At læse bøger

Jeg har læst meget i mit liv.  Da jeg fik min første læsebog, gik det op for mig at jeg allerede kunne læse. Bo og Ul-la så en sø. Det stod der jo bare. Jeg kunne læse hele bogen som havde jeg aldrig bestilt andet.

læsning

Da jeg nogle år senere opdagede Bagsværd Bibliotek på Aldershvilevej, udvidede min verden sig med ét. Jeg husker stadig duften af bøger, stilheden på biblioteket og stempelkortet der sad i en lomme bagest i bogen. Man måtte ikke låne flere end 10 bøger ad gangen, og det var for få til mig. Jeg måtte ofte cykle til biblioteket. Hjemme havde vi en stol med ceriserødt velourbetræk, og her sad jeg og læste og læste.

En hårnå klemt inde bag panelet

Jeg elskede at gå i skole og læste de fleste skolebøger med stor fornøjelse. Siden læste jeg dansk og engelsk på universitet. Tænk at det var pensum at læse de engelske klassikere. Det var jo ren fornøjelse. Og tænk at skulle til eksamen i Herman Bangs forfatterskab. Jamen, at læse Bang er da noget af det bedste der findes. Da jeg blev færdig som cand.mag., fik jeg job som VUC- og gymnasielærer. Jeg læste videre. Og fik penge for det.

at læse bøger

Siden jeg blev syg, har jeg ikke læst så meget. Jeg har svært ved at finde koncentrationen. Måske kan jeg genoptræne mine læsefærdigheder. Jeg vil læse lidt mere i den kommende tid. Jeg er begyndt med en fødselsdagsgave. En bog af en af mine yndlingsforfattere: Søren Ulrik Thomsen. Jeg kan stadig lide at læse.

Søren Ulrik Thomsen

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

20 meninger om “At læse bøger”

 1. Det bedste ved vinteren er, at der er tid til at læse bøger igen.
  At fordybe sig i en bog er en herlig ting.
  Jeg læste også meget, da jeg var barn og ung, men da jeg selv fik børn, var der ikke så meget tid.
  Til gengæld har jeg læst rigtig meget for dem, det har jeg også nydt.
  Kh
  Lisbeth

 2. Du er vist det man kalder den fødte læsehest:-)))) Skønt at høre om din kærlighed til bøgerne. Engang læste jeg også meget, men siden internettet tog sit indtog bliver det ikke så meget mere.
  God dag
  Knus

  1. Jamen, du har da ret i at internettet spiller en stor rolle i det spil. Jeg bruger en del tid på internettet, og noget af den tid kunne jeg jo i stedet bruge med en bog. Internettet opfordrer ikke til langtidslæsning og fordybelse. Til gengæld tilbyder det et tempo og en interaktivitet som tiltaler mig. Der skulle være mere tid, så man kunne nå mere af alt det gode 🙂
   Tak, Anette og god dag til dig!
   Knus

 3. Det er så dejligt at sidde i en blød stol og læse en god bog. Jeg kan heller ikke så godt koncentrere mig mere, og bogstaverne danser rundt, så jeg er begyndt at lytte istedet. På Mofibo og det kan varmt anbefales.

  1. Ja, lydbøger er da vist en god idé! Jeg ved ikke hvorfor jeg aldrig er kommet i gang med dem. Det må jeg altså i gang med at undersøge! Tak for anbefalingen, Lone!

 4. Jeg har fundet (lidt) tilbage til mit gamle jeg, ved at skrue op for læsningen igen. Jeg var også en rigtig læsehest, da jeg var barn og ung, så det med at gå ind i en bog og blive klogere virker sundt. Stress og for meget gang i den har det med at få mig væk fra mig selv (ok, undskyld hvis det lyder syret), mens en bog kan få mig tilbage.
  God dag i det smukke vejr.
  Kh
  Helle

  1. Kære Helle.
   Hvor er det altså dejligt at du vil være en del af mit blogliv!
   Det lyder ikke særligt syret at høj fart tager dig ud af dig selv. Sådan har jeg det i hvert fald også. Man mister jo jordforbindelsen. Jeg ved ikke lige hvordan det kan være at en bog kan give noget jordforbindelse tilbage, men det tror jeg at den kan. Det må skyldes at man giver sig tid, fordyber sig og – som du skriver – man bliver klogere.
   Tak – og i lige måde! Jeg håber du kommer ud og får sol på næsen.
   Kh Nana

 5. Jeg havde det på præcis samme måde som dig, Nana. Jeg læste flydende inden jul i første klasse, og da vi flyttede til USA i et år, da jeg gik i anden, lærte jeg at læse engelsk også. Jeg gik på biblioteket mindst en gang om ugen indtil for et års tid siden, hvor e-reolen og e-reolen global kom. Nu låner jeg bøger – alle de nyeste engelske og amerikanske – på e-reolen global og læser dem på tabletten. Papirbøgerne er skubbet lidt i baggrunden, men jeg har da bestilt den nye Ken Follett (endnu en bog om Kingsbridge, denne gang i 1500 tallet – hurra!!!) hos Amazon, så jeg får den på udgivelsesdatoen.

  Havebøger er nu bedst på papir, så man kan dvæle ved de skønne billeder i naturlig størrelse. Et liv uden bøger kunne jeg ikke forestille mig.

