Arbejdstid og fritid

arbejdstid
Dengang jeg gik på arbejde

Inden jeg blev syg og måtte opgive at passe et traditionelt arbejde, levede jeg i mange år godt af – og lykkeligt med – at undervise. Det meste af tiden på VUC og en periode i gymnasiet. Jeg skulle opfylde nogle krav og møde til undervisningen samt til diverse møder, men derudover var der en stor frihed. Frihed til at vælge undervisningsmateriale, frihed til at tilrettelægge undervisningen som jeg syntes bedst og ikke mindst frihed til at arbejde når det passede mig. Mit arbejde var langt henad vejen min hobby, og det var naturligt at arbejdstid og fritid i ret høj grad flød sammen. Jeg trivedes godt med det.

arbejdstid

Mig og min blog

Min blog er jo sådan set en hobby, men jeg ynder at betragte den som en slags arbejde. Bloggen tager udgangspunkt i mit liv og har mit hjem som omdrejningspunkt. Jeg sidder endda hjemme i min stue når jeg skriver indlæg. Hvis man betragter bloggen som et arbejde, er der igen – og i endnu højere grad end tidligere – tale om en flydende overgang mellem arbejde og fritid. Det har jeg det stadig fint med, men jeg savner noget jeg plejede at have da jeg arbejdede som lektor: Fokus og koncentration.

gule roser

Fokus og koncentration

Når man skal forberede et undervisningsforløb, arbejder man koncentreret. Det gør man også når man underviser. Jeg kunne glemme alt andet, end lige netop det jeg stod midt i når jeg underviste. Og det er sådan en god følele at glemme sig selv og bare være koncentreret om noget. Min sygdom gør at jeg ikke kan koncentrere mig så længe ad gangen, men jeg er faktisk holdt helt op med at prøve. Og det skal der laves om på.

willestrup

Planer for bloggen

Jeg vil forsøge at genindføre koncentrationen, og jeg vil blive bedre til at fokusere. Det kræver at jeg arbejder mere systematisk, og det kan jeg faktisk vældig godt lide.

arbejdstid

Hver søndag vil jeg lave en lille arbejdsplan for ugen der kommer, og jeg vil sætte tid af til at arbejde koncentreret med bloggen.

Ny energi

Målsætning, planlægning, fokus og koncentration er ting jeg holder meget af, og jeg tror at mere af den slags kan give ny energi, både til bloggen og til mig. Det kan måske endda bringe mig nærmere en opfyldelse af drømmen om at få en reel indtægt ud af bloggen. Nu kommer det i hvert fald an på en prøve.

roser

Arbejdstid og fritid vil stadig være to sider af samme sag

Jeg har intet ønske om at skille arbejdstid og fritid fuldstændigt ad. Jeg vil stadig have kameraet med i det daglige, og jeg vil stadig tænke i billeder og blogindlæg når jeg er i Brugsen, og når jeg går tur i skoven. Det kan jeg slet ikke lade være med. Jeg vil stadig arbejde når det passer mig – når jeg har lyst og overskud. Men når jeg arbejder, vil jeg gøre det mere fokuseret. Jeg vil vide hvad jeg skal inden jeg går i gang, og når jeg stopper, vil jeg forhåbentlig, i hver fald engang imellem, have en følelse af at jeg har gjort et stykke arbejde færdigt.

rosenhoved

(Billederne er af nogle af roserne i vores forrige have. Haven på Norske Allé i Holte. Vil du se flere billeder derfra, finder du nogle i dette indlæg.)

32 meninger om “Arbejdstid og fritid”

 1. Kære Nana
  Det er en stor beslutning, du har taget, men som total organisationsfreak, eller hvad jeg nu er, kan jeg godt forstå dit savn og dit behov for fokus, koncentration og struktur trods sygdommen. Jeg har også altid elsket at undervise. Det lyder som en god ide, at bruge bloggen til det, og jeg glæder mig til at følge dig og projektet. Du skal i hvert fald have held og lykke og alle gode ønsker i dit forehavende 🙂 Du skriver i forvejen godt, så det skal nok blive en succes.
  Kh Lisbeth

