Blomsterdyrkning. Succes eller fiasko?

blomsterdyrkning

Jeg ved ikke rigtigt hvordan det går med blomsterdyrkningen. Eller, jo, jeg kan jo tælle hvor mange spæde planter vi har, jeg kan se hvor mange frø der har spiret og hvor mange der er tilbage i poserne. Jeg ved hvor mange pallerammer der er fyldt med jord og hestemøg, hvor mange georgineknolde og gladiolusløg jeg har sat, og hvor mange ranunkler der strutter af sundhed.

blomsterdyrkning
Mine ranunkler ser ud til at trives. Men hvornår kommer der blomster? … Kommer der overhovedet blomster? Og i givet fald: Bliver det til mange blomster pr. plante eller blot til en enkelt hist og her?

Men jeg kan ikke forestille mig hvor mange planter og blomster der kommer ud af vores anstrengelser. Overlever de små spirer som jeg allerede har plantet ud? Står gladiolusserne så tæt at der ikke kommer noget fornuftigt ud af dem? Har lathyrussene plads nok at klatre i, og hvorfor har både de forspirede asters og jomfru i det grønne svært gule blade?

sommerflox
En fin, lille zinnia som jeg allerede har plantet ud. Jeg håber ikke det er for tidligt.
levkøjspirer
Levkøjbabyer der godt nok ser sunde ud.

Jeg kan heller ikke forestille mig hvordan vi skal få plads til dem allesammen.

blomsterdyrkning
I hver enkelt bakke er mange spirer. Vel omkring 200 i gennemsnit. En overgang var jeg helt i panik over pladsmangelen, men nu ser jeg at nogle spirer går til undervejs, og jeg trøster mig med at jeg i hvert fald har nok at tage af! Her er spirerne ude at vænne sig til den virkelige verden. Om natten og i dårligt vejr står de i drivhuset. Bakker og planteskilte er fra Zinkbakken [reklamelink].

Vi har valgt at dyrke i kasser der står på jorden. Det er for overskuelighedens skyld, for at undgå at planterne drukner i vores sumpede jord, for bedre at kunne luge imellem spirerne og for bedre at kunne fjerne snegle. Det er altsammen vældig godt, og jeg elsker det overblik bedkasserne giver. Men der er bare ikke ret meget plads i kasserne, og nok har vi flere pallerammer, men dels tager det tid og kræfter (og penge hvis man skal have en mand med en minilæsser forbi) at fylde dem med jord, dels koster god jord mange penge. Så det kniber med pladsen.

pallerammebed
Siden en venlig mand spurgte “hvorfor vender I egentlig metaldimserne på pallerammerne opad?” har vi vendt dem nedad. Sådan kan man se at bedet på ovenstående billede er et af de første vi samlede …

Det er en lidt mærkelig periode hvor jeg faktisk ikke aner om vores blomsterdyrkning ender som en succes eller en fiasko. Det mest sandsynlige er nok et sted midt imellem. Under alle omstændigheder er det lærerigt på flere planer. Dels har vi lært en masse om såning, forspiring og babyplanter. Dels begynder vi at lære vores stykke land at kende. Vi ser ud over det, går rundt på det og får ideer til hvordan vi kan anlægge det. Nå-ja, og så har jeg – måske – lært at jeg har købt for mange blomsterfrø … og måske også anskaffet lidt flere pallerammer, end vi kan nå at bruge …

30 meninger om “Blomsterdyrkning. Succes eller fiasko?”

 1. Kære Nana
  Det lyder morsomt, når du beskriver det. Forhåbentligt har I det morsomt.
  Måske du kan udvide din blomsterbod til også at sælge et par paller og poser frø.
  Jeg glæder mig stadig.til billederne af de mange blomster 🙂
  Kh Lisbeth

  1. Kære Lisbeth.
   Jamen, det er ret morsomt sådan at lære nyt. Og det er så livsbekræftende med alt det der pibler op af jorden. Jeg håber at jeg om nogle måneder kan vise billeder af et overdådigt blomsterflor 🙂
   Kh Nana

 2. Dette blir spennende og X’er fingrene for et godt resultat. Jeg har kun sådd sukkererter og 6 solsikker sammen med barnebarna og håper de vokser opp. Det er så gøy når det vokser til og man har gjort alt selv. Lykke til!