  Kh, Karen

  1. Åh, jeg har aldrig læst bøger på en skærm, men det er nok noget pjat at jeg ikke prøver det. Jeg må lige kikke på den dér globale e-reol. Tak for tippet 🙂

 6. Jeg kan også lide at læse – og jeg tager mig tid til det. Til gengæld ser jeg ikke de serier, som alle taler om – Game of Thrones, fx.
  Jeg vil hellere læse – og jeg vil helst være alene, når jeg gør det …

 7. Åh, jeg er også en af dem, der slæbte bøger med hjem fra biblioteket. Jeg ønskede mg også altid bøger i julegave og fødselsdagsgave og fik det heldigvis også. Der var ikke noget bedre end at sidde på værelset og læse bøger, jeg elskede det. Jeg læser stadig, desværre ikke så meget som tidligere og mere i perioder. Og jeg beklager Nana at må skuffe dit dansklærerhjerte, at jeg elsker krimibøger 🙂 :-). Vi har et sæt venner, hvor hun er gymnasielærer i dansk og hun har virkelig prøvet at give mig andre genrer, men jeg falder altså tilbage til krimierne (hvilket da lige minder mig om, at jeg skal da have meldt mig ind i skolens krimikreds). Jeg er gammeldags, jeg nøjes med papirbøgerne, der er altså et eller andet dejligt med at sidde med bogen. Måske hænger det også sammen med at jeg retter afleveringer på skærmen. Lydbøger er jeg ikke gode venner med, jeg kan simpelthen ikke holde koncentrationen. Jeg er ikke god til at benytte mig af biblioteket, vi har ellers et fantastisk bibliotek her i Nyborg, jeg køber bøgerne , så bogreolerne er fyldt godt op her hjemme – der er heldigvis plads til flere endnu :-). God læselyst Nana. Kh Mette

  1. Jamen, der findes skam dansklærere der kan lide krimier 🙂 Jeg læser dem aldrig, det må jeg indrømme, men jeg elsker at se dem, så jeg forstår dig sagtens.
   For mig er skærmen også mere “arbejde” end papirbogen, men jeg har aldrig prøvet at læse en bog (sådan for fornøjelsens skyld) på skærmen, så måske virker det for mig hvis jeg giver det en chance.
   Tak, Mette og god (krimi)læselyst til dig (det lyder da godt at I har en krimikreds!)
   Kh Nana

 8. Mine foreldre likte ikke at jeg lånte bøker på biblioteket. De var så bekymret for at jeg ikke skulle lever dem tilbake i tide. Jeg har ofte tenkt på det som voksen hvorfor det var slik. I alle fall har jeg i voksen alder hatt mye glede av bøker, og har det fortsatt.

  For tiden er jeg mer på nett og Nettflix enn lesing, men høst og vinter er jo mer lesetid. Når jeg leser låner jeg e-bøker fra biblioteket. Det er genialt, synes jeg. Jeg har nesten helt sluttet med papirutgavene.

  Beste hilsen Ingrid på http://www.ingridtunheim.no

  1. Åh, jeg glemte faktisk af og til at aflevere bøgerne til tiden. Så skulle man betale en bøde. Men de bøder var nu det hele værd 🙂 Godt at du som voksen har fundet bogen! Men vi er vist mange der bruger en del af vores tid på internettet, og det er måske heller ikke så dårligt …

 9. Hej Nanna!
  Findes der noget bedre end, at sætte sig med en helt NY bog fra biblioteket, I love it. Det er heldigt, når jeg låner bøger, og jeg låner mange, at der ind imellem er nye bøger.
  Forstår godt at mange stadig er vilde med papirbøger, må de aldrig forsvinde!!!
  Rigtig god læse dag til alle.
  Kh Jette.

  1. Ja, der er noget helt særligt over en gammeldags papirbog. Jeg hører at mine unge mennesker faktisk foretrækker papirbøger fremfor at læse på skærmen, så måske får verden lov til at beholde papirbøgerne …
   Tak, Jette – og i lige måse til dig!
   Kh Nana

 10. Så skønt at høre om din læselyst, jeg kan nikke genkendende til en masse af det du skriver – det kan mange åbenbart – jeg tror at rigtigt mange piger var læseheste som små og unge.
  Nu om dage får jeg desværre ikke tid til at læse så mange bøger – jeg må også holde mig i skindet for ikke at blive ved at købe dem…. Elsker bøger. Er dog med i en læseklub hvor vi er 6 piger, der mødes ca. hver 5. uge og taler om den fælles bog, vi har læst. Det er dejligt.
  Bruger også indimellem lydbøger, dem kan man jo lytte til når man er i haven, eller stryger tøj eller strikker…
  Men nettet, bloggene mm tager jo en del tid og det er også utroligt hyggeligt og dejligt.

  1. Åh, jeg plejede også at være med i en læseklub, men jeg har sat mit medlemskab på pause fordi jeg nu bor så langt væk fra alle de andre. Det er ellers en god måde at læse på – og at mødes på 🙂
   Ja, vi bruger jo en del tid i bloguniverset. Den virtuelle del af verden har den fordel at vi kommer i mere direkte kontakt med andre, end når vi sidder med en bog. Til gengæld lokker den ikke til fordybelse. Jeg kan godt savne fordybelsen. Men jeg elsker internettet 🙂
   God fornøjelse til næste læseklubmøde! (Jeg er en smule misundelig 😉 )

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.