  1. Tak, Lisbeth! Hvis man er sådan en organisations- og strukturfreak, kan det godt blive lidt svært når alting bliver mere flydende og ekstensivt – og når der aldrig er nogen der KRÆVER at man leverer noget til tiden. (Jeg er lidt misundelig (på den gode måde, altså) på dig der tager ud og holder foredrag). Så må man vist gerne snyde og selv skabe strukturen. Nu prøver jeg i hvert fald at stramme lidt op på arbejdstiderne herhjemme 🙂
   Tak for dine altid søde og opmuntrende kommentarer, Lisbeth! Jeg håber vi en dag mødes i den fysiske verden 🙂
   Kh Nana

   1. Selv mange tak, Nana. For mig er min blog en god udfordring i struktur, og den kræver, at jeg tager mig selv i nakken for at holde det rette fokus i indlæggene og en vis regelmæssighed i udgivelserne. Jeg har også en hjemmeside, som jeg forsøger at skabe orden og struktur på, så andre kan finde rundt. Det er sjovt. Selvom jeg sukker, kan jeg virkelig godt lide det. Jeg er derimod ikke god til at strukturere min tid. Jeg hygger for meget. Jeg har indtryk af, at du er bedre til den slags – og gerne vil være bedre… 🙂 Det lærer jeg aldrig.
    Jeg er sikker på, at vi mødes 🙂 Jeg er tit på Sjælland, og der er jo også nogle blog-træf, kan jeg forstå. Jeg håber at deltage i et eller flere, så jeg kan møde dig og andre nye havevenner i det virkelige liv.

    1. Ja, det er nemlig sjovt at skabe orden og struktur 🙂
     Jeg har lige fundet din hjemmeside, og den ser lækker ud! Jeg vil besøge den igen og fordybe mig i den i løbet af den kommende uge 🙂

 2. Held og lykke med din beslutning Nana, det skal nok lykkes for dig.
  Også jeg startede med at blogge, fordi jeg var holdt med at arbejde, med tiden kom det til at betyde meget for mig. Her 7 år efter jeg startede bloggen, er det nok det mest strukturerede jeg gør. Jeg vil nødig slippe det. Nogen indtægt får jeg ikke ud af det, det gør ikke noget, det vigtigste for mig er at jeg ved, nogle læser med og at nogle kommenterer.
  Kh lisbeth

  1. Tak, Lisbeth!
   Nej, du må ikke slippe bloggen! Din have er til stor inspiration for mange 🙂
   Mon ikke de fleste af os trives med lidt struktur? Og mon ikke de fleste er lidt bange for at holde op med at gå på arbejde … netop fordi vi så selv skal strukturere vores dage …?
   Det vigtige er helt sikkert at der er nogle der læser med; det synes jeg også. Det med at tjene penge kommer ligesom oven i – og er med til at gøre indsatsen lidt mere håndgribelig, synes jeg. Men læserne kommer altid først 🙂
   Kh Nana

 3. En af de ting der er underlige, når man stopper i arbejdslivet og særligt når man stopper pga sygdom, er at man bliver usynlig
  Det er ihvertfald den følelse jeg har fået, desværre.
  Så jeg forstår godt at du holder af at betragte din blog som et arbejde med struktur. Og det er jo også en måde at holde kontakt med omverdenen på og få blog-kollegaer. Hvilket også betyder noget. Man har brug for noget at identificere sig med.

  Jeg har flere gange oplevet at blive uinteressant efter, at jeg fortalte at jeg er på førtidspension. Senest ved et stort arrangement, hvor vi sad til bords med tre topchefer På et tidspunkt blev det obligatoriske spørgsmål stillet, imens alles øjne var rettet mod mig og da jeg svarede blev der larmende tavshed.
  Det var mega pinligt! Jeg følte mig så uduelig og blev simpelthen så ked af endnu engang at blive stemplet. Jeg kunne ha kravlet ind i et musehul!

  Så det med at starte en blog, har flere gange været under overvejelse. For at kunne sige noget andet. Men det skal jo være af lyst og derudover er jeg nervøs for hvad kommunen kan finde på. Man høre om så mange, der pludselig får stoppet deres ydelse pga småting eller at der er nogen der melder én, så hele ens sag bliver trevlet igennem igen på kryds og tværs. Og det magter jeg slet ikke!

