Blomsterpoesi

blomsterpoesi

Jeg har jo beskæftiget mig en del med sommerblomster det seneste halve års tid, og jeg har gået og kaldt blomsterne ved deres danske navne, for de er så poetiske; langt mere billedskabende og sanselige, end de latinske betegnelser. Og der er simpelt hen en stor fornøjelse forbundet med at sige navnene:

Enkeblomst, frøkenhat, jomfru i det grønne, løvemund, ridderspore, stolt kavaler, fingerbøl. Det er ren blomsterpoesi.

Enkeblomst

Enkeblomsten sås tidligere mest i mørke farver. Deraf navnet. Jeg har i år sået den i 5 forskellige farver. Alle skønne på hver deres måde. De mørke er dog de kraftigste, måske fordi de er de mest oprindelige …?

enkeblomst

Enkeblomstens latinske navn er skabiose. Den egner sig med sine lange stilke og yndefulde blomster vældig godt til snit.

blomsterpoesi
Frøkenhat

Frøkenhattene, som vi også kalder zinnia, ligner virkelig små hatte til fine frøkener. Herunder et billede af Frøken Bella med hat.

frøkenhat

Frøkenhatten er en helt vidunderlig sommerblomst der bare blomstrer og blomstrer i de mest fantastiske, stærke, livsglade farver.

blomsterpoesi
Jomfru i det grønne

Den lille blomst sidder i et hav af grønne filigranblade. Blomsterne er oprindeligt lyseblå, og den har fået sit navn pga. farven, som vi forbinder med Jomfru Maria.

jomfru i det grønne
Løvemund

Jeg har dyrket løvemund i lange baner denne sommer. Løvemund i hvid, gul, lilla, rosa, pink, ceriserød, mørkerød. Løvemund med enkelte blomster og løvemund med dobbelte blomster. Jeg har aldrig før sået løvemund, men de er meget taknemmelige og nemme. – Når først selve såningen af de bitte-små frø er klaret.

blomsterpoesi

Da jeg var barn, viste min mormor mig, hvordan man ved at trykke blomstens sider ind kan få løven til at åbne sit drabelige gab.

løvemund
Ridderspore
blomsterpoesi

Riddersporerne har lange blomsterspir med mange små blomster på hvert spir. Hver lille blomst har en spore på bagsiden. Sporerne er ikke så tydelige på de sommerriddersporer, som jeg har sået, men de er der.

riddersporer
Stolt kavaler

Den stolte kavaler, som mange vist kender under navnet kosmos, knejser virkelig som en stolt kavaler på sin lange stængel.

stolt kavaler

Jeg har i år sået hele 10 forskellige slags stolt kavaler, og de står alle stadig smukke og frodige her i begyndelsen af september.

Jeg vil i et andet indlæg fortælle, hvordan jeg har dyrket dem. Det er jeg nemlig sluppet ret godt fra, hvis jeg selv skal sige det.

Fingerbøl

Ja, det navn behøver vist ingen nærmere forklaring. Blomstens latinske navn er digitalis. Den er meget giftig, men den har været brugt medicinsk. Hjertemedicinen digoxin blev oprindelig fremstillet på basis af digitalis. Jeg kender til digoxin, fordi min ældste søn, som var hjertebarn, i perioder fik digoxin.

blomsterpoesi

Nu vi er ved blomsterpoesi, bliver jeg nødt til at slutte indlægget af med at citere J.P. Jacobsen. En af mine yndlingspassager i dansk litteratur er indledningen til hans roman Fru Marie Grubbe. Det er en meget mættet tekst, som foregår en varm sommerdag, og blandt andet indeholder denne beskrivelse af nogle blomster:

Ambraen slæbte sig i hvide snirkler ud og ind, frem og tilbage om tørstige balsaminer, boboreller, gyldenlakker og nelliker, der stod og stak hovederne sammen ligesom får på åben mark. Ærterne og bønnerne henne ved lavendelrækken var ved at falde fra stængerne af varme, morgenfruerne havde opgivet det hele og stod og så solen lige op i ansigtet, men valmuerne havde kastet deres store, røde blomsterblade og stod i de bare stilke.

Se, det er også blomsterpoesi.

