18. september 2019. Det årlige æbleindlæg

æbleindlæg

Da jeg her til morgen gik ud for at fotografere æbletræerne i haven, fordi jeg ville skrive om dem på bloggen, tænkte jeg, at jeg da vist også skrev et indlæg om æbler sidste år. Da jeg kom ind, tjekkede jeg det, og ganske rigtigt: Det gjorde jeg. Og endda på den selvsamme dag, d. 18. september. Ikke desto mindre vil jeg skrive et indlæg om æbler og æbletræer igen i dag. Og mon ikke også der kommer et æbleindlæg til næste år? Jeg tror det.

Jeg synes nemlig, at frugttræer er helt vidunderlige, og ikke mindst æbletræer. De er overvældende yndige, når de blomstrer, hele sommeren står de med deres smukke grågrønne blade, om efteråret bærer de æbler til folk og fæ, og om vinteren kan man nyde deres krogede stammer.

Hvis du har plads til et æbletræ og ikke har et, så synes jeg du skal skynde dig at plante et. Jeg tror, du vil blive glad for dit æbletræ.

æbleindlæg

I foråret viste jeg billeder af vores store æbletræ, som bar helt usædvanligt mange blomster. Når man stillede sig under træet, hørte man en summen fra de mange, mange bier, der var på besøg. Og nu er der æbler på træet. Der er næsten ligeså mange æbler, som der var blomster. Æbler til de vilde fugle, til hønsene og til os.

æbletræ

Vi spiser æblerne som de er, og Søren er blevet grebet af at koge mos og kompot i lange baner. En pænt stor del af vores æbler omsættes således til forskellige former for æblekage.

æblekage

Følelsen af at hente æbler fra de bugnende træer, som står lige uden for døren, er en følelse af overflod og luksus. En følelse af høst, af gamle dage, af traditioner og jordbundenhed. Jamen, det er simpelt hen en helt igennem god følelse at have et æbletræ.

æbler

14 meninger om “18. september 2019. Det årlige æbleindlæg”

 1. Har man en have, SKAL man da også have, mindst, et æbletræ 😉
  Vi havde tre til at starte med. I år har Hall så plantet syv mere, og har plantet dem, så det bliver en lille æblelund. Så om ti år, kan hele familien ligge i hver sin hængekøje 😉
  Dejligt indlæg kære Nana

  Knus
  Lone

 2. Nøj hvor er der mange æbler på det træ. Søren kan umuligt bruge alle dem.
  Der er ellers mange dejlige retter med æbler. Fra salater til desserter og kager.
  Jeg har desværre ikke ret mange æbler i år, så jeg er lidt misundelig.
  Kh Lisbeth

  1. Nej, der er også æbler til fuglene, og det er jo fint 🙂
   Jeg kan huske, at vi skrev sammen om det, da æblertræerne blomstrede. Dengang var I også forfordelt. Det må have at gøre med, at det var koldere hos jer lige i de æbleblomstkritiske dage. Til gengæld kan du selv lave æblegrene, og det er da ikke så tosset 🙂
   Kh Nana

 3. Åhh, jeg elsker også store, gamle, krogede æbletræer. Vi har heldigvis rigtig mange træer, og de bærer ustyrlige mængder æbler i år. Vi får dem mostet og pasteuriseret. Det er total luksus at hente en pose æblemost fra egne træer i udhuset i løbet af vinteren.
  Man bør plante sig et æbletræ, hvis man ikke har et. Og efter min mening bør man plante et på vildstamme, hvis man har plads. Der er ikke noget smukkere end et stort gammelt æbletræ. Jeg er lidt bekymret for hvad fremtidens børn skal klatre i, når man i planteskolerne kun sælger de veldresserede plukkevenlige æbletræer på svagtvoksende stammer 🙂

  1. Det er nemlig sådan en god idé at lave most af æblerne! Jeg er helt enig i, at et stort, gammelt æbletræ er noget af det smukkeste, og i at man, hvis man har plads, skal plante et træ, der kan vokse sig stort og kroget 🙂

 4. Æbletræer er smukke. Især når de bliver ældre. Og æbler er gode at have mange af. Jeg er ikke den store kagespiser, men jeg elsker at putte æbler i maden. I gamle dage var der masser af retter med æbler. Man havde ikke sukker dengang, så man brugte honning og æbler. Derfor er der også så mange middelalderopskrifter med æbler. Hvis du vil kigge efter opskrifter af den slags, så kig ind hos mig – jeg har faktisk overraskende mange – og der er en mere på vej 🙂
  Kh, Karen

  1. Æbler er gode i mad, ja! For tiden bruger jeg dem sammen med forskellige rodfrugter i ovnen – krydret med rosmarin og timian. Jeg vil kikke på dine opskrifter, tak 🙂
   Kh Nana

 5. Åh mums æblekage , det er bare godt . Æbler i salat er også godt . Desværre har to af mine piger hvepse og bi allergi så vi har ingen æbletræer .
  Men vi køber dem så i gårdbutik her omkring ☀️
  God æblehøst

  1. Åh, nej, med den slags allergi, skal man ikke have æbletræer! Vi havde engang et æbletræ lige ved vores terrasse. Det så yndigt ud, men det var ikke ret praktisk, for der var så mange hvepse omkring ørerne på os, når vi sad på terrassen i æbletiden. Når bare æblerne er friske, er de jo heldigvis lige gode om man plukker dem selv eller køber dem 🙂

 6. Dejligt indlæg -)
  Vi har også æbletræer, både søde æbler og madæbler vi er til al mulig mad med æbler også god gammeldags æbleflæsk 🙂
  Vores høns er lidt kræsne, men tror de får lidt æbler at hakke i i dag 🙂
  Skønt at gemalen laver mos, det kan fryses og så er der altid frisk dessert 🙂
  Æblegrød med fløde er heller ikke værst.
  Smuk æblejagt ønskes 🙂

  1. Æbler er bare skønne. Man kan bruge dem til så mange ting. Først og fremmest er der ikke noget bedre, end et saftigt, syrligt æble plukket sekunder inden indtagelsen 🙂
   God dag til dig, Tina!

Jeg bliver glad for en hilsen! Din første kommentar vises først, når jeg har godkendt den. Det er for at undgå spam.