  Har du nogensinde været ude for det? Altså at kommunen har blandet sig i det du laver?

  Nå, det blev et længere svar….
  Jeg er sikker på at din blog fortsætter med at være rigtig god og jeg ønsker dig et rigtig godt 2018 🙂
  Knus Vibeke

  1. Jeg har aldrig tænkt, at jeg blev usynlig, da jeg gik på efterløn, men det der med at være (eller føle? sig) uinteressant, kan jeg godt genkende, fra en periode, hvor jeg var arbejdssøgende. Ikke lige fedt at underholde med, at ingen vil have én. Jeg ved ikke, hvordan man laver det om, men man kan jo definere sig som det, man ellers laver: Broderer, laver mad = kogekone, bestyrelsesmedlem, lilleputtræner, amatørastronom eller hvad tiden nu går med. Det forsøgte og forsøger jeg stadig selv. Men som sagt: Jeg kender godt følelsen. Det er ikke let.
   Vh Lisbeth

  2. Nej, jeg bliver helt ked af det når jeg læser din beskrivelse af arrangementet hvor det bliver pinligt at du ikke går på arbejde! Hvor ville det have været rart hvis bare én af topcheferne havde spurgt til hvem du er – og ikke hvilket job du har.
   Jeg har ikke tænkt over at en blog er en måde at være synlig på, men det har du da ret i! Du er nu også synlig! Selv om jeg aldrig har mødt dig, ser jeg dig 🙂 Hvis du virkelig har lyst, kunne jeg godt unde dig en blog, men jeg forstår din bekymring i forhold til kommunen. Jeg var en overgang på sygedagpenge, først i Rudersdal siden i Næstved kommune. Det var forfærdeligt! Begge steder følte jeg mig talt ned til, umyndiggjort og mistænkeliggjort. Jeg har ikke søgt kommunen om hjælp siden, for det var SÅ UBEHAGELIGT at være i deres kløer. Jeg får en halv invalidepension fra min pensionskasse. Den gælder kun for et år ad gangen, og det er heller ikke særlig behageligt når den skal genansøges, men sidste gang kom jeg faktisk igennem ansøgningsperioden uden den væsentlige forværring af min sygdom som ansøgningen har udløst de andre gange. Da pensionen kun er halv, må jeg arbejde på halv tid uden at det forandrer mine forhold hos pensionskassen. Det kan jeg så ikke, men jeg kan passe min blog 🙂
   Tak for din kommentar, Vibeke. Du er ikke usynlig 🙂 Godt nytår til dig!
   Knus fra Nana

   1. Ja man tror det er løgn, når man sidder i det. Og for at gøre det hele endnu mere mærkeligt, så var den kvindelige minister Sophie Løhde een af dem, der sad med til bords. Hun er kæreste med marketingsdirektøren for Brøndby, som også sad der. Ikke særlig god reklame for nogen af dem. Jeg tror dog at det for mig vil være et evigt minde…… men ikke et særligt rart et.

    Men tak for at du ser mig <3
    Det gør mig glad 🙂
    I det hele taget er havemennesker bare rigtige søde!
    Og det er dejligt at være en del af det univers, selv om jeg ikke blogger. For der er jo mange steder, hvor vi får kontakt

    Også godt nytår til dig Nana og tak for dit svar
    Godt for dig, at du ikke skal tænke på kommunen, for det er vist en skræk som alle har og særligt når man har prøvet at være igennem møllen. Men en halv invalidepension er bestemt ikke meget, så det er flot at I kan klare jer.