17 meninger om “Blomsterpoesi”

 1. I den tekst ligger en sommerstemning uden lige og jeg føler, at jeg står midt i scenen 🙂
  De danske blomsternavne er virkelig poetiske og dejlige at sige, men det er godt at du nævner de latinske navne som gør det lidt nemmere for andre at finde, hvis de skulle få lyst til at så de samme.
  Jeg er ikke selv konsekvent når jeg benævner planter, jeg kommer til at blande dansk og latin alt efter hvilket navn der forst dukker op i mit hovede og da jeg læste om Enkeblomst, vidste jeg straks hvilken en du skrev om, men jeg har altid kaldt dem skabiose 🙂
  Det er et fantastisk blomsterflor du har skabt i år og de som kommer forbi og får buketter af dig er superheldige.

  1. Ja, Jacobsen kan virkelig skabe en helt fortættet stemning af sommer.
   Jeg er heller ikke konsekvent i min brug af blomsternavne; det slog mig bare pludselig, at mange af de danske navne har en særlig stemning over sig 🙂
   Du kan stadig nå at komme forbi og få en buket, Lisbeth. Du er velkommen 🙂

 2. Så mange smukke blomster, og dejligt med lidt historie om dem. Søde Bella er så fin med “hat” på 😉
  Et skønt indlæg kære Nana.
  Rigtig god dag.

  Knus, Lone

  1. Nåhr, lille Bella 🙂 Det var ikke længe hun gad at have hat på, men jeg nåede lige at tage et billede 🙂
   Tak, Lone, og god tirsdag til dig!
   Knus fra Nana

  1. Ja, det er sådan et smukt tekststykke, så fuldt af sommervarme. Og lille Bella, ja, hun er da sød med frøkenhat 🙂
   God dag til dig, Lisbeth!
   Kh Nana

 3. Hej Nana.
  Skønt blomsterindlæg fra dig. Ja, det er da fine danske navne blomsterne har. Jeg har ikke selv plads til at så sommerblomster i min rækkehushave, så jeg nyder dine billeder. Det er da helt vildt så mange blomster du har sået, både i forskellige sorter og i antal. Dejlige buketter du til enhver tid kan plukke til at pynte indenfor.
  Kh Lis

  1. Hej Lis.
   Jeg er glad for at du kan nyde mine sommerblomster 🙂 Og, ja, det gik lidt vildt for sig i foråret, hvor jeg såede og såede … og såede 😉
   God dag til dig!
   Kh Nana

 4. Dejlige blomster og dejlig tekst med fortættet blomsterstemning. Jeg holder også meget af de danske navne. Også dem til de vilde planter. Hanekro. Torskemund. Tusindfryd. Tveskægget ærenpris. Harefod. Musvikke. Jordrøg. Der er så mange ord, der ligger godt i munden – og i tankerne.
  Kh, Karen

  1. Ja, de vilde blomster har også nogle fantastiske navne! Jeg kan huske, at jeg som barn pressede forskellige vilde blomster og klistrede dem ind i et hæfte hvor jeg skrev deres navne. Jeg var helt fascineret af de navne allerede dengang. – Og i år har du lært mig et nyt blomsternavn: Hejrenæb. Man får ligesom et andet forhold til en blomst, når man ved hvad den hedder 🙂
   Kh Nana

 5. De danske navne er ganske rigtigt beskrivende og poetiske (selv om de latinske jo egentlig også er meget beskrivende, hvis man ellers kender plantelatin). Fine forklaringer, du har med.
  Citatet emmer af varme. Fantastisk beskrivelse.
  Tror dansklærerrinden at den slags skrivetalent fortsat vil trives i konkurrence med Netflix og Instagram? Vi lever jo nærmest inden i en tekstløs billedbog.
  Bella er altså bare sød med den lille hat 🙂 En rigtig frøken!
  Kh Lisbeth

  1. Ja, de latinske navne er nok beskrivende, men ikke så sanselige. – I hvert fald ikke i mine danske ører 🙂
   Ja, Jacobsens tekst er bare så smuk! Jeg elsker valmuerne der står i de bare stilke. Uh, jeg vil i hvert fald gerne tro, at stort skrivetalent stadig vil trives i fremtiden. Min indre verden ville se helt anderledes ud, hvis jeg ikke havde læst Brontë og Bang og flere andre. – Anderledes og fattigere.
   Frøken Bella gad egentlig ikke at have hat på, så jeg skulle være hurtig på aftrækkeren, men sød ser hun ud 🙂
   Kh Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.