Alt, alt for mange billeder

mange billeder
Jeg er nede på 41.000 fotos

I forbindelse med mit computerskift er det blevet meget tydeligt og overvældende konkret, at jeg har alt, alt for mange billeder. Nu har jeg arbejdet stort set non-stop i 2 døgn. Jeg har overført billeder, sorteret billeder og slettet billeder. I skrivende stund er det lykkedes mig at komme ned på (?) lige godt 41.000 (!) billeder. Det er jo ikke normalt at have så mange billeder. Jeg ved det godt.

træhus
Jeg er dårlig til at sortere mine billeder

Der er to åbenlyse grunde (og en del bagvedliggende årsager) til, at jeg er ved at drukne i billeder. Første grund: Jeg tager mange billeder. Anden grund: Jeg sorterer ikke mine billeder løbende. Af bagvedliggende årsager til den manglende sortering kan fx nævnes: Jeg har ikke tid og overskud til at sortere billeder hver-hveranden dag. Jeg er bange for at slette billeder, selv om de er halvdårlige. – Hvis jeg sletter halvdelen af de billeder, jeg har af mine afdøde kæledyr, glemmer jeg dem måske. (Selvfølgelig gør jeg ikke det. Jeg har ikke et eneste billede af min første hund, men jeg husker ham tydeligt). En tredje årsag til, at jeg aldrig rydder op i mine fotos, er, at jeg bliver lidt vemodig, når jeg gennemgår gamle billeder.

De digitale billeders forbandelse

Jeg tænker med længsel tilbage på dengang man kun tog billeder ved særlige lejligheder, fordi man skulle købe en rulle film og desuden betale for fremkaldelsen af filmen. Dengang man fik en gul Kodak-kuvert med papirbilleder og negativstrimler, som man spændt åbnede allerede lige udenfor fotohandleren. Da begrænsede man sig. Og desuden var det ærligt talt nemmere at rydde op i papirbillederne. Jeg oplever i hvert fald, når jeg lægger billeder i albums og mapper på computeren, at det bliver lidt abstrakt.

billeder
Det digitale billedes velsignelse

Omvendt må jeg indrømme, at jeg også elsker de digitale fotos. Jeg kan godt lide, at man ikke skal vente, og at man ikke er begrænset. Jeg kan lide, at jeg altid lige kan tage nogle billeder og se dem øjeblikket efter. Jeg kan lide, at jeg selv kan redigere mine billeder.

æbleblomster

Men hvor kunne jeg godt tænke mig, at jeg var et billede-ordensmenneske. Sådan én der straks sletter dårlige billeder og næsten-dubletter. Èn der samme dag, som billederne er taget/redigeret lægger dem i et album, som ligger i den rigtige mappe, som igen ligger i den rigtige mappe.

mange billeder

Lige nu tror jeg på, at jeg kan blive sådan én. Men samtidig ved jeg godt, at det bliver jeg næppe. Så var jeg det nok allerede.

mange billeder

Hvordan har du det med dine billeder? Roder de – eller er du sådan én med orden i fotoalbummet? – Og får du nogensinde printet billeder på papir? Eller laver du fotobøger?

mange billeder

Billederne i dette indlæg er jeg alle faldet over i min gennemgang af gamle fotos. De er fra vores hus og have på Norske Allé i Holte. Det var sådan et smukt hus …

8 meninger om “Alt, alt for mange billeder”

 1. Hej Nana, sikke noget med te i den gamle Macbook, men godt at du er vel kørende igen, selvom det er ved spisebordet 🙂
  Billerde kan man da ikke få for mange af – eller ? Dit indlæg gav mig stof til eftertanke. Jeg rydder heller ikke ret meget op i mine billeder, selvom jeg både får nogle få printet og også laver flotte fotobøger fra store ferier – men jeg gemmer hele molevitten elektronisk alligevel 🙂

  Fortsat god lyst med oprydningen.

  1. Hej Ulla.
   Ja, det var ikke så godt med den te i tastaturet. Når det nu skulle være, var det godt at computeren under alle omstændigheder trængte lidt til udskiftning,
   Jooo, jeg synes nu nok, at jeg har for mange billeder 🙂 Og da nogle af dem lå på computerens drev – og musen ikke virkede – blev det tydeligt for mig, at det havde været bedre med lidt færre billeder, der lå sikkert på både drev og i sky.
   Interessant at høre, at du får billeder printet, og at du laver fotobøger. Det kunne jeg altså godt tænke mig at gøre en dag (snart, måske), for jeg kan godt savne fornemmelsen af at kunne røre ved billederne.
   Nu vil jeg sætte mig til at slette 50 fotos. Det har jeg nemlig aftalt med mig selv, at jeg skal gøre hver dag. I meget lang tid 🙂
   God onsdag til dig!
   Kh Nana

  1. – Men sorterer du så dine billeder, så du har en mappe pr. del af haven eller en mappe der hedder Roser, eller ligger de bare kronologisk? Nu sidder jeg og forsøger at sortere lidt, men egentlig er den kronologiske orden ikke så tosset, for man kan jo nogenlunde huske, hvornår man tog hvilke billeder (eller kan man …?)
   Jeg har endnu ikke haft tid til at nyde dine årti-indlæg, men jeg kikker snart indenfor og lader mig inspirere 🙂
   Kh Nana

 2. Tillykke med din nye pc, det er så godt med velfungerende “værktøj”, 41.000 er en pæn sjat billeder;-)))) Jeg har lige ryddet op i mine billeder, de klart sværeste var af kæledyrene og Gaia, der var hele serier, med blot en lille bevægelse, som var så sød i en sammenhæng af billede-strimlen. Jeg ryddede op af nogle omgange, så var det ligesom lettere at nænne, da dem der var slettet, jo var glemt.Jeg kan godt lide orden på pceren, men må erkende om så jeg har nok så gode intentioner, så sker det alligevel først lige inden året rinder ud.Jeg opnår yderst sjældent at få printet et billede ud.
  Go aften
  Knus fra Anette

  1. Tak 🙂
   Ja, jeg kender lige præcis det-dér med at 7 billeder er ens, bortset fra en hånd eller en pote, der bevæger sig en smule. Og så er det nemmest bare at gemme alle 7, og så – pludselig – har man 41.000 …! Godt at høre, at det er lykkedes for dig, at få ryddet lidt op. Så kan jeg også 🙂
   God onsdag til dig, Anette!
   Knus fra Nana

 3. Jeg kjenner godt til problemet, for jeg har også veldig mange digitale bilder. Jeg har også mange bilder av avdøde kjæledyr, og jeg orker nesten ikke å se på de!
  Ditt gamle hus var et veldig pent hus, ja.
  Lykke til med videre opprydning!
  Klem, Marit

  1. Nej, jeg må indrømme, at jeg heller ikke er så glad for billederne af dem, jeg savner. Hverken mennesker eller dyr. Og så bliver det jo endnu sværere at sortere i dem. Men måske skal man også tillade sig selv, at nogle af billederne roder 🙂
   Ja, det hus er så smukt! – og norsk 🙂
   Knus fra Nana

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.