    Stort knus
    Vibeke

 4. Spændende at læse Nana- igen er vi helt forskellige. Jeg var lidt ældre end du er nu, da vi solgte vores dyr og min mand og jeg lavede vores have dobbelt så stor, som den var. Jens har altid elsket at arbejde med have ligesom jeg selv, ville gerne ha´ været gartner som ung, men er ældste søn, så skulle man overtage gården – dengang. Vi er tredie generation her og vist også sidste, vores to børn bor i København og vi tror ikke rigtig på at de kommer tilbage. For os er det nu vores arbejde at gå i haven hele sommerhalvåret og vi har den store glæde, at der kommer mange mennesker og besøger haven og os. Det holder os igang, for haven skal være i orden. Om vinteren er Jens i vores egen skov og fælder det træ, vi skal bruge til varme de næste år, når der er sne laver han pileflet og læser bøger. Jeg har været i havekredsens bestyrelse i over 20 år og formand i 8 og så elsker jeg at fotograferer og arbejde med computer, men det jeg elsker mest er,at jeg selv bestemmer, hvad jeg skal lave hver dag og at man kan holde fri, når man har lyst. Vi har også en højskolekreds her i området, som holder foredrag hver torsdag i vinterhalvåret, det er altid en hyggelig formiddag , hvor vi får en god snak med andre mennesker. Dejligt at læse om, hvordan du former dine dage. Hilsen Ulla.

  1. Hej Ulla.
   Siden I solgte jeres køer, har I haft et klart mål med jeres have. Det giver jer både motion, frisk luft og forbindelse til en masse mennesker. Det er da smart! At skabe sådan en have kræver vist både fokus og koncentration, og det er netop den slags jeg søger … så måske er vi ikke så forskellige 🙂 Det lyder som om I lever et harmonisk liv. Det er godt at læse om 🙂
   God søndag til dig!
   Solskinshilsner fra Nana

 5. Det er aldrig dårligt at hanke op i sig selv. Det kræver en del og syntes det er sejt det er dit nye mål for året.
  Det tror jeg mange kunne lære noget af.
  Så flotte billeder er vild med de mange sarte roser.

  Klem og en fantastisk Helligtrekongers søndag
  Charlotte

  1. Jeg hanker op, gør jeg. Nu må vi se hvor længe det holder 😉
   Åh, jeg sad og længtes efter juni og blomstrende roser da jeg fandt de billeder. Jeg er sådan set klar til sommer nu …
   Tak, Charlotte og i lige måde!
   Knus fra Nana

 6. Kære Nana
  Det er en rigtig god beslutning du har taget, og jeg er sikker på du gennemfører det.
  Jeg betragter også bloggen som en slags arbejde, og prøver at strukturere min tid og indsatsen i den, men som du skriver, er det også en hobby. Jeg kommer nok ikke til at tjene penge på den, men følelsen af at kunne inspirere, og give noget til andre, er det der får mig til at glædes over arbejdet med blogindlæggene.
  Tak for et rigtig godt indlæg og smukke smukke billeder.

  Ønsker dig en smuk søndag
  Knus Lone

  1. Kære Lone.
   Ja, følelsen af at dele med andre er det allerbedste ved at blogge; det er jeg enig i 🙂 Og det er tydeligt at du når ud til mange. Der er altid så meget liv, så mange kommentarer på din blog 🙂
   Tak, Lone og smuk solskinssøndag til dig!
   Knus fra Nana

 7. Det er aldrig dårligt at se indad og lave lidt småjusteringer og finde det der passer bedst til ens liv her og nu. For det forandre sig jo undervejs i livet. Det er aldrig dårligt at have håb og drømme samt mål som er opnåeligt. Jeg er stoppet med at lægge for mange planer, da jeg ofte gerne vil nå mere end muligt. Og det gik galt for nogle år siden og blev en del af sygedagpengesystemet. Bestemt ikke en positiv oplevelse. Så nu tager lig lidt ad gangen og har fokus på de ting jeg når. Har overvejede at starte en blog, for her er så meget positiv stemning. Men det bliver nok ikke så længe ungerne bor hjemme. Men så nøjes jeg med at nyde jer andres, og påskønner der store arbejde i lægger heri.

  Knus fra Susanne Josephine

  1. Ja, planer er kun gode hvis man enten kan nå det man planlægger eller justere planlægningen undervejs. Det lyder virkelig fornuftigt at du tager tingene én ad gangen i et roligt tempo 🙂
   Det kunne være så hyggeligt hvis du en dag kaster dig ud i at blogge, men jeg kan godt forstå at du gerne vil have mere tid, før du eventuelt skaber din egen blog. Indtil da vil jeg bare glæde mig over at du besøger mig herinde 🙂
   Knus

 8. God ide, Nana. Fokus gør godt, og det skal helt klart nok betyde noget for den forretningsmæssige side af bloggen. Men – kreativitet kræver også, at man flyder lidt med strømmen og lader sig påvirke af alt det, der bare glider forbi og igennem, for noget af det sætter sig som ideer. Du kender det – netop det med at få ideer i Brugsen og på gåturen. Man går ikke for at få ideer, de kommer bare.

