“Cottagehave”. En bog jeg vil bære i mig

Der er gode bøger, og så er der bøger der er gode på en måde der rammer én så man bærer dem i sig længe, længe efter man har lagt dem fra sig. Måske altid. Der er mange gode bøger, men der er ikke så mange man for alvor tager med sig.

Jeg har lige læst en bog som har lejret sig i mig. Det er Jytte Aggerholm Justesens Cottagehave – Tante Grøns haveunivers som for nylig udkom på Gyldendals forlag. For dem der ikke ved det, skal jeg afsløre at Jytte Aggerholm Justesen og Tante Grøn er én og samme person.

cottagehave tante grøns haveunivers

Bogen er fuld af oplysninger, både om cottagehavens historie, og om hvordan man kan skabe sig egen cottagehave. Teksten følges af meget smukke, stemningsmættede billeder taget af Susan og Jesper Durup. Bogen rummer en mængde citater og fine beskrivelser. Den er fuld af ideer og gode råd. Men det der er helt specielt ved bogen, og det der gør at jeg vil bære den i mig fremover, er den måde hvorpå teksten åbner sig mod læseren. Da jeg læste den, følte jeg at forfatteren talte til mig. Eller snarere med mig. For at læse bogen er nærmest som at indgå i en dialog med forfatteren. Igen og igen giver Jytte Aggerholm Justesen læseren ordet. Den enkelte haveejer skal selv skal vælge hvordan hun eller han vil gøre tingene: “Jeg vil gerne igen understrege, at her ikke findes ‘facitlister’ eller ‘rigtige’ løsninger. Det skal udelukkende handle om det, du kan lide, og det, som gør dig glad.” (S. 115).

jytte aggerholm justesen

Jeg har læst bogen langsomt. Jeg har sparet på den. Da jeg i går læste de sidste sider, siddende i en solstråle i min have, faldt nogle tanker, jeg længe har tumlet med, på plads. Tanker som handler om min drømmehave og om mine havedrømme.

cottagehave

Noget af det sidste der står i bogen er: “Der er håb forude, og måske er tiden ved at blive moden til, at vi igen så småt vil begynde at fokusere på ånden, og ikke kun på kroppen.” (S. 184). Det er et håb jeg tilslutter mig, og et håb som bogen er med til at nære.

tante grøn

Billederne i indlægget har jeg taget for nogle år siden da jeg besøgte Tante Grøns have. De er ikke nær så gode som dem i bogen som du kan købe her [reklamelink].

Hvis du vil se flere af Susan Durups billeder, skal du besøge hendes blog, My loving home and garden. Og flere billeder fra Jytte Aggerholm Justesens vidunderlige cottagehave finder du på hendes Instagramprofil.

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

17 meninger om ““Cottagehave”. En bog jeg vil bære i mig”

 1. Høres ut som en nydelig bok til å dagdrømme seg bort i. Jeg liker så godt bøker og magasiner med delikate bilder og hageinspirasjon. Jeg har ikke besøkt bloggen til Tante Grøngrøn før, og nå har jeg jammen meldt meg på give away konkurransen også. Jeg har googlet, men kan ikke se at boken er utgitt på norsk.

  1. Uh, det kan være du bliver den heldige vinder af bogen! Den er kun udkommet på dansk, så vidt jeg ved, men jeg tænker at du sagtens kan læse den på dansk 🙂 Den kan købes på Adlibris har jeg hørt.

 2. Jeg har det på samme måde; visse bøger læser man langsomt, fordi de bare ikke MÅ holde op. Jeg har så mange bøger, som jeg holder af – og det er ganske vidunderligt, men også lidt af et helvede, når man skal flytte… 😉

  1. Åh, ja, hvor har vi mange gange pakket flyttekasse efter flyttekasse med bøger. Men når man så er kommet frem, og de står i reolerne, så ER det altså dejligt at have bøger 🙂

 3. Det er så dejlig en bog. Jeg slugte den på en aften, lige da jeg fik den, og siden har jeg læst den langsomt igennem igen. Der er så mange skønne citater, smukke billeder, god vejledning – og allermest: så meget hjerte.
  Kh, Karen

  1. Jamen, jeg synes bare det er sådan en god bog 🙂 Det er ikke fordi jeg er blevet bedt om at anmelde den, jeg kunne bare ikke lade være. Og jeg tror altså også du bliver glad for den når du får fingre i den!
   Jeg håber det går lidt bedre med dig!
   Knus fra Nana

 4. Tante Grøn kan bestemt også noget med ordene Hun er sørme dygtig. Tror ikke jeg er den eneste, der “læste” bogen 1.gang som en BILLEDBOG Susan og hendes søde mand har indfanget haven helt fantastisk gennem fotolinsen Men så blev jeg også helt opslugt af det skrevne. En bog der vil blive åbnet igen og igen. Tilslutter mig din fine anmeldelse af den, Nana
  Knus Carina

  1. Ja, billederne er også pragtfulde. Der er så meget stemning i dem. Dejligt at høre at du deler min begejstring, Carina 🙂
   Knus

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.