  1. Ja, det er så livsbekræftende at så et frø og se det blive til en plante. Det må være så sjovt at så sammen med børnebørnene. Jeg kan huske at jeg som barn havde min eget lille stykke i haven 🙂

 3. Det bliver spændende at se, når det hele begynder at blomstre. Det er jo en læringsproces, I er i gang med, så I kommer til at høste både blomster og erfaringer i denne første sæson 🙂

 4. Heldigvis kan du gemme nogle af frøene til næste år, man kan være heldig, at de holder sig længe. Men jeg kan godt se, at det må virke lidt uoverskueligt, men man lærer hele tiden.
  Held og lykke med de små.

  1. Jeg har læst at det er sundt for hjernen at man kaster sig ud i nye ting, så jeg håber at jeg simpelt hen bliver lidt klogere af blomsterdyrkningen 🙂

 5. Noget bliver godt, andet visner, knolde, der står får tæt, får måske mindre blomster – eller også går det hele. Det er jo noget af det spændende ved at kaste sig ud i nye projekter. Et gammelt ord siger, at ingen nogensinde har fået en smuk have ud af at sidde skyggen og sukke ‘Hvor smukt!’, og det samme gælder for visionerne om at svæve rundt med armene fulde af blomster – der skal knokles først. Jeg tror, det bliver godt – og ellers er I den erfaring rigere (og kan sælge paller, som Lisbeth foreslår 😀 )
  Kh, Karen

  1. He-he, ja, det ender nok med at vi laver et pallerammesupermarked ude i laden. I dag har jeg forsøgt at sortere lidt i dem. Der er stadig mange at tage af 🙂

 6. I skal banke de spidse metalbeslag helt tæt ind på indersiden af pallen. Når planterne først dækker hjørnerne, kan i ikke se dem og risikerer at komme til skade med hænderne/armene. Det gælder vist om, at I er fuldt funktionsdygtige hele blomstersæsonen.

  Er det ikke billigere at leje en minilæsser og lade din mand forestå påfyldningen af kasserne; hvis de står, så han kan komme til med læsseren, kan han fylde mange på en enkelt dag.

  1. Åh, “Når planterne først dækker hjørnerne” er sød musik i mine ører. Tænk hvis de virkelig gør det en dag. Lige nu er de største 6 cm høje 🙂

 7. Ja, det er sjovt så bekymret man kan blive for et par grønne blade… og glad for en regnbyge 🙂 Men vi må jo nok også indrømme, at hvis vi var garenteret 100% succes med resultatet, så ville det ikke være nært så sjovt, vel? ;0)

  1. Ja – og nervøs for om der kommer nattefrost i weekenden! Uha, der er meget der kan gå galt. Men, som du siger, en del af det sjove er jo at man ikke er alene om at styre processen 🙂

 8. I skal nok få en masse skønne blomster ud af anstrengelserne 🙂 Hvor får I dog alle kræfterne fra … Jeg glæder mig til at se det hele stå i fuldt flor!

  1. Vi har i virkeligheden meget få kræfter og må købe os til en del hjælp. Og IRL ser det hele ikke så stort ud. Her er bare nogle bitte-små, grønne spirer 🙂 Jeg tror at man (jeg 🙂 ) af og til kommer til at fremstå mere energisk og overskudsagtig på bloggen, end man er. Det må være noget med at fortælle de gode historier og vise billeder af det der lykkes. Nå. Det blev næsten et sidespor – og en idé til et helt indlæg. Jeg håber du har ret i at vores anstrengelser vil blive belønnet med et blosterflor af en vis størrelse om nogle måneder 🙂
   Kh Nana

 9. Jeg er sikker på, at der kommer mange fine blomster i jeres pallerammer til sommer :0) Det er så fantastisk at følge et lille frø blive til en grøn spire og senere stå med skønne blomster. Det er i den grad forventningernes tid. Jeg såede i påsken to pallerammer til med frø og satte to minidrivhuse ovenpå, så de står lidt beskyttet. Men jeg håber på lidt mere varme snart, så frøene kan begynde at spire.

  1. Ja, det er da et helt mirakel at sådan et lille frø kan blive til en stor plante på bare én sæson. Det er så fascinerende! Det lyder smart med minidrivhuse. Så bliver bedet jo nærmest en slags mistbænk. Og, ja-tak til noget varme. Jeg er SÅ nervøs for nætterne i den kommende weekend. Jeg har plantet en del spirer ud, og det må bare ikke blive frostvejr!!!
   Kh Nana

 10. SELVFØLGELIG får du blomster!! Og selvfølgelig er der et-eller-andet der ikke går som du håbede. Men når det, om et par måneder, vælter ud af kasserne med blomster, så ser du kun det, der lykkedes. Vi glæder os sammen med dig.