  Jeg har en lille bog i min taske, hvor jeg noterer ideer. Netop fordi de kommer af sig selv, og de også går af sig selv, hvis ikke der er et stikord eller to et sted.

  At arbejde og fritid glider sammen, kender jeg godt. Det er tit, jeg lige laver lidt arbejde, svarer på nogle mails og så videre i løbet af morgenen eller aftenen udenfor min arbejdstid. Det er også tit, jeg lige er et smut på Facebook eller inde og se, hvordan blogstatistikken ser ud i løbet af arbejdsdagen. Men der er ingen, der bliver snydt, og heldigvis har jeg meget frie arbejdsforhold og ingen, der ånder mig i nakken.

  Nej – at være i det offentliges klør er grimt. Jeg har prøvet det en kort tid, og jeg håber, det aldrig sker igen. Den uendelige mistro. Urgh.

  Kh, Karen

  1. Ved du hvad, Karen? Jeg tror jeg vil have en lille bog i tasken. Det er en god idé!
   Det er et privilegium, synes jeg, når man kan bestemme lidt over egen arbejdstid. Så længe man når det man skal og har en vis mængde kontrol, giver det god arbejdsglæde. Man hører ofte at den flydende overgang mellem arbejde og fritid kan blive et problem, men jeg gætter på at det er hvis man ikke selv har kontrollen, og hvis man ikke kan nå sit arbejde. Uh, så bliver det stressende – og det har jeg faktisk også oplevet (men så sagde jeg op og fik et andet job).
   Det er trist at vi opfatter det offentlige som en mod- og ikke en medspiller. Det var vist ikke det der var intentionen med velfærdsstagen …
   God solskinssøndag til jer!
   Kh Nana

 9. Kære Nana. Jeg er så enig med dig i dine betragtninger mht hvordan arbejde og fritid flyder sammen, når man arbejder som underviser. På en eller anden måde er man på arbejde hele tiden for som Karen skriver, så kommer ideer jo flyvende og på den måde er ens tankesæt jo ret ofte koncentreret om tilrettelæggelse af undervisning. Jeg kan godt forstå at du savner at bruge dig selv på den måde. Derfor er jeg super glad for at du har taget bloggen op igen. Nu er det ikke kursister du fornøjer men alle os læsere. Og det gør du med bravour. Det skal du vide og huske dig selv på. Jeg krydser så meget fingre for at bloggen kan blive en indtægtskilde med tiden. Det har du fortjent.
  Jeg må indrømme at min blog er lidt på pause. Jeg får desværre heller ikke læst op på alle de andre blogs jeg gerne vil. Arbejdet tager meget tid, lige nu står den på læsning og votering af en stor bunke SRP og SSO’er. Her fra 1. Januar kan jeg også skrive kostlærer på cv’et. Den opgave er jeg super glad for at have fået. Den er ikke ukendt da min mand er gammel kostlærer og vi samtidig har boet i embedsbolig på kostskolen. Men det betyder nok at der ikke bliver så meget tid til haven her i foråret. Men det skal nok gå. Ha en dejlig søndag Nana. Jeg glæder mig til at følge med i alle dine planer og gøremål. Knus Mette

  1. Kære Mette.
   Tak for alle dine søde ord!
   Hvor er det altså dejligt at du fik nyt arbejde – og at du trives med det! Jeg kan godt forstå at du ikke også har tid til at blogge!
   Jeg har selv gået på en kostskole (men som dagelev), så jeg kender lidt til miljøet på en kostskole, men jeg husker blot at der var kostinspektører. Hvad betyder det at være kostlærer?
   Jeg ønsker dig en god solskinssøndag – forhåbentlig får du tid til at slippe SRP’erne og SSO’erne og komme lidt ud i luften 🙂
   Knus fra Nana

