Cider og most

cider og most


Anmeldereksemplar

Mit forrige indlæg handlede om æbler, og man kunne tro at Mit landliv er ved at udvikle sig til en æbleblog (det er nu ikke tilfældet), for her kommer endnu et æbleindlæg. I dag har jeg nemlig læst Søren Lyshøjs bog Cider og most. Essensen af æbler som jeg har modtaget af forlaget Koustrup & Co. Når jeg valgte at læse den netop nu, er det fordi jeg, da jeg forleden tog de billeder, jeg viser i indlægget Æbletid, trådte rundt i ret store mængder af halvrådne nedfaldsæbler. Det er jo et værre spild, og det kan faktisk undgås. Man kan fx lave most og cider af æblerne.

æbler

Og har man den slags overvejelser, er det en rigtigt god idé at læse Cider og most. Bogens forfatter, Søren Lyshøj, driver sammen med sin hustru et mosteri/bryggeri. Det er tydeligt at han ved meget om emnet, og at en stor del af hans viden bygger på egne erfaringer.

essensen af æbler

Bogen består af flere relativt korte afsnit krydret med lækre fotos. Udover en grundig forklaring på hvordan man laver most og cider, indeholder den blandt andet et afsnit om æblets historie, lidt om bier og noget om opbevaring af æbler (vidste du at stilken skal vende opad når man lægger æbler til opbevaring?) Man kan også læse om hvordan man får sine egne æbletræer. (Man kan faktisk så en æblekerne, og så kommer der virkelig et træ ud af det).

æbler

En detalje der glæder en æstetiker som mig, er at forfatteren lægger vægt på at man hælder sin most og cider på pæne flasker og fremstiller smukke etiketter.

Bogen indeholder en masse præcise opskrifter (fx på gemmemost, engelsk cider, æbleeddike og slåencider). Men her er ikke udelukkende tale om formidling af viden. Lyshøj formidler samtidig – og nok så vigtigt – sin glæde ved at udtrække essensen af æbler. Og det er inspirerende.

æbleblomster

I en verden hvor vi ikke behøver at dyrke eller producere vores egen mad og drikke, er vi mange der er fascineret af tanken om at gøre det alligevel. Jeg skrev forleden om min længsel efter igen at få en køkkenhave, jeg skriver jævnligt om glæden ved at have egne høns. På samme måde er jeg tiltalt af ideen om at forvandle havens æblerigdom til lækker æblemost i pæne genbrugsflasker. Og nu ved jeg faktisk noget om hvordan det kan lade sig gøre.

cider og most

Hvis du vil se nærmere på Cider og most. Essensen af æbler  finder du den her.

10 meninger om “Cider og most”

  1. Jeg har lige presset pærer til pæresaft, for vi er ved at drukne i pærer! Men æbler har vi også – må se om jeg kan få anskaffet den bog, den lyder spændende, om ikke før så til næste års høst 🙂

    1. Åh, ja, du ville kunne lave de smukkeste flasker med hjemmelavet most og cider, Charlotte. Jeg kan lige se dem for mig 🙂
      Tak – og dejlig dag til dig!
      Knus

  2. Så skønt med mange æbler. Mit æbletræ kan kun fremvise ét æble, så det skal nydes i små mundfulde. God dag til dig og dine.

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.