er en glimrende undskyldning for ikke at luge brændenælder og skvalderkål i bund 🙂

 3. Min have er ret vild for tiden, det er også min yndlingshavestil, det er sådan jeg kan lide det med masser af roser, rhododendron og alt det andet. Heldigt nok at det er det jeg kan lide.
  Kh Lisbeth

  1. Selv om jeg aldrig har set din have i virkeligheden, er jeg sikker på, at den også falder lige i min smag 🙂
   God havedam til dig, Lisbeth!
   Kh Nana

 4. Det ser skønt ud, og jeg er sikker på, at det er ‘lige dig’ og din romantiske sjæl.
  Jeg kan lide alle stilarter. Det vigtigste for mig, at er en have passer til ejeren. Jeg besøger en gang i mellem åbne haver, og så undskylder haveejeren, og siger, at “ih, den er jo slet ikke lige som din, som er så dejlig”. Men det skal haver jo netop ikke være. Jeg storelsker haver med alt det, jeg ikke selv har og heller ikke vil have, hvis jeg kan mærke en god stemning og en glad ejer. Passion og engagement er vist den havestil, jeg kan lide. ‘Passionsstil’.
  Personligt ved jeg ikke hvad min stil er. Grafisk naturinspireret, måske ;-))))
  Kh Lisbeth
  PS Bedet med digitalis og skvalderkål er noget så smukt. Har du ikke en stol der, så du kan nyde det?

  1. Jeg forstår, hvad du mener, Lisbeth! Sådan har jeg det også i ret høj grad. – Også når det gælder indretning af hjemmet. Jeg kan sagtens se, hvor fint andre har det, selv om jeg ikke vil indrette mig på samme måde 🙂
   Jeg er stolt over at kende grundlæggeren af den grafisk naturinspirerede havestil 🙂
   Kh Nana
   P.S.: Jeg ved ikke, hvad jeg skulle gøre, hvis du ikke mindede mig om, hvor vigtigt det er at sætte sig i en stol og se på noget pænt i haven 🙂

 5. Blomstrende skvalderkål er virkelig smukke, når de vokser et sted, hvor der er god plads til dem, og hvor de ikke tager magten over andre planter. Hvis skvalderkål får nogle robuste naboer, kan der komme noget meget smukt ud af det, det er dit billede at skvalderkål og fingerbøl et smukt eksempel på.

  Hilsen Elna

  1. Lige her på bakken, under bøgetræet er skvalderkålen nemlig velkommen. Den breder sig ikke, for vi slår græsset op til bakken. Da jeg såede digitalis troede jeg egentlig ikke på, at de ville kæmpe sig frem igennem skvalderkålen, men det gjorde de 🙂
   Tak for din kommentar, Elna, det glæder mig, at du kan lide blandingen af fingerbøl og skvalderkål!
   Havehilsen fra Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.