   1. Tak søde Nana. Jeg nyder solen indenfra. Trods travlhed ser jeg også frem til forår og varmere temperaturer. Forberedelse kan jo heldigvis foregå udenfor :-). Kostlærer og kostinspektør er det samme. Tak for dine søde ord. Jeg er så glad for min nye tilværelse. Knus Mette

 10. Kære Nana

  Jeg kan jo kun nikke genkendende til din beskrivelse af undervisningsjobbet…..og det var sikkert også derfor jeg mistrivedes så voldsomt under Lov409 – og seriøst overvejede at tage et job som kassedame for at slippe for den arbejdstidslov, der totalt stoppede mit “flow”. Især når jeg forbereder er det vigtigt for mig at have “flow” og ikke blive afbrudt fordi jeg hele tiden skal holde øje med klokken for at gå til time.
  Jeg ELSKER mit nye job, hvor jeg kan arbejde som før Lov409. Jeg er kun på skolen, når jeg har uv eller møder…resten af tiden styrer jeg selv. Det betyder så også, at jeg (igen) arbejder i weekenderne – men til forskel fra tidligere sørger jeg for at lægge de store “arbejdsbunker” torsdag eftermiddag. Har sørme fri allerede kl. 12 om torsdagen nu…jubi…det giver rigeligt med tid til forberedelse før jeg skal lave mad – og jeg kan holde næsten helt fri i weekenderne.

  Jeg har fået meget mere energi og overskud – og jeg nyder igen at kunne arbejde struktureret og fokuseret, noget der var kropumuligt under lov409.

  Jeg ønsker dig held og lykke med dit nye fokus på din blog. Det skal nok blive godt 🙂
  Knus

  1. Åh, jeg forstår fuldstændig hvad du mener! Jeg forsøgte en overgang, da jeg var ansat på et gymnasium med fine arbejdspladser, at være på skolen fra 8-16, men det kunne jeg slet ikke finde ud af. Eller, jo, jeg kunne godt finde ud af at være der, men jeg kom ingen vegne med forberedelse og kommentering af skriftlige opgaver, for jeg blev forstyrret hele tiden! Så når jeg kom hjem kl. 17, skulle jeg først til at arbejde for alvor. Det er så dejligt for dig at du fik et nyt job!! Men synd for alle de folkeskolelærere der mistrives derude.
   Knus fra Nana

 11. Å holde focus, planlegge og å ha et mål er gode egenskaper for å lykkes med det meste man foretar seg. Jeg håper inderlig at du lykkes med å få en inntekt av bloggen og ønsker deg all mulig lykke til. Og får du det til, tar jeg gjerne imot oppskriften ;o)

  Stor søndagsskolen fra Ingrid på http://www.ingridtunheim.no

 12. For mig er det meget vigtigt, at have en plan for min tid. Det gælder både når jeg er i arbejde og i de perioder, hvor jeg går hjemme. Jeg underviser også og er meget glad for det, også her har jeg brug for en plan.
  Jeg blev fyrret fra mit faste arbejde, som jeg havde haft i over 25 år, det var selvfølgeligt ikke rart, men det har vist sig, at være ok. De sidste 5 år, har jeg haft vikararbejde i perioder og haft peroder, som arbejdsløs. Det er fint, at gå hjemme, men jeg har virkelig brug for at være meget struktureret i de perioder elles går tiden bare og jeg tror det må være lidt det samme når man går hjemme pga sygdom, selvfølgelig med hensyn til sygdommen.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  1. Jeg havde også altid en plan da jeg underviste. Jeg kunne godt finde på at afvige fra den, men en plan skal der til 🙂
   Jeg tror ikke der er den store forskel på om man går hjemme af den ene eller den anden grund. Under alle omstændigheder er struktur nok godt for de fleste af os (men mon ikke også der er nogle der klarer sig fint uden …?) Her er det også en hjælp, synes jeg, at have dyr. Hønsene skal fodres og ænderne skal lukkes ud hver morgen. Hundene skal fodres og luftes hver formiddag. Kattelemmen skal lukkes og katten skal have mad hver aften. Og man kan ikke vælge at springe over. Det er i hvert fald godt for mig 🙂
   Tak for din kommentar, Lene!
   Solskinshilsner fra Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.