Cosmos. Nem at dyrke

Forleden skrev jeg indlægget Succes med lathyrus, og mens jeg skrev det, tænkte jeg på alle de andre, ligeså skønne blomster, jeg dyrkede sidste sommer. Jeg bestemte mig for at skrive om nogle flere sommerblomster, for jeg har lyst til at dele de mange erfaringer, jeg gjorde.

En blomst, der står mit hjerte nær, er cosmos. Også kaldet stolt kavaler. Dagens indlæg handler om cosmos, som er nem at dyrke og skøn at skue.

cosmos
Jeg havde mange forskellige cosmos. Her er et udvalg.
Forspiring eller såning direkte på voksestedet?

Jeg såede cosmos både med og uden forspiring. Med ærteblomsterne oplevede jeg, at de frø, jeg forspirede, blev de stærkeste planter. Sådan var det ikke med de stolte kavalerer. Her blev planterne lige sunde og kraftige, hvadenten jeg havde forspiret dem eller sået dem direkte i bedet.

Der er dog to fordele ved forspiring. Den ene er, at man får blomster lidt tidligere, end hvis man sår på voksestedet. Den anden fordel er den vigtigste, synes jeg: Man kan bedre styre planternes placering, når man planter dem ud. Hvis man sår direkte i bedet, er man nødt til at tynde ud. Jeg hader at tynde ud. Selv selv om jeg ved, at det skal til, føler jeg nærmest, at jeg dræber de små babyplanter, når jeg trækker dem op, og det betyder at jeg aldrig får tyndet nok ud.

cosmosspire
Cosmos på vej.
Forspiring

Hvis du forspirer, så tænk på, at planterne hurtigt bliver store. Jeg såede i soil blocks [reklamelink], og her vil jeg anbefale at bruge den store størrelse til cosmos. Læg frøet i såmuld iblandet vermiculite [reklamelink] i en halv centimeters dybde. Dæk over med gennemsigtig plast og stil ved stuetemperatur til frøene spirer. Når de begynder at spire, skal de stilles lidt køligere og meget lyst. Sørg for at forholdet mellem varme og lys er i balance. (Det har jeg skrevet lidt mere om i indlægget om lathyrus). Jeg havde størst succes med de frø, jeg såede sidst i april/først i maj. De blev sat i mit lillebitte, uopvarmede drivhus, så snart de spirede og tilbragte meget hurtigt nogle timer ude hver dag.

sommerblomster
Close-up af en buket blandede sommerblomster fra haven. Her spiller cosmos en vigtig rolle.
Afhærdning

Det gælder for alle forspirede sommerblomster, at de skal vænnes langsomt til livet i haven. Jeg begyndte tidligt at stille småplanterne ud et par timer midt på dagen, og så brugte jeg 1-2 uger på at trappe udetiden op. Den del af forspiringen, synes jeg, er den hårdeste. Især hvis man har mange planter, naturligvis. Jeg syntes en overgang, at jeg bar rundt på mine spirebakker konstant.

Zinkbakker

Man kan så i nærmest hvad som helst. Jeg satte mine soil blocks i zinkbakker [reklamelink]. De er smukke, de er vandtætte, og de er genanvendelige. Jeg oplevede, at – i hvert fald nogle af – bakkerne gerne måtte have været lidt mindre end de 53,5 x 31,5 x 5,5 cm, som mine bakker måler. Det er nemlig rart kun at have én slags spirer i samme bakke, da de spirer på forskellige tidspunkter, tåler kulde og kræver vand i forskellige mål og mængder. Jeg forede bakkerne med Vattex [reklamelink], og det fungerede rigtigt godt.

zinkbakker
Zinkbakker klar til at modtage soil blocks med blomsterfrø.
Gå ikke i gang for tidligt

Jeg blev nødt til at kassere de første cosmos, jeg forspirede. De blev simpelt hen alt for store, før det var varmt nok til at jeg kunne plante dem ud. En anden gang vil jeg vente til sidst i april, før jeg forspirer cosmos.

Opbinding eller ej?

Sidste år, da jeg slog skærehaven stort op, havde jeg købt en masse opbindingsnet. Det har jeg aldrig brugt før, men jeg havde læst, at det er godt. Jeg brugte det på de fleste af mine cosmos, men nåede ikke at sætte det på alle cosmosbedene. (De vokser hurtigt, når de først får fat!) Jeg havde ingen problemer med væltede planter i de bede, hvor jeg ikke havde brugt net. Til gengæld synes jeg, at nettet besværliggjorde plukningen ret meget, så en anden gang vil jeg tage chancen og have cosmos i fri dressur. Det har jeg også haft tidligere, og så vidt jeg husker, uden de store problemer. Jeg tænker, at det er en temperamentssag – og afhængigt af hvor vindomsuste forhold man byder sine blomster – om man tør tage chancen eller foretrækker sikkerhedsnettet.

opbindingsnet
Stolt kavaler på vej op igennem opbindingsnet.
Vil du have kraftige planter, så knib

Når spirerne er omkring 25 cm høje, skal de knibes. Så får man super kraftige – og meget langstilkede – planter. Det er mit indtryk, at mange ikke er opmærksomme på, at cosmos vinder ved at blive knebet. Men det gør de altså.

cosmos
Mig med en cosmosstilk. Jeg er 167 cm høj, så her får du en fornemmelse af, hvor høje – og kraftige – cosmosplanterne blev. Dette er blot en enkelt stilk, og der var mange stilke på hver plante.
Gødning og vand

Jeg gødede moderat med hestegødning, og det virkede fantastisk. Og så vandede jeg, så planterne aldrig tørrede ud. I hvert fald i begyndelsen. Da de havde nået deres fulde størrelse, var jeg knapt så grundig med vandingen, men det gik fint alligevel.

stolt kavaler cupcake
Denne type stolt kavaler kendte jeg ikke, før jeg såede dem sidste år. De hedder “cupcake“.
Hvilken slags cosmos?

