Blommer i overflod. Et luksusproblem

Vi har flere blommetræer i haven, og vi har mange blommer. Rigtigt mange blommer. Langt flere end vi kan nå at spise. Vi forærer gerne til gæster, men vi har ikke så mange gæster at de kan hjælpe os igennem alle blommerne.

blommer
Opalblommer en uges tid inden de er helt modne.

Hver morgen er der faldet flere hundrede blommer af det store Opalblomme træ, og så skal vi ud at samle op, for ellers æder hundene blommer til de får dårlig mave. Og dårlig hundemave skal man have respekt for. (De spiser faktisk uden om stenene, så de er næppe i fare for at blive forgiftede, men vi samler op alligevel).

opalblommer
Halvdelen af hvad jeg samlede op under Opalblommetræet i morges.
hunde
Her har min mand og jeg på samme tid set at hundene var i gang med at proppe sig med blommer. Vi kalder fra hvert vores hjørne. Olga, som er fars hund, løber hen til min mand, og westierne kommer hen til mig. Så snart vi vender ryggen til, lister de tilbage til blommetræet …

Jeg har lavet blommetrifli i lange baner i de seneste uger, men selv om det er en af vores yndlingsspiser, må vi erkende at det ikke er en måde at spise sig igennem 50 kg blommer på.

blommetrifli
Dette er årets første blommetrifli. Siden har der været adskillige andre.

Så lige nu er min mand ved at udstene blommer, for jeg har læst at man kan fryse dem. Det skal blive godt til vinter at tage en pose blommer frem og forvandle dem til tærtefyld eller noget andet godt.

blommeudstening
Når jeg udstener blommer (og ribber ribs og skræller æbler og den slags), foregår det altid udendørs, siddende på et trappetrin. Det er der god sommerstemning i.

Hvis du vil vide hvordan jeg laver blommetrifli, får du opskriften her:

Jeg laver portion blommemarmelade på 1 l (den rækker vel til 10 portioner trifli):

 • 1,2 kg blommer
 • 350 g rørsukker
 • 1 tsk knust kanel eller to kanelstænger
 • korn af en fed vanillestang
 • 2 stjerneanis
 • 5 spsk vand
blommemarmelade
Hvis I ikke spiser blommemarmeladen med det samme, kan den hældes på et skoldet glas og holde sig nogle uger i køleskab.

Blommerne udstenes og lægges i en gryde sammen med alle de øvrige ingredienser. Det hele simrer en lille times tid indtil saften tykner uden helt at koge væk.

Jeg anretter triflien i portionsglas. Jeg knuser 6-7 makroner (købt, men man kan sikkert lave dem bedre selv) i bunden af hvert glas, fordeler en passende mængde af den afkølede blommemarmelade oven på makronerne og slutter af med et fornuftigt lag letpisket flødeskum. Triflien smager allerbedst hvis makroner og blommer har trukket et par timer inden de toppes med flødeskum og serveres.

blommetræ
De er jo også pæne, sådan nogle blommer.

Jo, det er godt at have blommer i haven. Og så snart Opalblommerne takker af, følger Victoriablommerne efter …

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

24 meninger om “Blommer i overflod. Et luksusproblem”

  1. Ja, det er dejligt med egen frugt i haven, og det ER et luksusproblem at så meget af den bliver modent på én gang 🙂 Jeg håber I snart svømmer i blommer ligesom vi gør!

   Tak skal du have, Ingrid! (Men jeg holdt nu fødselsdagsfrokost lidt på forskud. Jeg har faktisk først fødselsdag i næste uge 🙂 )

 1. Hej Nana.
  Kunne simpelthen ikke lade være med at grine af jeres hunde-blomme-problem. Det kender vi alt for godt. Her samler vi nedfaldsblommer op tre-fire gange om dagen. Overvejer at hegne træet ind midlertidigt.
  Håber jeg kan være lige så kreativ med min blommer som du, når de modner helt.
  Hilsen Heike

  1. Hej Heike.
   Ja, de hunde ved ikke hvad der er godt for dem selv (lidt ligesom mennesker 😉 ). I vores forrige have måtte vi hegne takstræet ind når det bar bær, for Olga mener at taksbær er en delikatesse, men de er altså ret giftige …

 2. Ja for lidt og for meget, det er ikke nemt. Vores hunde spiser så vidt jeg ved ikke blommer.
  Til gengæld har jeg fået en kæmpe posefuld foræret, de vil fylde alt for meget i fryseren, suk what to do. Jeg har ikke tid til at lave en masse blommeting, lidt trist.
  Kh Lisbeth

  1. Jeg har ikke selv prøvet, men man skulle kunne lave blommesaft. Det må kunne klares hurtigt 🙂 Ellers må du lade fuglene og bierne få dem. Så er der da nogen der bliver glade 🙂
   Kh Nana

 3. Oj så mycket plommon du har. Så lyxigt, men inte lätt att ta hand om allt. Gott det ser ut med marmeladen.
  Vi hade tre plommonträd när vi bodde i huset, och tillslut orkade jag inte att hand om allt:)
  Ha det gott
  Kram Maria

 4. Tænk, ar være gæst hos jer og drage hjem med alle de blommer, man kunne bære!
  De ER gode at have i fryseren, så bare klø på. Og sæt gang i saftkogeren…..

  1. Velkommen til min blog, Hanne, og tak for kommentaren!
   Jeg siger dig …: Vi fik først aftensmad kl. halv-ti fordi min mand liiige skulle udstene nogle flere blommer, så der er ret mange i fryseren. Og nu du skriver “saftkoger”: Sådan én mangler jeg da!

 5. Så heldig dere er som har så mange plommer! Du er veldig god til å bruke dem også, selv om du synes det er for mange.
  Syltede plommer kan være fine gaver også!
  Ha en fin uke!
  Hilsen Turid

 6. Hej.. det er et dejligt problem. Blommesaft er noget af det bedste, og det lyder, som der vil være blommer nok til næste års nye høst. Så vidt jeg ved, skal blommer ikke fjernes for sten før saftfremstilling, og det er hurtigere at fryse på den måde. Hvis de kan fryses med sten, må det være oplagt at fryse dem hele til saft også, og så fremstille saft løbende gennem vinteren. Den smager også godt varm på en kold tid. Saften kan vist holde sig 1 til 2 uger. Jeg er ikke ekspert, så mine ideer må undersøges nærmere.
  De hunde er bare så skønne. De elsker også blommer og blommetid.
  Hilsen fra Mette..

  1. Hej Mette. Velkommen til min blog og tak for din kommentar – og for de søde ord om vores hunde!
   Vi må afprøve det med blommesaften 🙂
   Augusthilsner fra Nana

 7. Uhhh sikke da et herligt luksusproblem 🙂 Jeg ville ønske jeg boede tættere på, så skulle jeg nok hjælpe jer af med nogle af de lækre blommer. Hvor er det altså nogle dejlige hunde I har, og ja man skal passe lidt på hvad de propper sig med.

  Rigtig god dag Nana
  Knus Lone

 8. De kan sagtens fryses. Vi har et Viktoria træ, de modnes heldigvis lidt efter lidt.
  Blommesaft, kan man hellere ikke få for meget af, lav blommesirup hvis du har mange 🙂
  De år der er rigtigt mange, foræres der til naboerne på vejen.
  Super søde hunde du har 🙂

  1. Nu har vi frosset en masse, og jeg vil eksperimentere med saft – og måske sirup, det lyder da også godt 🙂
   Tak for hundekomplimenten 🙂

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.