Asterstid

asterstid

Jeg har ret ofte købt babyplanter af asters på planteskolen. Jeg har plantet dem ud, jeg har passet dem, og jeg er altid blevet lidt skuffet over resultatet. Der er kommet blomster, men de har været få og kortstilkede. Planterne har simpelt hen altid været lidt skravlede.

Derfor har jeg tænkt, at det nok er meget svært, selv at så asters. Men det er det ikke. Det ved jeg nu, for i det tidlige forår såede jeg asters, og nu har jeg mange, sunde, stærke planter, der bærer de smukkeste blomster på de længste stilke.

asterstid

Og det har ikke været svært. Jeg såede frøene i soil blocks (soil blockeren [reklamelink] er en genial opfindelse!) i begyndelsen af april (du kan læse lidt om den periode her), og jeg plantede ud sidst i maj. Siden har jeg blot luget et par gange, og nu – i begyndelsen af september – er det for alvor blevet asterstid.

asters

De skønne blomster topper simpelt hen i disse dage, hvor de fleste andre sommerblomster takker af, og jeg kan plukke asters i lange baner.

asterstid

Jeg har kun sået asters med meget fyldte blomsterhoveder. De er overfældende dejlige, men til næste år vil jeg også have asters med enkelte blomster. Sådan en helt enkel astersblomst er nemlig også vældig fin. Under alle omstændigheder skal jeg så asters igen. Det er nemt, og man bliver så glad når det i september er asterstid.

14 meninger om “Asterstid”

 1. Jamen det er helt eventyrligt med alle de sommerblomster, du har held med at dyrke!
  Nu har du også meget fine forhold til sommerblomster, med solåbne bede og sikkert en rigtig lækker “Søren Ryge” jord i dine højbede.
  Vi, der har gamle mere skyggefulde parcelhushaver, har det meget sværere.
  Til næste år vil jeg på din anbefaling prøve Løvemund.
  Jeg har selv i nogle år haft stor fornøjelse af Appelsintagetes, selv om tagetes egentlig ikke er en blomst jeg ynder.
  Du har nogle billeder med en meget yndig Marmelukærme.Hvad hedder den?Den kunne jeg tænke mig at prøve.

  1. Du har ret, Annette, i at vi har masser af sol, og sommerblomsterne elsker utvivlsomt sol. (Af og til går vi faktisk og sukker efter mere beplantning og drømmer om en gammel have :-)) Jorden i højbedene er en blanding af harpet muld og hestemøg fra naboens mødding – med halm og det hele. Jeg har så gode erfaringer med hestemøg!
   Jeg har til gengæld aldrig prøvet at så tagetes. Jeg elsker ellers tagetes. Også de gammeldags rød/orange. De minder om mormors have 🙂
   Du tænker nok på den lyserøde mamelukærme, ikke? Den hedder Silver Cup. I et stykke tid troede jeg faktisk, at de ikke blev til noget, for de var 100 år om at spire, men pludselig kom der alligevel planter ud af dem. Og de er yndige.

   1. Tak for dit svar!
    Silver Cup vil jeg prøve næste år.Der findes jo et væld af forskellige mamelukærmer, og jeg har før haft held med dem.

 2. Det er jo helt vildt med dine asters – og alle dine andre sommerblomster. Sikken inspiration til mig. Nu har jeg fået læst tilbage i dine indlæg om at så, dyrke og sælge /ikke-sælge sommerblomster. Succes’en er da hjemme i form af alle de frodige buketter og skidt pyt med at blomsterboden ikke fik lang levetid. Du har formentlig alligevel hygget dig med at gå og nusse om alle dine blomsterbede og det er jo vidunderligt med alle de buketter.

  1. Næh, hvor er jeg glad for at du siger, at jeg inspirerer dig, Ulla! Og tak for de søde ord og opbakningen! – Jeg har bestemt hygget mig. Især da jeg slap tanken om at skulle sælge blomsterne, for når det blot er til os selv, er ambitionsniveauet ikke så højt. Det er helt fantastisk at kunne plukke og plukke og plukke, både til egne stuer og til alle der kommer forbi. På sæsonens bundlinje står at det er ret nemt og meget sjovt at dyrke sine egne sommerblomster 🙂

 3. Så smukke de er. Jeg elsker asters, og i år har jeg fået en abrikos farvet. De er så flotte. Har lige været på en event i gartneri Råhøj, som udvikler asters Mystery Lady, kaldes de. Det var en oplevelse 🙂
  Rigtig god dag kære Nana

  Knus
  Lone

  1. Ja, asters er smukke – og de abrikosfarvede bliver man da helt blød i knæene af. Jeg har set et par indlæg om besøget på gartneriet, og det ser ud til at have været en spændende oplevelse!
   Tak, kære Lone og rigtigt god dag til dig!
   Knus fra Nana

 4. Det er da de mest fortryllende asters. Den orangerosa er jeg helt vild med – ligesom med de løvemund, du har i samme farvenuancer. Suk, hvor er de smukke <3

 5. Hvor er de fine 🙂
  Jeg kan huske, at min mor altid havde en række Asters i køkkenhaven og jeg har også forsøgt mig, men har bestemt ikke haft held med det. Men jeg er vist nødt til at forsøge igen.
  Jeg har nogle forskellige staude Asters og de er nu også fine.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  1. Ja, staudeasters er skønne! Jeg ved ikke hvad jeg har gjort rigtigt, men de asters, jeg såede i foråret, er bare blevet så flotte. Måske er det fordi jeg forspirede og lod dem stå i drivhuset i ret lang tid, før jeg plantede dem ud …? Du må prøve igen næste år, Lene, for de er altså gode at have 🙂

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.