 11. I får da masser af blomster. Syntes det ser så fint ud.
  Jeg er holdt op med at forspirer. Syntes bladene bliver gule. Netop som du beskriver.
  Det er fordi de får det forkerte lys.
  Eller også bliver mine så lange og grimme.
  Så nu er det direkte på friland……..
  Der er lovet frost de næste tre nætter og snebyger.
  Så du skal nok pakke ind. Det skal jeg til.
  Det er så ærgerligt….

  Skøn dag
  Charlotte

  1. Jeg har heller ikke forspiret i mange, mange år, men nu har jeg så forsøgt mig igen. Jeg synes at de senest forspirerede ser sunde ud, men jeg er færdig med at begynde i februar. Hvis man skal have held med det, skal man vist enten være meget dygtig eller have et opvarmet drivhus 🙂
   Jamen, det er da så irriterende at vi får nogle kolde nætter nu. Man ved jo godt at der kan komme nattefrost langt ind i maj måned, men man tror det bare ikke … Jeg er begyndt at finde isoleringsmåtter, fiberdug og spejdertæpper frem. God indpakningslyst til dig – og god weekend!
   Knus

 12. Man lader sig nemt rive med her på sociale medier og jeg købte også frø for længe siden i angst for at det hele blev udsolgt. Men jeg tror at jeg har nævnt det før – når det drejer sig om sommerblomster så skal varme og lys gå op i en højere enhed, ellers har man ikke udbytte af forspiring. Vi bliver snydt af sommerlige dage i april og hvis vi er heldige, så forsætter det varme vejr, men vi kan på vores længde/breddegrad risikere nattefrost til hen i maj.
  Det er kulden der giver gule blade og nogle gange ødelægger kulde så meget for småplanternes rødder at de stopper væksten helt – så smid dem ud og så nye på blivestedet. Du vil opleve at det rent faktisk bedre kan betale sig, for når jorden er varm nok så kommer sommerblomster hurtigt.
  Husk at dække dine småplanter med fiberdug, når du tager dem ud så tidligt.
  Jeg krydser fingre for dine spirer, men som sagt så hellere nye hvis de andre skranter, det lyder som om du har frø nok 🙂
  Knus Lisbeth

  1. Åh, så det er kulden der giver gule blade. Det giver god mening, for jeg synes faktisk at de har fået meget lys. Jeg har smidt de mest skvattede ud, men der er også nogle der bliver grønnere. Jeg har endnu ikke dækket med fiberdug, men har fundet noget frem til de næste nætter. Og, ja, du har nævnt det før, og det er jo også min egen erfaring at forspiring ikke altid betaler sig. Når det er sagt, så har jeg en del fine spirer i drivhuset. Jeg krydser fingre for at de giver tidlige blomster. Og så ønsker jeg mig et drivhus med mulighed for opvarmning 🙂 Kan I varme jeres orangeri op?
   Tusind tak for din kommentar, Lisbeth. Det er godt at kende en gartner 🙂
   Knus

   1. Nej vi har ikke varme i drivhuset og der er heller ikke isolering i gulvet. Jeg får kun mulighed for at overvintre frostfølsomme planter i overvintringsteltet med en varmeblæser som netop kan holde frostfrit. Jeg magter ikke rigtig vildt meget prikling af småplanter – ja man skal jo aldrig sige aldrig – haha 🙂
    Du kan også hjælpe med tidlig eller hurtig spiring ved at købe nogle gamle vinduer og lave mistbænke af nogle af dine pallerammer – bare en ide;))

    1. Du skal bare bruge dine soilblockers, så skal du ikke prikle 🙂
     Ja, jeg har tænkt mistbæntanken. Der var en (hvem var det nu? Jeg kan ikke finde kommentaren) der skrev at hun bruger sine pallerammer på den måde. Det er da smart! Men vi venter lige med at sætte nye skibe i søen 🙂 Nu skal jeg ud at lægge fiberdug over mine babyplanter. Jeg er lige kommet hjem fra planteskolen med fiberdug i lange baner …

 13. Der er altid spændende, hvad der kommer ud af det, når man har med planter at gøre og når det er i så stor målestok som I har startet op, er det ekstra spændende.
  Frøplanterne ser da fine ud så mon ikke det kommer til at gå godt.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  1. Tak, Lene, for dine pæne ord om vores frøplanter! Jeg føler virkelig at jeg er på gyngende grund, og det er dejligt at høre at en havedame som dig siger god for vores spirer!
   Forårshilsner fra Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.