Da jeg købte frø sidste vinter, opdagede jeg, hvor mange forskellige cosmos, der findes. Det er altså rigtigt mange. Jeg købte et ret bredt udvalg, og det gjaldt for dem alle, at de var smukke, og for langt de fleste, at de var nemme. Dem med meget fyldte blomster, var ikke så spirevillige, som de andre, men de frø, der endte med at spire, blev til store, flotte planter.

cosmos cupcake
Endnu en cupcake.
Husk at plukke og nippe

Det gælder om at plukke cosmos i massevis, for så sætter de flere blomster. Og de blomster, du ikke når at plukke, skal klippes af, når de er visne. For hvis først planten får lov til at sætte frø, holder den op med at producere blomster.

cosmosbuket
Jeg plukkede så mange buketter. Cosmos er skønne i buketter alene, og de er ligeså skønne i blandede buketter. Herover en ret kortstilket buket med marmelukærme og forskellige hvide cosmos.
Huskeliste
 • Forspir sidst i april eller så direkte på voksestedet først i maj. – Eller gør begge dele, så du får cosmosblomster over længere tid. Ved forspiring: Læg frøet i 0,5 centimeters dybde i en god såmuld iblandet vermiculite. Dæk med gennemsigtig plastik og stil ved stuetemperatur til frøene spirer.
 • Vand forsigtigt med en forstøver, når jorden tørrer ud.
 • Når spirerne viser sig, så flyt spirebakken til et lidt køligere sted. Sørg for masser af lys.
 • Husk at afhærde småplanterne. De skal vænnes langsomt til udelivet.
 • Der skal være ca. 40 cm mellem planterne.
 • Vand regelmæssigt. Især de små planter har brug for vanding.
 • Hvis du vil bruge opbindingsnet, så husk at sætte det op fra starten.
 • Knib planterne, når de er omrking 25 cm. Det gøres ved at klippe toppen af planten med en skarp saks. Klip den øverste tredjedel af planten af lige over et bladsæt.
 • Gød planterne, når de er i god vækst. Jeg brugte hestegødning, og det er godt.
 • Pluk dine cosmos og fyld huset og havebordet med skønne buketter. Fjern visne blomster fra planterne.
cosmos
Jeg havde så travlt med at passe mine blomster, at jeg ikke fik taget nær så mange billeder, som jeg kunne ønske i dag. Jeg har fx ikke ret mange billeder af mine cosmosbede. Men på dette får du et indtryk af frodigheden.

Det var det, der virkede (og ikke virkede), for mig. Det er helt sikkert andre måder af få skønne cosmos på. De er meget taknemmelige sommerblomster, og har du ingen erfaring med at så, er de et godt sted at starte.

10 meninger om “Cosmos. Nem at dyrke”

 1. Cosmos er både fin og nem – jeg er ret vild med det lette og levende, som de bidrager med i buketter og bede. Den minder rigtig meget om vilde blomster og er meget langt fra de kendte snitblomster i udtryk.

 2. Cosmos er både skøn og nem. Jeg har sjældent haft problemer med at de vælter og vi har rigtig megen blæst i haven til tider. Et af mine haveprojekter er at få etableret noget læ af en art, men det må komme med tiden. God søndag aften til dig herfra.

  1. Tak, Kirsten, og god aften til dig!
   Nej, jeg mindes heller ikke, at jeg har oplevet væltede/knækkede cosmos, så næste gang jeg sår dem, bliver det igen uden net, så de bliver nemmere at plukke 🙂
   Vi går også og planlægger læhegn, men man kan ikke nå det hele på én gang 🙂

 3. Cosmos skal have 5 stjerner. Det er en skøn og grovillig sommerblomst. Man kan have fornøjelse af den, helt til frosten kommer, og er man heldig, sår den sig selv det følgende år. Løvet er så smukt og ser så fint ud, hvis man planter den ud i huller i bedene. Så kan naboplanterne også give støtte, så de stolte kavalerer ikke dejser omkuld.
  Tak for en fin dyrkningsvejledning både til Cosmos og til Lathyrus!

  Hilsen Elna

  1. Jeg er enig: 5 stjerner til cosmos 🙂 Og du har ret: Løvet er nemlig også så smukt. Det har jeg helt glemt at nævne. Det er med til at give cosmos den lethed, som gør den helt særlig.
   Mange hilsner fra Nana

 4. Cosmos er helt uundværlig i haven. Hvert år får jeg altid svært ved at begrænse mig med frøbestillingerne, for der er så mange fine og de pynter allevegne i haven.
  Tak for et dejligt og informativt indlæg.

  1. Uh, ja, det er bare så svært at begrænse sig, når man køber frø! Jeg endte også med mange forskellige cosmos sidste år. I år bestiller jeg slet ingen frø, så jeg bliver ikke udsat for fristelser. Ikke den slags fristelser, i hvert fald. Lige nu kikker vi på træer og buske, og her er det heller ikke helt nemt at begrænse sig 🙂

 5. Cosmos är en favorit. Dina är underbara. Jag skulle gärna ha dom här hos mig just för att dom är så fina i buketter, men då kommer det bli direktsådd. Men inte i år:)
  Så fin information du har sammanställt på hur man går tillväga med sådd.
  Ha en fin kväll
  Kram Maria

  1. Jeg skal heller ingen cosmos have i år. Man kan ikke nå det hele 🙂 – Men næste år, tror jeg også, jeg er klar. – Om ikke andet, er det jo super nemt at så dem direkte på voksestedet …
   God dag til dig, Maria!
   Knus fra Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.